Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sulten & tørst

Sitronterte

Slik lager du sitronterte

-
+

Tertebunn

  • 300 g hvetemel
  • 200 g kaldt smør i terninger
  • 100 g melis
  • 1 stk egg
  • tørkede erter, bønner eller lignende

Sitronfyll

  • 2 dl ferskpresset sitronsaft (cirka fire hele sitroner)
  • 180 g sukker
  • 2 stk hele egg
  • 6 stk eggeplommer
  • 1 ss maisenna
  • 120 g kaldt smør i terninger

Marengs

  • 4 stk eggehviter
  • 180 g sukker

Tertebunn

  • Ha hvetemel, kaldt smør og melis i en arbeidsbolle. Med rene hender knar du alt dette sammen til det blir en smuldrede blanding.
  • Ha i egget og kna videre til du har en kompakt deig.
  • Pakk deigen i plastfolie og sett den i kjøleskap i en times tid. Du kan også lage denne på kvelden og la den stå i kjøleskap over natten.
  • Ta deigen ut av kjøleskapet, fjern plasten og la den ligge i romtemperatur en halvtimes tid. Legg den mellom to ark bakepapir og kjevle den utover til den er et par millimeter tykk.
  • Løft av det øverste bakepapiret og legg deigen over i en terteform, aller helst med løs bunn. Fjern så det siste bakepapiret. Fjern den deigen som henger over kanten, og bruk den til å tette eventuelle sprekker eller hull.
  • Lag prikker i deigen med en gaffel for å hindre at den blåser seg opp under steking. Sett så terteformen i kjøleskap i en halvtimes tid.
  • Dekk formen med aluminiumsfolie og fyll den med tørkede erter, bønner, linser eller noe annet som er såpass kompakt at det hindrer deigen i å heve for mye.
  • Sett ovnen på 180 grader under- og overvarme og stek terteformen i ti minutter. Fjern folien med sitt innhold og sett terteformen tilbake inn i ovnen. Stek videre i 15 minutter eller til den har fått en fin og gyllen farge.

Sitronfyll

  • Hell sitronsaft, sukker, maisenna, egg og eggeplommer i en tykkbunnet kjele. Bland alt sammen og varm det opp mot kokepunktet på middels høy varme. Rør jevnlig i blandingen slik at den ikke svir seg.
  • Når sitronkremen begynner å boble, lar du den stå på varmen i et halvt minutt til mens du rører iherdig. Nå skal kremen ha blitt fyldig og fin.
  • Trekk kjelen vekk fra varmen og tilsett smøret litt etter litt inn i den varme sitronkremen.
  • Hell sitronkremen over i den stekte terteformen og la kjøle ned noe på kjøkkenbenken før du setter den i kjøleskap til kremen har stivnet. Dette tar et par timer, men igjen kan du gjerne la den stå over natten.

Marengs

  • Pisk sammen fire eggehviter og 40 gram sukker til en halvstiv marengs. Bruk en kjøkkenmaskin eller stavmikser til dette.
  • Spe så gradvis inn resten av sukkeret mens du pisker på høy fart. Marengsen er ferdig når du løfter opp piskeredskapet og marengsen den drar med seg, blir værende som en fjelltopp.
  • Spre marengsen utover sitronterten. Om du har en gassbrenner, kan du bruke denne til å svi av litt av marengsen.