Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverre Sætres bakeskole

Landbrød i gryte

Oppskrift på landbrød i gryte av Sverre Sætre

Oppskrift på landbrød i gryte av Sverre Sætre

-
+

Ingredienser

  • 1.00 stk jerngryte, ca. 5 liter/22–24 cm
  • 400.00 g siktet hvetemel
  • 100.00 g sammalt rug, fint
  • 0.50 ts tørrgjær
  • 1.50 ts salt
  • 1.00 ts sirup
  • 4.00 dl kaldt vann

SLIK GJØR DU

Rør sirupen ut i vannet. Bland de tørre ingrediensene i en bolle, tilsett det bløte og rør godt sammen. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse (8–12 timer i ca. 24 °C).

Deretter har du deigen over på en godt melet benk eller et bakepapir. Jobb forsiktig, så du ikke slår ut luften som har opparbeidet seg under hevingen. Dra deigen forsiktig ut i en flat firkant. Brett hjørnene inn mot midten som en konvolutt. Gjenta tre–fire ganger til deigen har strammet seg godt opp og er rund og fin. Legg deigen med skjøten ned på et godt melet klede. Dryss med mel, brett kledet over deigen og sett til heving i romtemperatur. La heve til dobbel størrelse (én–to timer).

I mellomtiden setter du jerngryten med lokk i ovnen på 230 °C. Når deigen er ferdig hevet, tar du gryten ut og strør litt mel i bunnen. Hvelv deigen forsiktig ut av kledet og ned i den varme gryten, helst slik at skjøten kommer opp. Ikke vær redd om det ikke ser så pent ut nå. Det blir det! Ha lokket på gryten og sett tilbake i ovnen. Stek på 230 °C i ca. 30 minutter og så uten lokk i ca. 15. Ta ut og avkjøl på rist.