Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverre Sætres bakeskole

Klassiske baguetter

Oppskrift på klassiske baguetter av Sverre Sætre

Oppskrift på klassiske baguetter av Sverre Sætre

-
+

Dag 1

  • 1.00 dl vann
  • 3.00 g fersk gjær
  • 150.00 g mel
  • 2.00 g salt

Dag 2

  • 2.00 dl vann cirka 30 °C
  • 7.00 g fersk gjær
  • 330.00 g siktet hvetemel
  • 7.00 g salt

Denne metoden kan du også bruke for å lage rundstykker og andre lyse gjærdeiger, som ciabatta, pizzadeig eller focaccia.

SLIK GJØR DU

 

DAG 1

Bland gjæren ut i vannet. Ha i mel og salt og elt det godt sammen. Dekk bollen med et klede eller plast og sett til heving i kjøleskapet til neste dag.

DAG 2

Ta deigen fra dagen før ut i god tid, så den er romtemperert når du begynner å bake. Bland gjæren ut i vannet. Bland i melet, salt og deigen fra igår. Kna alt godt sammen for hånd eller i en kjøkkenmaskin til en smidig deig, om lag 15 minutter. Sett til heving til dobbel størrelse. Det tar omtrent én time. Ha deigen på et melet bord og strekk den ut til en firkant. Brett den sammen som en konvolutt. Gjenta strekking og bretting to ganger til deigen strammer seg opp. Del deigen i tre like store emner og rull dem til boller. La bollene hvile i 15 minutter. Trykk emnene forsiktig flate og brett dem sammen fra langsidene. Gjenta dette én gang. La deigen hvile i cirka fem minutter til og rull ut til lange tynne baguetter. (En ekte fransk baguette kan være opptil én meter lang. Så lange brød får du ikke bakt hjemme i en vanlig ovn, men hvis du baker et emne som du legger på tvers fra hjørne til hjørne på bakebrettet, kan du steke baguetter som er cirka 50 cm lange.) Legg baguettene på en bakeplate med skjøten ned. Dryss emnene med mel og sett til heving i romtemperatur med et klede over. Hev til dobbel størrelse. Dette kan ta fra én til to timer avhengig av hvor varm deigen eller rommet er. Lag fem snitt på skrått av hver baguette med en skarp kniv eller et barberblad og sett ­i ­glovarm stekeovn (230 °C). Stek i cirka 20 minutter til baguettene er godt ­gyldne og høres hule ut når du banker på dem. Ta ut og avkjøl på rist.