Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Sverre Sætres syv slag

Sverres vri: Krumkaker

– Ihjelpisket krem og harde multesteiner – det må jo være mulig å lage noe som er bedre

Sverre Sætre lager krumkaker til jul, med en vri

-
+

Sverres vri: Krumkaker

  • 50.00 g kokosmasse
  • 1.00 gelatinplate
  • 0.50 dl vann
  • 100.00 g sukker
  • 60.00 g eggehvite (2 stk)
  • 20.00 g lynghonning (1 ss)
  • smeltet mørk sjokolade

Slik gjør du

  • Lag krumkaker. Kjeksene kan stikkes ut med en utstikker, ca. 5 centimeter i diameter, mens de er varme.

Kokosmarengs

  • Forvarm stekeovnen til 160 °C. Ha kokosmassen på et stekebrett og rist den gyllen i ovnen, ca. 10 minutter.
  • Pisk eggehvite og honning halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser.
  • Legg gelatinplaten i en bolle med kaldt vann.
  • Bland sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4–5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Danner det seg skum langs kanten av kjelen, tas dette av med en skje. Har du et sukkertermometer, skal det vise 120 °C. Hvis ikke, kan du gjøre kuleprøven: Ta litt sirup på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder kan du rulle en myk kule av sirupen hvis temperaturen er riktig. Er sirupen for myk til å rulle en kule av, må den koke lenger. Er den for hard er temperaturen for høy. Prøv da å tilsette litt vann. Det kan imidlertid føre til at sukkeret krystalliserer seg, da er det bare å kaste det.
  • Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Viktig: Sukkerlaken må treffe rett ned i marengsen, ikke på vispen, da kastes sukkerlaken bare ut mot kanten av bollen.
  • Pisk marengsen på full hastighet i ca. 1 minutt til den blir luftig. Den skal fortsatt være varm. Kryst vannet ut av gelatinplaten og pisk den godt i den varme marengsen. Rør inn kokosen med en slikkepott.
  • Ha kokosmarengsen i en sprøytepose og sprøyt den på kjeksene. Avkjøl til de stivner og dypp i smeltet mørk sjokolade. Legg en kjeks på toppen.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk