Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverres juleknask

Marshmallows

Sverre Sætres beste oppskrift på marshmallows
Oppskrift på marshmallows

Oppskrift på marshmallows

-
+

Marshmallows

  • 6 gelatinplater
  • 60 g eggehvite (2 stk)
  • 30 g lynghonning
  • 1 dl vann
  • 200 g sukker
  • ev. noen dråper rød konditorfarge
  • Slik gjør du

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ti minutter.
  • Pisk eggehvite og honning halvstiv på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser.
  • Bland sukkeret og vannet i en kjele, og la det fosskoke i fire–fem minutter uten omrøring til det blir en sirup. Danner det seg skum langs kanten på kjelen, tar du dette av med en skje. Har du et sukkertermometer, skal det vise 120 °C.
  • Hvis ikke, kan du gjøre kuleprøven: Ta litt sirup på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil du kunne rulle en myk kule av sirupen hvis temperaturen er riktig. Er sirupen for myk til å rulle en kule av, må den koke lenger. Er den for hard, slik at du ikke kan rulle en kule, er temperaturen for høy. Man kan da prøve å tilsette litt vann og røre det ut i sirupen. Dette kan imidlertid føre til at sukkeret krystalliserer, og da kan det ikke brukes.
  • Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens du pisker på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen.
  • Pisk så marengsen på full hastighet i ett minutt. Den skal fortsatt være varm. Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og tilsett den i marengsen. Pisk til den er kald. Dryss litt melis på et bakepapir og stryk marshmallowsmassen utover i et cirka halvannen centimeter tykt lag. Dryss melis over og la massen stivne, cirka 30 minutter.
  • Kutt marshmallowsen i biter og rull bitene i melis. Sikt av overflødig melis før servering.

Variasjoner:

  • Smør noen silikonhalvkuleformer med et tynt lag olje. Sprøyt marshmallowsen i formene og stryk av slik at toppen blir jevn. Vent til den stivner.
  • Ta ut halvkulene og sett to og to sammen til en kule. De er ganske klissete, så de limer seg lett sammen.
  • Rull kulene i sukker som er kjørt i kjøkkenmaskin sammen med noen spiseskjeer tørkede bringebær.

Tips:
Pass på timingen. Hvis du pisker for lenge, stivner gelatinet og massen blir vanskelig å jobbe med. Den er klar når den er litt sigende.