Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Vest for Eggen

Vest for Eggen: Frijoles

-
+

Frijoles

  • 2 kg assorterte tørkede bønner (kidney-bønner, borlotti-bønner, hestebønner, etc.)
  • 3 stk løk
  • 8 fedd hvitløk
  • 3 bokser knust tomat
  • 2 ss koriander (tørket)
  • 2 ss spisskummen (tørket)
  • 2 ss oregano (tørket)
  • 1 stk kanelstang
  • 2 stk laurbærblad
  • litt sukker eller mørk sirup
  • litt mørk sjokolade
  • chili etter smak (gjerne med et par chipotle)

Bønner hører med som vegetarisk protein-alternativ. Jeg har en datter som er vegetarianer og koker en stor bønnegryte hver tredje måned. Frys ned i porsjonspakninger og bruk til taco, burrito, nacho eller som chili sin carne (uten kjøtt) med ris til.

Her følger en tilnærmet oppskrift på min bønnestuing. Dette er ikke gastronomisk finmekanikk. Det går fint an å bruke hermetiske bønner også, men da blir koketiden mye kortere.

Slik gjør du

  • Bløtlegg bønnene i 8–12 timer.
  • Løk og hvitløk hakkes og svisses i olivenolje. Tilsett bokstomatene, det tørkede krydderet og chili etter smak.
  • Tilsett bønnene. Hell på vann til det dekker og tilsett kanelstang, laurbærblad, sukker/mørk sirup og gjerne litt mørk sjokolade.
  • Kokes på svak varme i fire timer, eller til bønnene er møre. Titt innom av og til for å se om det trengs mer vann.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner