Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Jeg kan nesten ikke tro at det er sant

Tekst
En eske med La Flor Dominicana til salgs på Augusto Cigars i Oslo Foto: Sigurd Fandango

En eske med La Flor Dominicana til salgs på Augusto Cigars i Oslo Foto: Sigurd Fandango

Forslag fra regjeringen kan bety slutten på salg av håndrullede cubanske sigarer i Norge.

Regjeringens forslag om å standardisere tobakkspakninger gjør ingen forskjell på filtersigaretter, snus og håndrullede kvalitetssigarer: All innpakning skal ha en helt nøytral design.

– Det kommer til å bety slutten for oss, sier Bjørg Svenøe daglig leder på Sol Cigar i Oslo.

100 år med tobakk

På bakrommet til nisjeforretningen med over 100 års drift i Henrik Ibsens gate, ved Slottsplassen i Oslo, nippes det til kaffe og nyplukkede plommer fra Svenøes egen have.

Så mange år med mørk tobakk har satt sine spor i det tradisjonsrike butikklokalet på vestkanten. En lett eim av jord, krydder og stall.

– Vårt marked er så lite at våre leverandører ikke ønsker å lage spesialtilpassede forpakninger bare for oss, sier Svenøe, som har diskutert saken med sin største leverandør Davidoff - og fått blankt avslag.

Sol Cigar importerer 95 prosent av sitt utvalg av håndrullede sigarer.

– Jeg kan nesten ikke tro at det er sant, sier hun.

Hvis forslaget fra regjeringen gjennomføres slik det står nå, vil importørene av håndrullede selv måtte pakke om sine varer.

– For det første må jeg ansette folk til å gjøre dette, og for det andre er det umulig å gjøre det uten å ødelegge sigarene, sier Svenøe.

Bjørg Svenøe driver sigar-forretningen Sol Cigar i Oslo. Foto Sigurd Fandango

Bjørg Svenøe driver sigar-forretningen Sol Cigar i Oslo. Foto Sigurd Fandango

  Bjørg Svenøe foran Sol Cigar i Henrik Ibsens gate i Oslo. Foto: Sigurd Fandango    

Helse- og omsorgsdepartementets høringsnotat om forslag til standardiserte tobakkspakninger gjør at sigarene i praksis må tas ut av esken, og ut av sellofanen som beskytter den enkelte sigar.

I tillegg krever forslaget at mavebeltene på sigarene skal erstattes med nøytrale mavebelter. Å fjerne mavebeltet på en sigar som ikke er tent – er det samme som å ødelegge sigaren da det ikke kan gjøres uten at dekkbladet revner, mener Svanøe.

- Se for deg at importøren av en flaske dyr burgunder-vin må trekke opp korken fordi det står navnet på produsenten på korken, for så å erstatte denne med en billig plastkork. Det er i prinsippet akkurat det samme som med mavebeltet på sigaren, sier daglig leder i Augusto Cigars, Frederik Strømme Legernæs.

Umulig oppgave. - Vi er en liten importør med 500-600 unike størrelser. Å lage ny emballasje til alt dette, og med våre begrensede ressurser, er ikke gjennomførbart, forteller Legernæs.

I Tollbugata i Oslo sentrum har han nettopp åpnet døren til sigarbutikken Augusto Cigars. I skapene ligger håndrullende sigarer fra blant annet Cuba, Dominikanske Republikk og Nicaragua, alle i forskjellige størrelser, ulike esker, innpakninger og med fjonge mavebelter.

Sammen med Sol Cigar, Sørensen i Bergen og Havanna-Magasinet i Stavanger driver Augusto Cigars egen import i Norge.

Augusto importerer håndrullede sigarer fra 14 produsenter, hovedsakelig direkte fra produsentlandene, men også fra mellomlagre i Europa.

- Produsentene sender for eksempel gjerne 100.000 sigarer til Tyskland, 100.000 til Frankrike, og mellom 500-1000 sigarer til Norge. Så er det vi som ber om særbehandling? Det vil bli vanskelig, frykter Lægernes.

Ulovlig privatimport. Samtidig som norske forhandlere av håndrullede sigarer er underlagt strenge lover om markedsføring av sine varer i sine egne butikker, er det mindre kontroll med hva privatpersoner bestiller fra utlandet, ifølge Legernæs.

Håndrullede cubanske sigarer i hyllene til Sol Cigar Foto: Sigurd Fandango

Håndrullede cubanske sigarer i hyllene til Sol Cigar Foto: Sigurd Fandango

Cubanske sigarer i humidoren hos Sol Cigar. Foto: Sigurd Fandango

- Men mange liker å handle hos oss fordi vi har et stort utvalg av kvalitetssigarer. Det er derimot ingen grunn til å tro at denne velvilligheten vil strekke seg hvis alt kommer i olivengrønne og nøytrale pakker. Da vil handelen på internett fra utlandet bare øke, noe som allerede i dag påfører oss et massivt omsetningstap, sier Legernæs.

To høyreiste menn i dress trer inn døren til Sol Cigar. Kjøper seg hver sin cubaner og forlater butikken smilende.

- Men er ikke regjeringens lovforslag med tanke på å redusere andelen barn og unge som begynner med røyk og snus?


- De som nyter sigarer er jo voksne mennesker som røyker maksimalt én sigar om dagen, sier Bjørg Svenøe 


- Det er noe helt annet enn en pakke Prince mild, som plutselig kan forsvinne i løpet av en dag. Sigar er forbundet med hygge, og kan faktisk ha en god mental helseeffekt. Man senker skuldrene, forteller Svanøe, som også påpeker at siden sigarrøyken ikke inhaleres, er den er langt fra like helseskadelig som vanlige sigaretter. 


Storbritannia vedtok en lov for påbud om standardiserte tobakkspakninger i mars 2014. Men i Storbritannia er sigarer og pipetobakk unntatt fra loven.

Frederik Strømme Legernæs hos Augusto Cigar frykter at nøytrale forpakninger vil øke omsetningen av falske varer, siden sertifikatet på sigarenes opprinnelse, som sitter på eskene og på mavebeltet, forsvinner.

- Målet bak loven er å hindre at sigaretter og snus skal være attraktivt for unge. Dette kommer gjennom EUs tobakksdirektiv. Men EU direktivet åpner for at sigarer og pipetobakk er unntatt, fordi de skjønner at dette ikke fungerer i praksis, at det er annen vare.

Smak.no har spurt Helse- og omsorgdepartementet hvorfor sigarer behandles på lik linje som snus og røyk i høringsforslaget om standardiserte tobakkspakninger, og fikk følgende kommentar i epost fra helse- og omsorgsminister Bent Høie:

– Vi har likebehandlet all tobakk i lovforslaget. Alle tobakksprodukter er helseskadelige og avhengighetsskapende. Selv om svært få unge i dag bruker sigarer og pipetobakk, vil dette kunne endre seg dersom disse produktene får en positiv særbehandling fremfor andre tobakksprodukter. Hvis vi lager unntak for noen produkter, er vi redd for at tobakksindustrien vil utvikle nye produkter rettet mot barn og unge, svarer Høie. 

Han sier at Norge derfor har fulgt Australias eksempel i høringsforslaget.

– I USA ser vi også for eksempel nå små sigarer som ligner på sigaretter, og som kan virke attraktive på unge. Vi ønsker ikke at tobakksindustrien skal flytte markedsføring over fra ett tobakksprodukt til et annet. Samtidig er det hensyn som taler både for og mot at alle tobakksprodukter reguleres likt, sier Høie.

På Augusto Cigars rister Frederik Strømme Legernæs på hodet. Han er fast bestemt på at håndrullende sigarer må særbehandles.

- Myndighetene forteller at hvis noen tobakksprodukter skal være unntatt, vil det være vanskelig å sette grenser. Men dette er tøv! På alle håndrullede sigarer står det at de nettopp er håndrullet på esken, det er noe produsentene er stolte av. Det er ikke vanskelig å skille mellom et industriprodukt og et håndrullet kvalitetsprodukt. Fordi det faktisk står hva innholdet er på esken, slår Legernæs fast.

- Det som sannsynligvis vil skje hvis dette innføres i Norge, er at lovlig omsetting av håndrullede kvalitetssigarer vil forsvinne fra markedet, mens de store industrielle aktørene som har mulighet til å tilpasse seg vil overta totalt, sier Legernæs.

- Departementet er nå i ferd med å vurdere de ulike innspillene som har kommet inn i høringen og dette er ett av spørsmålene vi ser på, skriver Bent Høie.

- Jeg tror de allerede har bestemt seg. Nå skal Bent Høie vise at han kan slå Høybråten, sier Bjørg Svenøe på Sol Cigar. 

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.