Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette drakk de da Stortinget ble åpnet for 150 år siden

Tekst
Hvilke årganger som ble servert ved Stortingets åpningsmiddag vites ikke, men slik så flasker med Ch.Margaux og Ch. d´Yquem ut for 150 år siden. Foto:

Hvilke årganger som ble servert ved Stortingets åpningsmiddag vites ikke, men slik så flasker med Ch.Margaux og Ch. d´Yquem ut for 150 år siden. Foto:

I dag drikkes det eplejuice og Farris når Stortinget feier 150 år. Men se menyen fra åpningsfesten i 1866!

I dag, på 150-årsjubileet for åpningen av Stortinget, serveres det ikke vin. Gjestene kan velge mellom eplejuice, Farris og vann.

Slik var det ikke for 150 år siden. Vinbudsjettet var romslig da stortingsbygningen ble innviet i 1866. Åpningsfesten ble lagt til det nybygde og fasjonable Hotel du Nord i Dronningensgate 13. Og noen av vinene var blant datidens dyreste flasker - viner som fortsatt er blant verdens ypperste.
 

10 viner

10 retter med vin ble servert mens over 100 gjester satt til bords. Gjestene bestod av statsråder, representanter fra Stortinget, Høyesterett og arkitekter, ifølge Vilhelm Haffners bok om stortingsbygningen. Under middagen ble det holdt hele 14 taler og to svartaler, og til hver tale skal orkesteret ha ledsaget med «et dertil passende nummer». Middagen som startet klokken 16 ble unnagjort på bare seks timer.

Franske retter

Menyen var typisk for en festmiddag på 1800-tallet inspirert av det franske kjøkken. Vinene var noen av de beste som fantes for 150 år siden - og flere av dem er i dag regnet som noen av verdens flotteste viner.
Château d´Yquem fra Sauternes er kanskje verdens mest legendariske dessertvin, som på middagen ble servert i starten av måltidet som seg hør og bør til gåselever.
I dag koster siste årgangen av vinen 3599 kroner på Polet. I 1866 var den også en av verdens mest kostbare viner.

Flott. Schloss Johannisberg leverte til Stortinget i 1866.

Flott. Schloss Johannisberg leverte til Stortinget i 1866.


En av Bordeauxs Grand Cru viner, Ch. Margaux, var på den tid en av de berømte slottene fra området og hadde 11 år tidligere, i 1855 fått topprangering i klassifikasjonen av Bordeaux. I dag koster en flaske fra slottet 3200 kroner i siste årgang.

Til torsk ble det servert Grand Vin Royal som på den tid var navnet på en type champagne. Mens den ble etterfulgt av Johannisberger, en hvitvin laget av druen riesling fra den klassiske eiendommen og klosteret ved sammen navn ved Rhinen i Rheingau i Tyskland. Dette var en av de høyest ansette vinene på 1800-tallet og oftet priset høyere enn vinene fra Bordeaux og Burgund.

Hermitage fra Rhône-dalen ble servert sammen med høns, en kombinasjon som i dag kan virke noe merkelig. Men fra vinmarken Hermitage lages både hvitvin og rødvin og på 1800-tallet var de hvite utgavene mer kostbare og ettertraktede enn de røde. Så det er meget mulig at det var en hvit Hermitage som ble servert kvelden den 5. mars 1866.
En lagret og mest sannsynlig ganske så søt sherry fulgte etter, før en ny champagne ble servert. Denne gang fra champagnehuset Veuve-Cliquot, som på den tid var et av de store navnene fra regionen. Den gang elsket av de russiske tsarene og hoff rundt om i Europa, for dens gylne farge og sødme som på den tid var rundt 200 gram per liter. I dag mest kjent under navnet «gul enke» som koster 409,90 kroner på Polet og har 10 gram sukker.

Menyen fra 5.mars 1866

Østerspostejer og gaaseleverpostejer - Château d´Yquem
Skildpaddesuppe - Ispunch
Filet de boeuf à la Jardinière, champignonsause og asparges - Château Margaux
Torsk - Grand Vin Royal
Hamburger oxebryst, tunge og koteletter med
franske erter, grønnkål og kastanier - Johannisberger
Høns à la Mayonnaise - Hermitage
Rhinskvin-Gelée - Superior old Sherry
Andesteg og kalkunsteg med trøfler og compot - Cliquôt
Annanas og Vanille-Is - Sherry og Portvin
Dessert - Cliquôt

Taffelet varte til rett over klokken ti om kvelden, og det skal ha vært god stemning under middagen.

Nøktern feiring

Dagens jubileumsmeny på Stortinget ble servert på buffet og var inspirert av menyen som ble servert for 150 år siden. I dag er drikkevarene mer nedtonede enn i 1866.

- Vi har ingen tradisjon for å servere alkohol i arbeidstiden her på huset. Det er en policy som kanskje ikke er skrevet ned noe sted, men det er slik det praktiseres. Det var derfor heller ikke et spørsmål under utarbeidelse av menyen til jubileumet, skriver Elianne Kemble-Clarkson ved kommunikasjonsavdelingen på Stortinget i en mail til DN.
Her er dagens meny:

Canapé med reinsdyrpaté og tyttebærkrem
Canapé med kalkunmousse og eplekompott
Canapé med torsk -og ørretrulade
Høns à la Mayonnaise – serveres i krustade
Stekt andebryst med kastanjepure og eplekompott – serveres i amuse boucheskje
Filet de Boeuf med asparges og soppstuing – anrettes i spiselig skje
Hamburger av oksebryst fylt med tunge og grønnkål – lages som kjøttboller og serveres lune
Fløterand med marinert ananas
Pikekyss
Makroner
Oppskåret frukt
Fruktpunsj
Eplejuice
Farris
Imsdal
Kaffe/te

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.