Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Grønn te på steroider

Tekst
MATCHA-TE: En sunn grønn te. Foto: Martina Schindler / StockFood / Bon Appetit / NTB scanpix

MATCHA-TE: En sunn grønn te. Foto: Martina Schindler / StockFood / Bon Appetit / NTB scanpix

Matcha er grønn som gress, og koster mange hundre kroner kiloen. 2015 blir matchaens år.

Matcha er japansk, grønn te malt til et fint, irrgrønt pulver. I motsetning til vanlig grønn te, skal den ikke trekke i vann, men røres ut med en spesiell visp. Resultatet er en knallgrønn drikk med så høyt innhold av alle teens gode egenskaper at noen kaller den grønn te på steroider. 

Matcha-te har mindre koffein enn grønn te, men desto mer av stoffet L-theanine, som har en avslappende effekt og tilfører teen umami, «den femte smaken» (+)

Matcha-te smaker vegetalsk og astringerende, men har også sødme i bunnen, og smaksnyanser nesten like rike som de i vin eller sjokolade. Den smaker definert bedre enn hvetegressjuice, men er minst like sunn.

Sunn grønn te

Grønn te har lenge vært høyt oppe på helsekostfantastenes liste over mirakuløse ingredienser.  Den inneholder spesielt mye polyfenoler. En av disse, EGCG, regnes for å ha særlig god effekt, ifølge nifab.no, den statlige norske nettportalen for alternativ behandling.

Fordi hele tebladet brukes i matcha, er innholdet av de sunne stoffene mye høyere i en kopp matcha enn i vanlig grønn te.

Matcha-forkjempere mener det grønne pulveret kan være kreftforebyggende, antialdrende, kolesterolsenkende og avgiftende i tillegg til å være stressreduserende og energiøkende.

Polyfenolene i grønn te kan kanskje  lindre eller forhindre plasger som betennelser, leddslitasje, kjønnsvorter og celleforandringer som følge av dette selv om det ennå ikke er dokuemntert hvordan polyfenolene virker mot dette, skriver Nifab.no.

Matcha-te matcher

Dette har både matmagasiner, matbloggere og små cafeeiere fanget opp, og matcha popper opp i instagramfeeder, oppskrifter og over bardisken på stadig nye steder.

Tradisjonelt serveres matcha-te i små keramikk-kopper. Den skal drikkes med andakt, men likevel raskt; ellers synker tepulveret til bunnen av koppen og blir igjen der.  

Men en av matchaens mange gode egenskaper er at den så lett passer sammen med melkeprodukter  og søtsaker. Matchalatte er bare toppen av isfjellet. Mulighetene er nesten uendelige: Matcha-iskrem, matchakonfekt, matchakjeks og matchamakroner, alt i en herlig, lysegrønn farge.

Matchacafeene popper også opp, fra Hanoi til Portland, fra Hong Kong til Manhattan. USAs første matcha-bar åpnet i Brooklyn i 2013; nå har også Greenwich village matcha-cafeen Chalait drevet av et ungt par som hoppet av finansbransjen for å satse på grønn te isteden.

Men billig er det ikke. For å få  frem den grønne fargen må teplantene skjermes for sollys, og for at smaken skal bli så søt og så lite bitter som mulig, blir den beste matchaen malt til pulver for hånd i et tempo på 30 gram i timen. Den beste matchaen kan koste godt over 1000 kroner kiloen, mens lavere kvalitet til matlaging er hakket rimeligere.

 

Les også

Slik lager du Snalhans' vegetarburger

Perfekt vin til lammelår

Slik kan du unngå bakrus

 

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

Les mer om mat og vin på Smak.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.