Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Rimelig, tilgjengelig og valuta for pengene er begreper man sjelden forbinder med det etter hvert så kostbare vindistriktet Burgund, men heldigvis finnes det fortsatt noen få unntak.

Rimelig, tilgjengelig og valuta for pengene er begreper man sjelden forbinder med det etter hvert så kostbare vindistriktet Burgund, men heldigvis finnes det fortsatt noen få unntak.

Valuta for pengene i Burgund

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vinene fra appellasjonen Côteaux Bourguignons er noe så sjeldent som viner som gir valuta for pengene i Burgund.

Rimelig, tilgjengelig og valuta for pengene er begreper man sjelden forbinder med det etter hvert så kostbare vindistriktet Burgund. Heldigvis finnes det fortsatt noen få unntak, nemlig vinene fra appellasjonene Bourgogne Côte d´Or og Côteaux Bourguignons.

Ferske appellasjoner

Bourgogne Côte d´Or ble opprettet i 2017 og omfatter hele indrefileten av Burgund som strekker seg 65 kilometer fra Dijon i nord til Maranges i sør, med en bredde på én til to kilometer. Rundt 300 hektar med vinmark er i produksjon med druene chardonnay og Pinot Noir.

I 2011 ble den tidligere noe anonyme Bourgogne Ordinaire erstattet med en ny appellasjon kalt Côteaux Bourguignons. Denne omfatter vinmarker fra 384 kommuner fra fire fylker fra Auxerre i nord til Rhône i sør. Med rundt 250 hektar i produksjon. Både rødvin, hvitvin og rosé er tillatt basert på rødvinsdruene Pinot Noir, gamay og sjeldne césar. Samt hvitvinsdruene chardonnay, aligoté, melon de Bourgogne og sacy. Stort sett består vinene av en blanding av minst to, og kommer fra vinmarker beliggende i ytterkant eller utenfor de gjeveste områdene. Derfor er de betraktelig mye rimeligere selv om produsentene stort sett tar seg mye bedre betalt for det som de lager.

Dette gjør vinene til saftige, lett tilgjengelig og virkelig gode kjøp fra et område som de siste årene har priset seg ut av de aller flestes lommebøker.

Gledelig er det også at noen av disse har funnet veien inn i Polets hyller, der særlig Nicolas Potels Bellenos til 150 kroner utgjør et av de aller beste rødvinskjøpene man kan gjøre til den prisen.

Jeg har testet et utvalg av dem som er tilgjengelig i Norge. Foreløpig er det ikke veldig mange tilgjengelig, men hold øynene åpne for Bourgogne Côte d´Or og Côteaux Bourguignons. Det kommer det forhåpentlig til å bli mer av i årene som kommer.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.