Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Dette er noen av de aller beste kjøpene blant nyhetene på Polet i januar.

Dette er noen av de aller beste kjøpene blant nyhetene på Polet i januar.

De 20 beste vinene på årets første vinslipp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Blant 600 vinnyheter er dette de 20 beste kjøpene.

Med over 800 nye produkter i Polets bestillingsutvalg og 76 nye produkter i hyllene starter ikke året stille på Vinmonopolet. Hvitvin fra California, Roussillon og Østerrike er nytt i hyllene. Grunnen er at hvitvin ifølge Vinmonopolet blir mer populært, og at i disse områdene har de skjedd en stor utvikling de siste årene. For så vidt så lykkes Polet med å representere gode viner fra alle områdene, men særlig er det Østerrike og California som utmerker seg. Gledelig er det også at kvalitetshvitvin som Tylers chardonnay fra Santa Barbara og Domaine des Crêts Mâcon fra Burgund får så stor distribusjon at de vil bli å finne i Polets hyller over hele landet.

Amerikadominans

At det også slippes rundt 50 nye viner fra USA i januar et også et signal om at nordmenn har omfavnet landets «nye» delikate og kjøligere vinstil. Corison og Littorai vil forsvinne raskest, men det er mye annet godt å ta av. Har man lyst å prøve noe helt nytt, er den kanadiske produsenten Meyer et virkelig godt valg. Deres chardonnay til under 300 kroner er et uventet lite røverkjøp. Det samme er Faiveleys strålende mercurey fra Burgund, som er et godt eksempel på kvalitetsøkningen blant de store produsentene i regionen.

Har man derimot lyst å investere i vin som kan ligge lenge i kjelleren, er Guigals berømte «lala»-viner ute i en ny strålende og kjølig årgang, i tillegg til de Montilles geniale røde burgundere som så absolutt trenger kjellertid. Blant «billigvinene» er de to beste kjøpene i januar fra Sør-Afrika. Vinologist Syrah fra Boekenhoutskloof er sammen med The Project Sauvignon Blanc gode og druetypiske viner som gir mye for pengene. Det samme gjelder også Niepoort Rotulo fra Dao i Portugal som blir å finne i hyllene på i alt 306 av Polets 323 butikker.

* (Vilkår)