Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De beste vinene til julematen

Tekst
På bestilling. Vin til Pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk – uansett hva du skal spise på juleaften, så kan det være lurt å være tidlig ute med å sikre seg drikke som matcher.

På bestilling. Vin til Pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk – uansett hva du skal spise på juleaften, så kan det være lurt å være tidlig ute med å sikre seg drikke som matcher.

De beste vinene finner man i Polets bestillingsutvalg. Vær tidlig ute med å sikre deg de beste til julematen.

Pinnekjøtt og smalahove

Pinnekjøtt i røkt variant er den mest utfordrende å kombinere med vin. Både hvit- og rødvin fungerer så lenge de enten har sødmefull og rik frukt, eller en tanke restsødme som takler røyksmaken og saltet. En fruktig og litt fyldig riesling passer supert, eventuelt en konsentrert tysker med litt restsødme. Ønsker man rødvin, er ung frukt, konsentrasjon og friskhet viktig, helst helt uten eik. Er man heldig å ha en virkelig moden vin fra Bordeaux i kjelleren, er det også en god kombinasjon, merkelig nok.

Til tørket og saltet pinnekjøtt kan man tenke litt i samme bane som til det røkte, men her er ikke fruktsødmen like viktig. God friskhet og syre til å håndtere fettet er det viktigste. En god riesling fra Tyskland eller Alsace er et godt valg. Når det gjelder rødvin, er en ung barbera fra Piemonte i Italia og lignende bløte, friske viner gode valg, men sørg for at den har frisk syre, ungdommelig frukt og at den ikke er blitt lagret på eik.

88 Keller Riesling Limestone 2015
Weingut Keller, Rheinhessen, Tyskland
179,90 kroner | 2194701 | bestilling | Blend Wines
Noe lukket på duft med hint av sitrus. Frisk syre på smak med en delikat sødme med en fersk og lang tørr finish. Drikk nå til 2020. Passer også til sushi og asiatiske retter.

87 Unlitro 2015
Ampeleia, Toscana, Italia
209,90 kroner | 615001 | bestilling | Unico Real Wines
Floral duft med hint av moreller, søte blomster og gjær. Saftig og juicy på smak med en sødmefull rød frukt, ferske druetanniner og en balansert lett bitterhet. Server avkjølt. Drikk nå. Passer også til and og kalv.


Ribbe

Ribbe er nok den mest brukte julemiddagen i de norske hjem i dag, selv om historien ikke er like lang som de andre. I Maren Elisabeth Bangs første norske kokebok fra 1831 blir svineribbe kalt Ribbensteg. Ribben ble vanligvis tilberedt fra fersk tilstand, og det var om å gjøre at den var både fet og stor. Griseslaktingen foregikk sent på høsten, nærmere jul, og dersom det var kaldt i været, holdt kjøttet seg uten konservering.

Her er det ikke selve kjøttet, men tilbehøret som skaper hodebry når det gjelder vin. Ribben selv krever syre og avslepne tanniner på tross av alt fettet, mens syrlig og søt sur- og rødkål både understreker syrebehovet og trenger god, sødmefull frukt. En kraftig, tørr riesling fra Tyskland er supert, som rødvin er en frisk pinot noir fra Burgund en god match. Andre gode rødvinsalternativer er friske utgaver av søritaliensk nero d'avola og mange barbera-viner.

92 Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling GG 2014
Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
369 kroner | bestilling | 6845101 | Vinarius
Dufter av mineraler, blomster og sitrus. Mineralsk og delikat frisk frukt på smak med en frisk syre og en lang tørr utgang. Pen lengde. Drikk nå til 2026. Passer også til fet fisk.

84 Barbera d'Asti Lavignone 2015
Pico Maccario, Piemonte, Italia
169,90 kroner | bestilling | 5506001 | Red & White
Dufter av pepper og søte bær. Saftig på smak med en balansert syre og lette tanniner. Enkel og fin frukt, med en delikat og lett utgang. Drikk nå. Passer også til lys fugl.


Juletorsk

Ifølge tradisjonen fra 1500-tallet skal juletorsken være fisket samme dag og gjøre seg fortjent til betegnelsen sprellfisk. Serveres med sandefjordsmør og nykokte poteter.

Vin kan lett overdøve mager fisk. Sandefjordsmør gjør torsken rikere, og en frisk og konsentrert chardonnay fra Chablis eller en forsiktig eiket utgave fra sentrale Burgund er en flott kombinasjon. Server vinen mellom 10 og 12 grader for å få full effekt av den gode kvaliteten. Lettere serveringer kan fint matches med en god grüner veltliner eller verdicchio.

Ønsker man rødvin, må man først og fremst passe på tanniner og eik, det lekre fiskekjøttets verste fiende. En ung, lekker Beaujolais eller en lett, fruktig pinot noir servert lett avkjølt er det beste valget.

91 Pernand-Vergelesses Les Combottes 2014
Pascal Clement, Burgund, Frankrike
299,80 kroner | bestilling | 2898801 | Winemoods
Kjølig og mineralsk stil med innslag av ferskt tre. Flott konsentrasjon av frisk og spenstig, lett krydret og mineralsk frukt på smak. Lang og kjølig mineralitet i finish. Drikk nå til 2020. Passer også til kraftige skalldyrretter.

91 Persan IGP Isère Balmes Dauphinoises 2014
Dom. Nicolas Gonin, Savoie, Frankrike
246,20 kroner | bestilling | 3753101 | Garage d'Or
Dufter av villbringebær og roser med hint av granateple. Syrlig og elegant, kjølig bringebærfrukt på smak med svært lette og ferske tanniner, lett bitterhet og lang og kjølig frukt i finish. Drikk nå til 2019. Passer også til lys fugl og kalv.


Rakfisk

Denne umamirike råvaren har mange av de samme utfordringene som kraftige oster – den «stjeler» frukt av vinene og fremhever uønskede elementer som for eksempel alkohol, syre og fat/tannin. Rakfisk er kanskje mest brukt før jul, eller som forrett i julen.

Champagne er ofte en god måte å møte den på. Kullsyren renser munnhulen, og etterspillet er forfriskende. Champagne passer til umamirike råvarer på grunn av eget høyt umamiinnhold. Viner som har ligget lenge på bunnfall får høyere umamiinnhold og takler fisken bedre. Eldre viner som fremdeles har ungdommelig frukt er derfor å foretrekke.

Sherry er en litt mer vågal kombinasjon, men kan være magisk for puritanere som faktisk trives med rakfisken og ikke maskerer smaken med store mengder rømme, løk og så videre. Andre viner som takler rakfiskens kraft, er konsentrerte rieslinger med både syre og noe sødme.

93 Legras Saint-Vincent Brut 2000
Legras, Champagne, Frankrike
699,90 kroner | 3390401 | bestilling | Red & White
Sammensatt duft av søte krydder, epler og tørkede urter med hint av lett tørket frukt. Stofflig og frisk på smak med en krydret eplekarakter. Tørrende mineraler og en lang, syrlig frukt i finish. Drikk nå til 2030. Passer også til aperitiff, tapas og spekemat.

91 Almacenista Manzanilla Pasada de Sanlúcar
Emilio Lustau, Jerez, Spania
255 kroner | 888602 | 500 ml | bestilling | Moestue
Sammensatt duft av sjøvann, modne epler og nøtter med en lett krydret flortone. Flott balanse på smak med en harmonisk og bløt inngang. Lett moden eplefrukt, tørr og saltpreget avslutning med preg av flor og noe sitrus i finish. Drikk nå. Passer også til aperitiff, tapas og spekemat.


Lutefisk

Så lenge man tar tilbehøret i betraktning, kan denne dirrende herligheten så absolutt la seg kombinere med vin. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er «snilt» tilbehør som harmonerer med delikat fruktighet.

En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling fra Østerrike passer også bra. Ellers er champagne både spennende og godt følge til lutefisk. Skal du ta den helt ut, prøver du en sherry fino eller amontillado, begge avkjølt.

Rødvin til lutefisk anbefales vanligvis ikke, og her er utvalget enda mer begrenset. Men finner man den rette ferske og sødmefullt fruktige og ukompliserte portugiseren, er det faktisk en virkelig god kombinasjon når den servers noe avkjølt. Men har man rødvin til er man avhengig av bacon.

87 Fritz Haag Riesling 2015
Weingut Fritz Haag, Mosel, Tyskland
174 kroner | bestilling | 4761801 | Moestue
Dufter av lime og mineraler med hint av hvite blomster. Delikat og frisk syre på smak med en fersk frukt kombinert med en florlett sødme. Tørr og fruktig finish. Nydelig balanse. Drikk nå til 2019. Passer også til fet fisk og sushi.

84 Vinogal 2015
São Mamede da Ventosa, Lisboa, Portugal
114,90 kroner | 6842901 | basiskategori 6 | Adaga
Dufter av røde bær og plommer. Frisk og fersk lett sødmefull frukt med en lett tørr tanninstruktur i finish. Saftig og bærpreget frukt. Mye vin for pengene. Drikk nå, lettere avkjølt. Passer også til svin og and.


Kalkun

Kalkun er sart i egensmak og et vinmessig blankt lerret, der tilbehøret bestemmer det vinøse. Tradisjonelt tilberedt med stuffing, rosenkål og sjysaus passer en frisk hvitvin fra Nord-Spania, en alvarinho fra Vinho Verde i Portugal eller en frisk og krydret grüner veltliner fra Østerrike. Velger man rødvin, prøv en pinot noir fra New Zealand, USA eller Burgund. Fetere tamfugl som gås og and trives godt med lignende viner, men vil trenge mer konsentrasjon og struktur. Hvitvinene kan trenge mer sødme og friskhet, rødvinene mer frukt.

91 Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2014
Tyler Winery, California, USA
269,90 kroner | bestilling | 3521401 | Palmer group
Elegant duft av mineraler, røde blomster og bringebær. Delikat, frisk og kjølig rød frukt på smak med flott syrestruktur, lette og tørre tanniner og en lang utgang med lyse mineraler og en lett bitter og lys rød frukt. Flott pinot. Drikk nå til 2019. Passer også til svin og kalv.

90 Luis Seabra Granito Cru Alvarinho 2014
Luis Seabra Vinhos, Minho, Portugal
269 kroner | 2641401 | bestilling | Vinarius
Noe lukket på duft med hint av blomster og mineraler. Fyldig og bløt konsentrert mineralsk frukt med en balansert syre og en delikat og lang mineralsk frukt. Tørr og lang utgang. Drikk nå til 2018. Passer også til hvit fisk og skalldyr.


Multekremen er ikke lett å kombinere med vin, men en syrlig beerenauslese kan passe. 

Multekremen er ikke lett å kombinere med vin, men en syrlig beerenauslese kan passe. 

Multekrem

En av de aller vanskeligste råvarene å kombinere sammen med vin, er multer. Når man blander dem med krem, slik tradisjonen er, blir det heldigvis enklere. En frisk og syrerik beerenauslese, laget på druen rieslaner, er en god kombinasjon. Den har syrestruktur nok til å friske opp kremen, samtidig som den er søt nok til å håndtere multene. Et alternativ er tokaji fra Ungarn, ruster ausbruch fra Østerrike.

89 Bechtheimer Geyersberg Beerenauslese Rieslaner 2015
Weingut Geil, Rheinhessen, Tyskland
169 kroner | bestilling | 3343502 | 375 ml | Brand Wine Estates
Dufter av tørket frukt, honning og aprikoser. Delikat og lett frukt med en frisk syre og balansert sødme. Ren og fin dessertvin som gir valuta for pengene. Drikk nå til 2018.

Nordmenns julefavoritt riskrem sitter som et skudd med en ungarsk tokaji i glasset.

Nordmenns julefavoritt riskrem sitter som et skudd med en ungarsk tokaji i glasset.


Riskrem

Vår mest tradisjonsrike juledessert har sarte, fine smaker og harmonerer med flere typer dessertvin. Det beste er en tokaji fra Ungarn, selv om en riesling-eiswein eller beerenauslese fra Tyskland også kan fungere utmerket. Lager du den litt rikere varianten, ris à l'amande med mandler og kirsebærsaus, kan det være fint med en utviklet portvin, som både har kraften, aromaene og intensiteten som trengs. Samtidig vil desserten tone ned alkoholen i vinen.

93 Kiralyudvar Tokaji Aszu 6 Puttynos 2006
Kiralyudvar, Tokaj, Ungarn
650 kroner | bestilling | 2834102 | 500 ml | Brand Wine Estates
Dufter av tørkede aprikoser, harpiks og lette krydder. Konsentrert og sødmefull frukt på smak med innslag av tørkede gule frukter, honning og lette krydder. Lang og frisk utgang med en intens og nydelig balansert syre. Drikk nå til 2030. Passer også til blåmuggost og fruktdesserter.

Søt karamellpudding skal ha søt vin: en Moscatel d'Setubal er perfekt. 

Søt karamellpudding skal ha søt vin: en Moscatel d'Setubal er perfekt. 


Karamellpudding. Den hjemmelagde og tradisjonsrike karamellpuddingen er så søt at det trenger en særdeles søt vin for at kombinasjonen skal bli bra. Dessertviner fra et varmt klima laget på tørkede druer er et godt valg. Det samme er Moscatel d'Setubal fra Portugal og Vin Santo fra Toscana i Italia eller fra de greske øyer.

90 Alambre Moscatel De Setubal 20 YO
J.M. da Fonseca, Setubal, Portugal
305,90 kroner | bestilling | 4122902 | 500 ml | Engelstad
Dufter av sultanrosiner og karamell med hint av tre og tørkede aprikoser. Tett, søt og konsentrert på smak med en brent karamellkarakter i finish. Lang og flott. Drikk nå til 2030. Passer også perfekt til crème brûlée.

Delfiakake er en klassiker på kakebordet, og den trenger en søt, fruktig og rød dessertvin, for eksempel en rød passito fra Italia. 

Delfiakake er en klassiker på kakebordet, og den trenger en søt, fruktig og rød dessertvin, for eksempel en rød passito fra Italia. 


Delfiakake

Den mørke, rike og fyldige delfiakaken er et fast innslag på mang et kaffebord i julen. Den kraftige sjokoladesmaken trenger en søt, fruktig og rød dessertvin med god konsentrasjon. Gjerne en Late Bottled Vintage portvin, men også en Recioto di Valpolicella eller annen rød passito fra Italia eller en søt grenache fra Sør-Frankrike er harmonerende valg.

90 Recioto della Valpolicella Classico 2011
Allegrini, Veneto, Italia
319,90 kroner | bestilling | 5506502 | 500 ml | Stenberg & Blom
Dufter av søte plommer og bær med hint av tre. Saftig, søt og rik på smak med en tørr og lang utgang. Pent balansert rød dessertvin. Drikk nå til 2018. Passer også til blåmuggost.

Portvin passer til den engelske dessertklassikeren Christmas pudding. 

Portvin passer til den engelske dessertklassikeren Christmas pudding. 

Christmas pudding

Den tradisjonelle engelske julekaken er ikke like vanlig i Norge, men flere og flere lager noe som smaksmessig ligner på denne mastodonten av en juledessert. En klassisk Tawny eller Colheita portvin er en av få viner som kan håndtere de kraftige smakene i den engelske stoltheten.

93 Andresen Porto Colheita 1980
Andresen, Douro, Portugal
399,90 kroner | bestilling | 941102 | 500 | Red & White
Dufter av lær og søte frukter med hint av tobakk og tre. Sammensatt og fyldig nøttepreget frukt på smak med en søt og flott moden frukt. Nydelig lengde. Drikk nå til 2030. Passer også til ost.

Den italienske julekaken panettone er blitt vanligere i Norge. Til den drikker du en straw wine fra Sør-Afrika.

Den italienske julekaken panettone er blitt vanligere i Norge. Til den drikker du en straw wine fra Sør-Afrika.


Panettone

Italienernes julekake nummer én blir stadig mer vanlig å finne i norske hjem. En fabelaktig vinkombinasjon til denne er dessertviner laget på malvasia fra Sicilia eller øyene rundt, men de er dessverre ikke lette å oppdrive. Et virkelig godt alternativ er straw wine fra Sør-Afrika – laget på druer som er blitt tørket på stråmatter.

91 Caravaglio Malvasia della Lipari 2013
Caravaglio, Sicilia, Italia
315 kroner | bestilling | 769202 | 500 ml | Non Dos
Dufter av voks og tørket frukt på smak med hint av sitrus. Nydelig tørket frukt med en klart balansert sødme og en frisk syre. Lang og balansert. Drikk nå til 2018. Også perfekt sammen med andre fruktkaker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.