Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Andrea Pieropan på vingården i Soave. Han lager noen av Polets beste hvitvinskjøp.

Andrea Pieropan på vingården i Soave. Han lager noen av Polets beste hvitvinskjøp.

Et av Polets beste hvitvinskjøp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Det finnes kjedelig soave og det finnes strålende soave. Pieropan lager den sistnevnte.

De aller fleste vinregioner har én markant produsent. Én som har vist vei for de andre, som har løftet kvaliteten ikke bare blant sine egne viner, men i hele regionen. I Norge er vinregionen Veneto mest kjent for Amarone, prosecco og Valpolicella, men den vinregionen som for øyeblikket selger mest her til lands er også kjent for én hvitvin, soave. Laget av de lokale druene garganega og trebbiano har soave en tendens til i mange tilfeller å bli både kjedelig og anonym. Men det finnes unntak, og en av de aller beste er det familien Pieropan som lager.

Nye tider

I fjor døde den kjente vinmakeren Leonildo Pieropan, 71 år gammel. Mannen er ikke bare kjent for å stå på barrikadene for økt kvalitet i den kjente hvitvinsregionen beliggende midt i Veneto på den italienske østkysten, men også for å løfte kvaliteten på vinene til familiekonsernet som har vært i drift siden 1880. Pieropan var den første familien som satte navnet Soave på vinetiketten på 1930-tallet, og den første produsenten som tappet Soave fra en enkeltvinmark.

Selv overtok Leonildo Pieropan i 1967, og begynte å eksperimentere med enkeltvinmarksvin fra Soave allerede i 1971. Han lagret de beste vinene på eikefat og solgte de et par år senere enn normalt.

– Det skapte furore, og vi solgte ingen flasker i Italia. I USA derimot likte de vinene til min far, forteller Andrea Pieropan.

I dag er det han som driver firmaet sammen med broren Dario. De har 46 hektar med økologisk dyrkede vinmarker å ta hånd om.

– Sementtanker er mye bedre å lagre våre viner på, men til singelvinmarksvinene våre bruker vi fortsatt eikefat.

Deres toppviner fra vinmarkene La Rocca og Calvarino er mineralske og terroirtypiske og regnet som Venetos beste hvitviner. Sistnevnte, som befinner seg på vulkansk jord, var angivelig Italias første enkeltvinmarksvin da den kom ut for første gang i 1971. Men toppvinmark og delikate rødviner fra Valpolicella til tross, det er brødrenes enkleste vin som imponerer mest hvis man tar pris og kvalitet i betraktning.

For et av de desidert beste hvitvinskjøpene på Polet er Pieropans standard soave laget av 85 prosent garganega og 15 prosent trebbiano. Det utrolige er også at den er å få tak i nærmest i alle de over 300 Vinmonopolene i Norge. Perfekt til salater, fisk og skalldyr i tillegg til lyst kjøtt.

14

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.