Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Valgets kvaler: Hva skal man drikke til julematen?

Valgets kvaler: Hva skal man drikke til julematen?

Den beste vinen til julematen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Årets beste viner til julematen.

Pinnekjøtt og smalahove

Pinnekjøtt i røkt variant er det mest utfordrende å kombinere med vin. Både hvit- og rødvin fungerer, så lenge de har sødmefull og rik frukt, eventuelt en tanke restsødme som takler røyksmaken og saltet.

En fruktig og litt fyldig riesling passer supert, alternativt en konsentrert tysker med litt restsødme. Ønsker man rødvin, er ung frukt, konsentrasjon og friskhet viktig, og da helst helt uten eik. Hvis du er så heldig å ha en virkelig moden vin fra Bordeaux på lur, er det også en god kombinasjon, merkelig nok.

Til tørket og saltet pinnekjøtt kan man tenke litt i samme bane som til det røkte, men her er ikke fruktsødmen like viktig. God friskhet og syre til å håndtere fettet er viktigst. En god riesling fra Tyskland eller Alsace er gode valg. Når det gjelder rødvin, er en ung barbera fra Piemonte i Italia og lignende bløte, friske viner gode valg. Men sørg for at vinen har frisk syre, ungdommelig frukt og at den ikke er blitt lagret på eik.

91

Navn: Broc Vine Starr Zinfandel 2017

Produsent: Broc Cellars , California , USA

Pris: 365,00 Varenummer: 7605001 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Vinarius AS

Dufter av roser, nyper og røde bær. Saftig og raffinert fersk frukt md en frisk delikat syre og lette tanniner. Fersk finish og en kjøttfull igang med en lekkert pepperpreg. MB

88

Navn: Clüsserath Trittenheimer Altärchen feinherb 2018

Produsent: Weing. Ansgar Clüsserath , Mosel , Tyskland

Pris: 315,00 Varenummer: 11197101 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Utrolig fresk frukt på duft med hint av grapefrukt og pomelo. Nydelig og delikat fersk frukt med en balansert sødme og en lang finish. MB

Ribbe

I Maren Elisabeth Bangs første norske kokebok fra 1831 blir svineribbe kalt «ribbenssteg». Ribben ble vanligvis tilberedt fra fersk tilstand, og det var om å gjøre at den var både fet og stor. Griseslakten foregikk sent på høsten, og dersom det var kaldt i været, holdt kjøttet seg til jul uten konservering.

Her er det ikke selve kjøttet, men tilbehøret som skaper hodebry for vinvalget. Ribben krever syre og avslepne tanniner, på tross av alt fettet, mens syrlig og søt surkål og rødkål både understreker syrebehovet og trenger god, sødmefull frukt.

En kraftig, tørr riesling fra Tyskland er supert, som rødvin er en frisk pinot noir fra Burgund en god match. Andre gode rødvinsalternativer er friske utgaver av søritaliensk frappato og mange barberaviner.

93

Navn: Von Buhl Forster Jesuitengarten Riesling Grosse Lage 2017

Produsent: Weing. Reichsrat von Buhl , Pfalz , Tyskland

Pris: 535,50 Varenummer: 7159701 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Palmer Wine AS

Lett reduktiv på duft med hint av flint og blomster. delikat og fersk frukt på smak med en spenstig syre og en lang og tydelig fersk mineralsk utgang. MB

86

Navn: Bota Velha Douro Tinto 2018

Produsent: João Silva e Sousa , Douro e Porto , Portugal

Pris: 169,90 Varenummer: 10669201 Utenfor sortiment, Importør: Blend Wines AS

Dufter av søte plommer og kirsebær med lette krydder. Fin og fyldig kjøttfull fersk saftig frukt på smak med lange lette tanniner og en pen balanse. Mye vin til pengene. MB

Vilt

Stadig flere velger viltkjøtt på julaften, eller en av de andre dagene i romjulen. Og enten det er hjort, reinsdyr, elg eller rype, er dette smaksrikt og magert kjøtt, som krever en smaksrik vin, da gjerne med moderate tanniner.

Den perfekte kombinasjon finner man gjerne i en syrah, enten den kommer fra Rhône eller andre deler av verden. Den har en fylde og en fruktsmak som kan minne om viltkjøttets, samtidig som tanninene er balanserte.

91

Navn: Black Sheep Finds Holus-Bolus Syrah 2016

Produsent: Black Sheep Finds , California , USA

Pris: 358,00 Varenummer: 11232601 Utenfor sortiment, Importør: Tramontane AS

Dufter av vanilje og søte bjørnebær med hint av tre. Bløt og saftig sødmefull frukt på smak med lette og ferske tanniner. MB

90

Navn: Graillot Crozes-Hermitage 2017

Produsent: Alain Graillot , Rhône , Frankrike

Pris: 279,90 Varenummer: 7322001 Utenfor sortiment, Importør: 0.75

Noe lukket på duft med hint av krekling og bjørnebær. Nydelig rå og fersk mørk syrahfrukt på smak med ferske lange tanniner. MB

Juletorsk

Ifølge tradisjonen fra 1500-tallet skal juletorsken være fisket samme dag, og gjøre seg fortjent til betegnelsen sprellfisk. Serveres med sandefjordsmør og nykokte poteter.

Vin kan lett overdøve mager fisk. Sandefjordsmør gjør torsken rikere, og en frisk og konsentrert chardonnay fra Chablis, eller en forsiktig eiket utgave fra sentrale Burgund, er en flott kombinasjon. Server vinen med en temperatur mellom ti og tolv grader, for å få full effekt av den gode kvaliteten. Lettere serveringer kan fint matches med en god grüner veltliner eller verdicchio.

Ønsker man rødvin, må man først og fremst passe på tanniner og eik, det lekre fiskekjøttets verste fiende. En ung, lekker beaujolais eller en lett, fruktig pinot noir servert lett avkjølt er det beste valget.

92

Navn: Pernand-Vergelesses Les Combottes 2018

Produsent: Pascal Clément , Burgund , Frankrike

Pris: 389,90 Varenummer: 2898801 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winemoods AS

Noe lukket på duft med ferske innslag av tre og sitrus med hint av epler. Spenstig frisk syre og en fyldig mineralsk frukt på smak med hint av tre. Lang og fin konsentrasjon. MB

87

Navn: Guy Breton Marylou Beaujolais Villages 2018

Produsent: Guy Breton , Burgund , Frankrike

Pris: 226,90 Varenummer: 7771701 Midlertidig utsolgt, Importør: Blend Wines AS

Dufter av roser og røde bær. Saftig, bløt og delikat frukt med en balansert syre og ferske lett tørre tanniner. MB

Rakfisk

Denne umamirike fisken har mange av de samme utfordringene som kraftige oster: den «stjeler» frukt av vinene og fremhever uønskede elementer, som for eksempel alkohol, syre og fat/tannin. Rakfisk er kanskje mest brukt før jul, eller som forrett i julen.

Champagne eller britisk musserende fungerer ofte. Kullsyren renser munnhulen, og etterspillet er forfriskende. Champagne passer til umamirike råvarer på grunn av eget høyt umami-innhold. Viner som har ligget lenge på bunnfall, får høyere umami-innhold og takler fisken bedre. Eldre viner som fremdeles har ungdommelig frukt, er derfor å foretrekke.

Sherry er en litt mer vågal kombinasjon, men kan være magisk for puritanere som faktisk trives med rakfisken. og ikke maskerer smaken med store mengder rømme, løk og så videre. Andre viner som takler rakfiskens kraft, er konsentrerte rieslinger med både syre og noe sødme.

92

Navn: Legras Cuvée Hommage Grand Cru Brut

Produsent: R&L Legras , Champagne , Frankrike

Pris: 999,80 Varenummer: 1292601 Utenfor sortiment, Importør: Red & White AS

Dufter av modne epler, tre og gjærbakst. Kremet og moden frukt på smak med en lang og tørr finish. Nydelig kremet og tilgjengelig frukt. MB

93

Navn: Riesling GG Pittersberg 2018

Produsent: Kruger-Rumpf , Nahe , Tyskland

Pris: 339,90 Varenummer: 7405001 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Blend Wines AS

Dufter av epler og blomster. Nydelig fersk og tett mineralitet på smak med en lang og konsentrert utgang. Nydelig balanse og tydelige tørrstoffer i finish. MB

Lutefisk

Så lenge man tar tilbehøret i betraktning, kan denne dirrende herligheten så absolutt la seg kombinere med vin. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er «snilt» tilbehør, som harmonerer med delikat fruktighet.

En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling fra Østerrike passer også bra. Ellers er champagne både spennende og godt følge. Skal du ta den helt ut, prøver du en sherry fino eller amontillado, begge avkjølt.

Rødvin til lutefisk anbefales vanligvis ikke, og her er utvalget enda mer begrenset. Men finner man den rette ferske og sødmefullt fruktige og ukompliserte portugiseren, er det faktisk en virkelig god kombinasjon, bare den serveres noe avkjølt. Men har man rødvin til, er man avhengig av bacon som tilbehør.

92

Navn: Charme 2017

Produsent: Niepoort , Douro , Portugal

Pris: 599,90 Varenummer: 5969501 Midlertidig utsolgt, Importør: Winetailor AS

Dufter av ferske bringebær med hint av blomster. Delikat, fruktig og fersk pur frukt på smak med en kjølige og raffinerte florlette tanniner. Nydelig balanse med en fersk utgang. MB

90

Navn: Markus Molitor Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese feinherb 2017

Produsent: Weing. Markus Molitor , Mosel , Tyskland

Pris: 219,80 Varenummer: 7266801 Utenfor sortiment, Importør: Record Vinimport AS

Dufter av flint og grønne ferske epler. Delikat og fersk frukt med en balansert sødme og en lett tørr finish. MB

Kalkun

Kalkun er sart i egensmak og et vinmessig blankt lerret, der tilbehøret bestemmer. Tradisjonelt tilberedt, med «stuffing», rosenkål og sjysaus, passer en frisk hvitvin fra Nord-Spania, en alvarinho fra Vinho Verde i Portugal eller en frisk og krydret grüner veltliner fra Østerrike. Velger man rødvin, prøv en pinot noir fra New Zealand, USA eller Burgund.

Gås og and

Fetere tamfugl som gås og and trives godt med lignende viner som kalkunen, men vil trenge mer konsentrasjon, frukt og struktur i en rødvin, mens hvitvinene kan trenge mer sødme og friskhet.

Her kan man med fordel velge en lett og fruktig ung rødvin, som har en god slump med syre foran tanniner. Det frisker opp fettet på fuglen. En barbera er et godt valg, det samme er en del av vinene laget av innfødte sicilianske druer.

93

Navn: Luis Seabra Xisto Cru 2017

Produsent: Luis Seabra Vinhos , Douro , Portugal

Pris: 369,00 Varenummer: 2636601 Midlertidig utsolgt, Importør: Vinarius AS

Noe lukket på duft med hint av toast og tre. Knusktørr, konsentrert og pur ren mineralsk frukt med en spenstig syre og en lang tørr utgang. Nydelig og steinete vin. MB

93

Navn: Scarpa Barbera d´Asti La Bogliona 2011

Produsent: Scarpa , Piemonte , Italia

Pris: 548,00 Varenummer: 9955801 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Krydret duft med kirsebær og tobakk. Nydelig balansert og lett moden frukt med lange og raffinerte tanniner og en nydelig harmoni og lengde. Flott syre. Dette er barbera på sitt beste. Saftig, sammensatt og attraktiv. MB

Multekrem

Multer er en av de aller vanskeligste råvarene å kombinere med vin. Når man blander dem med krem, slik tradisjonen er, blir det heldigvis enklere.

En frisk og syrerik beerenauslese, laget på druen rieslaner, er en god kombinasjon. Den har syrestruktur nok til å friske opp kremen, samtidig som den er søt nok til å håndtere multene. Alternativer er tokaji fra Ungarn og ruster ausbruch fra Østerrike.

93

Navn: Müller-Catoir Herzog Rieslaner Beerenauslese Erste Lage 2018

Produsent: Müller-Catoir , Pfalz , Tyskland

Pris: 499,90 Varenummer: 10518202 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Rebel Agency AS

Dufter av tørkede aprikoser og blomster. Søt, tett og konsentrert sammensatt rik frukt med en nydelig lengde og balanse. Balansert syre- MB

Riskrem

Vår mest tradisjonsrike juledessert har sarte, fine smaker, og harmonerer med flere typer dessertvin. Det beste er en tokaji fra Ungarn, selv om en rieslingeiswein eller beerenauslese fra Tyskland også kan fungere utmerket.

Lager du den litt rikere varianten, ris à l'amande med mandler og kirsebærsaus, kan det være fint med en utviklet portvin, som både har kraften, aromaene og intensiteten som trengs. Samtidig vil desserten tone ned alkoholen i vinen.

90

Navn: Royal Tokaji Aszú Gold Label 6 Puttonyos 2013

Produsent: The Royal Tokaji Wine Co. , Tokaj , Ungarn

Pris: 539,90 Varenummer: 9474802 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Einar A Engelstad AS

Dufter av sultaner, sitrus og honning med innslag av tørkede aprikoser. Tett og søt konsentrert frukt med en spenstig syre. Pen lengde. MB

Karamellpudding

Den hjemmelagde og tradisjonsrike karamellpuddingen er så søt at det trenger en særdeles søt vin. Dessertviner fra et varmt klima, og laget på tørkede druer, er et godt valg. Det samme er Moscatel d'Setubal fra Portugal og Vin Santo fra Toscana i Italia eller fra de greske øyer.

92

Navn: Vinsanto by Gaia 2008

Produsent: Gaia Estate , Øvrige , Hellas

Pris: 375,00 Varenummer: 620302 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Chaeos Wine & Spirits AS

Aromatisk duft av kaffe, lakris, sjokolade og rosiner. Heftig konsentrasjon med en frisk syre og moden rik frukt. Søt og lang med en sammensatt utgang. Tørr finish med en nydelig syrestruktur. MB

Delfiakake

Den mørke, rike og fyldige delfiakaken er et fast innslag på mangt et kaffebord i julen. Den kraftige sjokoladesmaken trenger en søt, fruktig og rød dessertvin, med god konsentrasjon.

Gjerne en Late Bottled Vintage portvin, men også en Recioto di Valpolicella, annen rød passito fra Italia eller en søt grenache fra Sør-Frankrike er harmonerende valg.

90

Navn: Accordini Recioto della Valpolicella 2016

Produsent: Az. Agr. Stefano Accordini , Veneto , Italia

Pris: 300,00 Varenummer: 4206702 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Dufter av rått vilt og mørke plommer samt rosiner. Søt og balansert rik lett moden frukt på smak med en lett tørr finish i utgangen. MB

Christmas pudding

Den tradisjonelle engelske julekaken er ikke så vanlig i Norge, men flere lager noe som smaksmessig ligner på denne mastodonten av en juledessert. En klassisk tawny eller colheita portvin er blant få viner som kan håndtere de kraftige smakene i den engelske stoltheten.

92

Navn: Niepoort Colheita 2004

Produsent: Niepoort , Douro e Porto , Portugal

Pris: 499,60 Varenummer: 4527101 Bestillingsutvalget, Importør: Winetailor AS

Dufter av sedertre med hint av lær og krydder. Søt og konsentrert på smak med en balansert sødme kombinert med en lang og rik utgang. Balansert alkohol og nydelig harmonisk portvin. MB

Panettone

Italienernes julekake nummer én dukker også opp på bordet i flere norske hjem. En fabelaktig vinkombinasjon er dessertviner laget på malvasia fra Sicilia eller øyene rundt, men de er dessverre ikke lette å oppdrive.

Et virkelig godt alternativ er straw wine fra Sør-Afrika, laget på druer som er tørket på stråmatter, eventuelt en dessertvin av malvasiadruer fra Italia.

90

Navn: Caravaglio Malvasia delle Lipari 2018

Produsent: Caravaglio , Sicilia , Italia

Pris: 379,90 Varenummer: 769202 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Non Dos As

Floral duft med hint av akasiehonning, tre og aprikoser. Delikat, fersk og tydelig sødme med en tørr finish og frisk syre. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.