Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Stephane Tissot har mange nyheter i Polets bestillingsliste i januar.

Stephane Tissot har mange nyheter i Polets bestillingsliste i januar.

Perfekte vinterviner fra Jura

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Her er de beste januarnyhetene fra Jura.

De er særegne og kanskje litt rare, men akk så matvennlige. I tillegg er de noen av få viner fra Frankrike akkurat nå som virkelig gir valuta for pengene.

Vinene fra Jura smaker perfekt sammen med vinterens mat, som kjøtt- og løksupper, soppretter, trøffel, modne oster og spekemat.

De er rimeligere og stort sett lettere å få tak i, selv om produksjonen er lav. Og de har ennå ikke oppnådd like stor etterspørsel som burgunderne ennå. I tillegg til druene pinot noir og chardonnay, har Jura sine egne druer som savagnin, trousseau og poulsard, som nærmest bare vokser her. Sammen utgjør de fem et spennende og sammensatt bilde av hva regionen kan få til på vinfronten. I tillegg er terroirpreget markant i de fleste vinene, noe som gir et reelt grunnlag for konkurranse for vinene fra Burgund i vest.

Nå har en av Juras mest berømte vinprodusenter, Stéphane Tissot, kommet med en rekke nye årganger i Polets bestillingsutvalg. Han dyrker vindruer på sine arvede 32 hektar. Siden 1999 har han fulgt økologiske prinsipper, mens han fra 2004 har gått over til biodynamikkens verden. Hesten er innført for å dra plogen, ingen kunstige midler skal i jorden. Og vinene innfrir.

Mine favoritter fra Jura:

92

Navn: Chardonnay La Mailloche 2016

Produsent: André et Mireille Tissot , Jura , Frankrike

Pris: 429,90 Varenummer: 4936401 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Vinum AS

Dufter av tre og toast med hint av epler. Fyldig og konsentrert på smak med en balansert frisk syre og mineralsk sammensatt finish. MB

91

Navn: Patchwork Chardonnay 2017

Produsent: André et Mireille Tissot , Jura , Frankrike

Pris: 299,90 Varenummer: 4529401 Midlertidig utsolgt, Importør: Vinum AS

Dufter av tre, oliven, gule epler og toast. Nydelig delikat frisk og fersk nøttepreget frukt med en lett tørr og mineralsk utgang. MB

90

Navn: Arbois Poulsard Vieilles Vignes 2003

Produsent: Dom. Rolet et Flls , Jura , Frankrike

Pris: 549,80 Varenummer: 10646405 Utenfor sortiment, Importør: B & R Wine AS

Dufter av løv og sopp med hint av markjordbær. Saftig og sødmefull delikat frukt på smak med moden og lette tanniner. MB

Test av nyhetene fra Jura:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.