Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Niko Brandner lager sekt utenom det vanlige.

Niko Brandner lager sekt utenom det vanlige.

Sluttet i bankjobben. Nå lager han Tysklands beste bobler

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tysklands beste bobler kommer fra en vinregion som nesten ingen har hørt om.

– Vi har vokst veldig fort. Jeg var alene i starten for seks år siden og laget 25.000 flasker i året. Nå har jeg syv ansatte og lager 275.000 flasker i året. Det er en hype pågående, en revolusjon i Tyskland. Kundene smaker forskjell på en industriell sekt og en håndlaget sekt, og de liker det, forteller Niko Brandner.

Han lager noen av Tysklands mest ettertraktede musserende viner under navnet Griesel & Compagnie i den relativt ukjente vinregionen Hessiche Bergstrasse.

Tysk sjampis

Helt siden 1826 har tyskerne laget musserende vin, og i starten ble denne ofte kalt champagne. På 1800-tallet dukket det opp flere store produsenter, og da det begrepet champagne ikke lenger kunne brukes etter Versaillestraktaten i 1919, ble sekt valgt som det offisielle uttrykket for tysk musserende vin.

Det merkverdige er at bare ti prosent av tysk sekt er laget av tyske druer, mens resten er basert på importert druemost. Det er årsaken til at det finnes mengder av rimelig og relativ smakløs sekt på markedet. Står det derimot «deutscher sekt» på etiketten, må alle druene være dyrket i Tyskland. Står det i tillegg «traditionelle flaschengärung», vet man at vinen har hatt en tradisjonell flaskegjæring, slik som i Champagne. Det er nettopp disse sektene som er årsaken til den nye bobleboomen i Tyskland.

Fremtidsbobler

Niko Brandner ville noe annet enn å jobbe bak skranken i en bank og sa opp for å begynne på ønologiutdannelsen. I 2013 startet han opp Griesel & Compagnie i Hessiche Bergstrasse. I dag er han et av de fremste navnene når det kommer til produksjon av sekt i Tyskland.

– Da jeg startet, tok jeg en runde og besøkte de andre produsentene i regionen. Det var gjort på en dag, da det bare var fem-seks stykker.

Han fikk tidlig oppmerksomhet rundt sine nyskapende musserende viner. Han høster alle druene for hånd. Vinene er spontangjæret, ufiltrerte og tilsatt null eller så lite svovel som mulig.

– Jeg liker helst å lagre vinene på en blanding av eikefat og ståltanker for så å blande dem sammen til slutt, sier han.

Vinene hans setter en ny standard for sekt i Tyskland. De er mer konsentrerte og mineralske og er et tegn på hva fremadstormende tyske sektprodusentene vil lage i fremtiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

90

Navn: Griesel Pinot Brut Nature Prestige 2015

Produsent: Griesel & Compagnie , Øvrige , Tyskland

Pris: 369,90 Varenummer: 10716601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: T&T Wine AS

Dufter av gjærbakst og brioche. Delikat og moden bløt sammensatt frukt med en balansert syre og en flott konsentrert utgang. Nydelig lengde. MB

90

Navn: Griesel Rosé Brut 2015

Produsent: Griesel & Compagnie , Øvrige , Tyskland

Pris: 289,90 Varenummer: 10718601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: T&T Wine AS

Dufter av blomster og røde bær med hint av gjær og brioche. Fyldig og kremet lett moden og fyldig frukt med en balansert syre og en flott lang utgang. MB

90

Navn: Chardonnay Prestige Brut Nature 2015

Produsent: Griesel & Compagnie , Øvrige , Tyskland

Pris: 349,90 Varenummer: 10426501 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: T&T Wine AS

Dufter av gul steinfrukt og tropisk frukt og toast. Fyldig og begynnende moden konsentrert frukt med en frisk syre og en lang tørr finish. Pen lengde og konsentrasjon. MB

88

Navn: Griesel Blanc de Noirs Brut 2015

Produsent: Griesel & Compagnie , Øvrige , Tyskland

Pris: 279,00 Varenummer: 10426601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: T&T Wine AS

Dufter av røde epler og blomster. Bløt og begynnende moden frukt med en flott fylde og balanse med en bløt og rik utgang med en balansert syre. MB

88

Navn: Griesel Riesling Brut 2015

Produsent: Griesel & Compagnie , Øvrige , Tyskland

Pris: 289,90 Varenummer: 10716501 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: T&T Wine AS

Floral duft med hint av eplekart og innslag av grønne norske epler og gjær. Nydelig krisp og bitende syre på smak med en knusktørr utgang og bra konsentrasjon. MB

89

Navn: Griesel Grande Cuvée Dosage Zero 2014

Produsent: Griesel & Compagnie , Øvrige , Tyskland

Pris: 398,40 Varenummer: 10718401 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: T&T Wine AS

Dufter av gjærbakst og brioche med hint av gule epler. Bløt og lett moden frukt med en balansert syre og en fyldig og flott moden frukt. MB

Test av alle de tyske musserende vinene på Polet: