Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Portugal er for første gang tema for Vinmonopolets spesialslipp.

Portugal er for første gang tema for Vinmonopolets spesialslipp.

Vin fra en svunnen tid

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det er oss færreste forunt å drikke moden vin som har bikket 30-årene. Nå kan du få muligheten.

Klarer du å huske tilbake til polhyllene på 90-tallet? Da var det flust av modne viner fra den portugisiske vinregionen Dao i tynne lettvektsflasker, og det morsomste? De kostet nærmest ingenting. Plutselig en dag var de borte, og erstattet med kommersielle og sødmefulle portugisiske rødviner tappet på mørke tunge flasker. Nå er klassikerne fra Dao tilbake, i hvert fall i noen minutter, for det er vel omtrent så lang tid det vil ta før de blir utsolgt. Torsdag åpner Polet dørene på sine åtte spesialbutikker for årets nest siste spesialslipp av over 20.000 flasker vin.

Klimaendringer i en flaske

Portugal er tema for Vinmonopolets spesialslipp for første gang. Fokuset er på Dao og Bairrada, da dette er kjølige områder. Polet har valgt å unngå viner fra Alentejo og Douro da de mener at dette er områder som er blitt for varme og dermed for dårlige for å lage vin av kvalitet, da vinene får for høyt alkoholinnhold. Noe som er en noe arrogant holdning og som utelukker noen av Portugals beste vinprodusenter som nettopp holder til her.

Uansett så har de valgt å konsentrere seg om de noe kjøligere områdene Bairrada og druen baga, samt vinregionen Dao. Fra sistnevnte har de derimot klart å få tak i en rekke modne kuriositeter av noen viner som igjen viser klimaendringene i en flaske. Disse vinene fra 70- og 80-tallet ligger nemlig på rundt 12 prosent alkohol, mot dagens 13–14 prosent. Nå er ikke dette store komplekse viner, men de er et prakteksempel på at lagringsvin ikke trenger å koste en formue.

Køskaperne

Fra Rhône kommer de mest anerkjente produsentene på rad og rekke, og det er nok disse det kommer til å bli mest rift om. Særlig produsenter som Clape, Gonon, Chave, Voge, Vernay og ikke minst myteomspunne Rayas, som det bare finnes seks flasker av. Samt brødrene Jean-Paul og Jean-Luc Jamet som valgte å skille lag i 2013. Nå er deres separate viner begge tilgjengelig med Jean-Paul som fortsatte med familiedomainet og Jean-Luc som skilte seg ut. Begge lager fortsatt strålende og klassiske viner fra Côte-Rôtie, men Jean-Lucs er noe mer reduktive og fruktdrevne enn brorens.

Av 130 viner som slippes, har jeg testet i overkant av 80 og plukket ut mine 20 favoritter.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.