Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Stor test av Oslos vinbarer

Tekst
Den franske emulsjon. Med rene smaker og tilflyt av fransk vin, er Le Benjamin blitt en publikumsfavoritt. Foto: Fartein Rudjord

Den franske emulsjon. Med rene smaker og tilflyt av fransk vin, er Le Benjamin blitt en publikumsfavoritt. Foto: Fartein Rudjord

En av Oslos beste vinbarer finner man bak dette glasset. Foto: Lars Myhren Holand.

En av Oslos beste vinbarer finner man bak dette glasset. Foto: Lars Myhren Holand.

Vi har testet hovedstadens vinbarer og funnet frem til de beste stedene for et uforpliktende glass vin.

Hva er en vinbar? Er det stedet som forteller at det er en vinbar? Eller kan en vinbar være et hvilket som helst serveringssted hvor man velge mellom et godt og gjennomtenkt utvalg av vin på glass uten å forplikte seg til et lengre måltid, men allikevel kunne knaske på noe godt ved siden av glasset. I vår test av Oslos beste vinbarer har vi tatt med begge deler.

Le Benjamin Bar & Bistro

Det erkefranske brasseriet på Grünerløkka kan skilte med vinbar i form av en ofte fullstappet bardisk midt i den travle restauranten. Her kan franske klassikere som løksuppe, tarte flambée, og entrecôte nytes til et rikholdig utvalg av fermentert fransk druesaft. Vinkartet viser god dybde i franske vinregioner, med en oppdatert liste som inneholder flere av dagens fremste vinhus. Her finner du blant annet perler fra Burgund som du må ha svært gode kontakter for å kjøpe inn til din privatkjeller. Personalet viser kunnskap og stor vilje til å åpne det meste på glass. Le Benjamin har i tillegg et godt utvalg av portvin og moden madeira. Denne lille baren, midt i restauranten, er i dag det beste stedet Oslo for et uforpliktende glass vin.

Franske følelser servert over bardisk i et ellers travelt brasserie.

Service/glass: 5

Vinutvalg: 5

Mat/meny: 5

Miljø: 5

Pris: 5

Totalt:  25

Le Benjamin Bar & Bistro
Søndre gate 6
0550 Oslo
lebenjamin.no

Pjoltergeist

HULL I VEGGEN. Pjoltergeist er lite annet enn et hull i veggen, men serverer noen av Oslos beste retter. <font color=

HULL I VEGGEN. Pjoltergeist er lite annet enn et hull i veggen, men serverer noen av Oslos beste retter. <font color="#b9b1b1">Foto: Luca Kleve-Ruud</font>

Det mørke og litt bortgjemte restaurantlokalet på Fredensborg er et annet sted med en magnetisk tiltrekkende bar midt en populær restaurant. Et ypperlig og deilig sted for et glass vin på vei hjem fra jobb, eller før middag et annet sted. Utvalget av glass varierer etter stedets dagsform, men det meste kan åpnes. Vinkartet er satt sammen for å passe stedets forunderlige matprofil som er resultatet av en islandsk kjøkkensjef, skolert i et klassisk europeisk kjøkken, sin flørt med asiatiske smaker. Tysk riesling og hvitvin fra Jura, samt et knippe naturvinsprodusenter er grunnpilarene. Alle blant dagens beste produsenter innenfor hver sin sjanger. Vinkartet er ikke stort, men spisset. Dette er stedet for å prøve vin du ikke har smakt før, sammen med småretter av råvarer du sjelden ser på norske menykart.

Forunderlig mørk bule med høy kvalitet på vin og mat.

Service/glass: 5

Vinutvalg: 5

Mat/meny: 6

Miljø: 4

Pris: 4

Totalt:  24

Pjoltergeist
Rosteds gate 15 b
0178 Oslo
http://pjoltergeist.no

Territoriet

Vinbaren Territoriet åpnet i 2014, men man får følelsen av den alltid har eksistert. En moderne og vinøs utgave av Cheers, hvor alle vet hva du heter. Dyktige sommelierer bak baren som guider deg igjennom et bredt og meget oppdatert kurert utvalg av vin, dog ikke det største, men ofte tappet med coravin som gjør utvalget mer tilgjengelig.

Til tross for at det finnes hull på vinkartet, veier personlig og rask service opp. Sammen med tilgangen på de vinene som er der, vinylspilleren i hjørnet og det faktum at det nærmest alltid er fullt der gjør dette til et unikt sted. Skulle vi ønske oss noe mer var det at den ene matretten på menyen, trøffeltoast fikk noen flere kompanjonger.

Trendy og dampende vinbule på løkka

Service/glass: 5

Vinutvalg: 5

Mat/meny: 2

Miljø: 5

Pris: 5

Totalt: 22

Territoriet
Markveien 58
0550 Oslo
www.territoriet.no

Cru Vin & Kjøkken

I kjelleretasjen til vinrestauranten i Vibesgate sørger kyndig personale for å ta vare på vinen og gjestenes ve og vel. Fristende og velkomponerte småretter serveres i passe rause porsjoner sammen med særdeles godt brød. Et lite vinkart i kjelleren hvor alle vinene også serveres på glass. Et større restaurantkart er tilgjengelig med et godt utvalg av vin fra klassiske regioner, spesielt fra Burgund. Vinkartet har noen hull og mangler som Piemonte og Spania, og som bør styrkes for å gi følelsen av et virkelig godt vinkart. Noen gode kjøp, men også viner som fremstår alt for dyre. En magnumflaske Chablis Village fra Domaine Ravenau til 4500,- kroner er alt for dyrt. Cru bruker forøvrig vinglass fra Villeroy & Boch.

God mat og vin i kjelleren.

Service/glass: 5

Utvalg: 4

Mat/meny: 5

Miljø: 4

Pris: 4

Totalt: 22

Ingelbrecht Knudssøns gate 1
0365 Oslo
www.cru.no

Dr. Kneipp´s Vinbar

Med mellom 150-200 viner på glass er fortsatt dette et yndet sted for vintørste. En rikholdig meny med enkle retter som passer til vin er fantastisk, særlig med tanke på at her får man mye mat for pengene. Med hyggelig og imøtekommende service kombinert med et stort, rimelig og tykt vinkart kan lite gå galt. Så tenkte vi.
Men vinkartet er ikke oppdatert på nye produsenter, og det henger en del viner igjen som nok burde vært fortært for noen år siden.
Servitøren heller vinen på glass bak baren, noe som frarøver gjesten halve opplevelsen. Flasken skal alltid vises gjesten. Vinglassene kunne også med fordel vært oppdatert.

Sjarmerende 90-talls klenodium

Service/glass: 3

Vinutvalg: 4

Mat/meny: 4

Miljø: 4

Pris: 5

Totalt: 20

Dr. Kneipp´s Vinbar
Torvbakkgate 12
0550 Oslo

www.markveien.no

Enoteca

Når en eim av blandingen mellom duftlys og tung parfyme møter en i døren på en vinbar, kan til og med den største optimist bli forvandlet til en skeptiker. Klientellet bærer preg av beliggenheten midt i Bygdøy allé, med bord besatte av par med betydelig aldersforskjell i het omfavnelse.
Hvordan skal man kunne nyte et glass vin her inne?
Laminerte menyer og et noe mangelfullt vinkart som hovedsakelig består av italienske viner er det stedet kan by på. Man skal lete lenge for å finne et godt kjøp på kartet, og flere av de aller beste produsentene glimrer med sitt fravær. Kanskje det er på tide med en oppdatering?
Pizzaen er besøkets høydepunkt, og er akkurat slik den bør være, intet mer, intet mindre.

Parfymert vestkant-kantine
 

Service/glass: 3

Vinutvalg: 3

Mat/meny: 4

Miljø: 3

Pris: 4

Totalt: 17

 

Enoteca
Bygdøy allé 59
0265 Oslo
www.enoteca.no

Naturlig vin

Ny vinbar i det gamle lokalet til Bar og Cigar rett ovenfor Tinghuset. Stedet som på facebook omtaler seg som ”Ny vinbar med topp håndverksøl i Oslo sentrum” fremstår i dag som en blandet opplevelse. På den positive siden er dette vinbaren i hovedstaden som kommer absolutt best ut på pris - med et stort utvalg av god vin på glass under hundrelappen. I tillegg er vinkartet godt sammensatt og byr på en rekke gode flaskekjøp. Det litt kjipe er at man sitter og nyter vinen i et svært sjarmløst lokale av typen: Moderne og lun bar tidlig på 90-tallet, og som i tillegg sliter med dårlig belysning. Stedet kunne ikke tilby noe å spise da vi var innom, men den hyggelige mannen bak baren kunne fortelle at både ost og spekeskinke snart kom på plass. Han fortalte også at  sommeren skulle komme med tango på plassen utenfor.

Sjarmerende vin servert i et lite kledelig lokale

Service/glass: 4

Vinutvalg: 4

Mat/meny: 0

Miljø: 2

Pris: 6

Total:  16

C J Hambroplass 2
0164 Oslo

Bar Bellini

I en krok innenfor den umettelig populære pizzeriaen, Villa Paradiso, ligger Bar Bellini med sine røde gardiner og lakkerte trebar med speil. Et vinkart med kun italienske viner, hvor alle også kan serveres på glass, på noe ustødige bord.  Grissini og oliven kommer raskt. Utvalget av vin er derimot skuffende, og representerer langt fra de italienske vinregionenes fremste produsenter. Her savnes toppene og vinene som gjør at man vil tilbake.

Den lunkne hvitvinen kom fra en flaske som tydelig hadde stått åpen noen dager, og ble ikke presentert ved bordet. Bellinien burde være husets spesialitet, men var daff og servert i små og kjipe glass. Forøvrig bra sammensatt spekemattallerken, selv om denne også var noe knapp.  

Sjarmerende bar med svakt vinutvalg innenfor populær pizzeria

Service/glass: 2

Vinutvalg: 2

Mat/meny: 3

Miljø: 4

Pris: 4

Total: 15

Bar Bellini
Olaf Ryes plass 8
0552 Oslo

Enoteca Svanen

Den vakre vinbaren i det fredede Svaneapoteket i Oslos paradegate, rett bak Stortorvet, er overraskende tom for vindrikkende gjester. Men det er kanskje ikke så rart. For ”enoteca”, som betyr vin-arkiv, er en ren overdrivelse. Arkivet består av stort sett svake italienske produsenter. Det geografiske unntaket er champagne, én chablis, én sancerre og en tysk riesling. Vinene fra toscanske Tenuta San Guido og Cassanova Di Neri er vinkartets høydepunkt.  Servicen foregår over disk. Alle vinene kan serveres på glass, hvor Svanen benytter seg av både enomatic-maskiner og Coravin. Champagne serveres i sponsede glass. Et lite men godt utvalg av ost og skinke.

Flott vinbar søker varme og bedre innhold

Service/glass: 2

Vinutvalg: 2

Mat/meny: 3

Miljø: 4

Pris: 3

Total:  14

Karl Johans gate 13
0154 Oslo
http://enotecasvanen.no

Champagneria

Det fulle lokalet bak dørvakten er fylt med en blanding av Frogner-berter med champagnekjølere på de små bordene, godt voksne menn på partnerjakt og langt yngre bartendere som rister shakere i forrykende tempo. Vinkartet har som navnet på stedet indikerer - best tyngde i musserende vin og spesielt champagne. Til tidvis svært høye priser. All serveringen foregår over disk.

Mer utested enn vinbar på Frogner

Service/glass: 1

Vinutvalg: 3

Mat/meny: 3

Miljø: 3

Pris: 3

Totalt: 13

Champagneria
Frognerveien 2
0257 Oslo
www.champagneria.com

Barotto

Når man går inn i den oppussede baren, nå vinbaren i Vika, ser man mye bar og mindre av vin. Norsk Hip hop over høyttalerne, grønne kasser på gulvene som får man til å undre om stedet faktisk er åpent, men jo, det er et par andre gjester her. Barotto er et lite sted med fire bord og bardisk. Det ene høye bordet, er forøvrig alt for høyt til stolene som er plassert rundt. 

Høyt er også prisnivået på vinkartet, med noen få gode kjøp som unntak. Gutten som står bak baren viser lite kunnskap om vinkartet og om behandling av vinen. Champagneflasken ble åpnet bak baren og skjenket alt for varm og høyt opp i glassene, uten spørsmål. Har kjøpt inn Coravin, og alle vinene på vinkartet kan serveres på glass. Ingen mat.

Service/glass: 2

Vinutvalg: 4

Mat/meny: 0

Miljø: 3

Pris: 3

Totalt: 10

Barotto
Parkveien 80
0254 Oslo
http://barotto.no

Verité

Ny og fancy vinbar på Aker brygge som ser bedre ut utenpå enn den er inni. Her er det ingen bordservering, på de små bordene som er fulle av talg. Bak den lange bardisken serverer de travle bartenderne bare 12 forskjellige viner på glass.
Her er det ingen som møter blikket ditt når man ønsker å bestille vin fra vinkartet, som er fullt av løse ark.  
Man kan finne gode kjøp her, men stort sett er det rikelig med påslag på vinene i vinkartet med hovedvekt på amerikanske viner.
House-musikken er i tillegg for støyende til å nyte noe som helst i stedets flekkete og harde sofaer.  

Rotete nattklubb med vin
 

Service/glass: 2

Vinutvalg: 3

Mat/meny: 0

Miljø: 2

Pris: 3

Totalt: 10

Vérité
Grundingen 1-3
0250 Oslo
www.verite.no

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.