- Vi reviderer vår kroneprognose i retning av å tro på sterkere krone. Vår forrige prognose tilsa en svekkelse mot euro på seks og 12 måneders sikt, skriver makroøkonom Shakeb Syed i morgenrapporten fra Handelsbanken onsdag.

Tror ikke på renteoppgang
Den opprinnelige prognosen var begrunnet med at utenlandske renter ville stige og dermed gjøre rentedifferansen mellom norske og internasjonale renter mindre. I den nye prognosen ligger det imidlertid ikke inne renteøkninger fra hverken Den europeiske sentralbanken ECB eller den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed).

- Nå tror vi ikke lenger på heving fra verken ECB eller Fed. Også det øvrige internasjonale rentebildet er nedrevidert. Med fravær av renteøkninger fra utlandet og forsiktig renteøkning fra Norges Bank, venter vi at rentedifferansen vil utvide seg, om enn kun marginalt. Vi tror derfor på kronestyrkelse gjennom hele vår prognosehorisont på 12 måneder, skriver Syed i rapporten.

Les også:
- Tallene fra USA har vært dopet

Ekspertene venter sterkere krone
"Alle" venter sterkere krone

Olje og uro
I tillegg mener han at en sterkere oljepris og flukt til kvalitet i finansmarkedene vil gi ytterligere styrke til den norske valutaen.

- Vi tror fortsatt på oljeprisoppgang fra et gjennomsnitt på 85 dollar fatet i år til 100 dollar fatet i 2011, og vi ser ikke for oss noe betydelig oljeetterspørselsfall i nær fremtid, skriver Syed.

Han mener det samtidig vil være en fortsatt skjør situasjon i finansmarkedene, der aktørene vil ha risikoen for en dobbeldipp i verdensøkonomien hengende over seg i lang tid.

- Dette vil føre til fortsatt flukt til kvalitet, og dermed vil norske statspapirer, og dermed kronen, være attraktive, mener Syed.

I dag handles en euro til rundt 7,90 kroner. Handelsbanken-økonomene tror kronen vil styrke seg til rundt 7,80 kroner for en euro på tre måneders sikt. Mot slutten av prognoseperioden på 12 måneder venter Handelsbanken at kronen beveger seg helt ned mot 7,70 kroner for en euro.

Følg utviklingen i valutamarkedet i DN Finans !