Ved midnatt natt til lørdag går fristen ut for meklingen i sokkeloppgjøret. Hvis partene ikke kommer til enighet kan streiken ramme flere olje- og gassfelt, og føre til stopp i produksjonen.

Arbeidstakersiden, Industri Energi, Safe og Lederne, vil at oppgjøret skal følge frontfaget, som var på 2,4 prosent lønnsvekst. Arbeidsgiverne, representert av Norsk olje og gass, vil ha et beskjedent oppgjør med tanke på de trange tidene i oljebransjen.

Dyr streik

Streiken vil ramme feltene Balder, Ringhorne, Jotun,Gjøa og Vega. Tilsammen produseres det 229.000 fat oljeekvivalenter daglig på disse. Det utgjør nesten seks prosent av den totale produksjonen på norsk sokkel, som daglig er på rundt fire millioner fat oljeekvivalenter, altså olje, gass, naturgass, kondensat og tørrgass.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt mener at rundt 80.000 fat daglig kan bli berørt av streiken.

- En streik nå er litt overraskende med tanke på nedturen i bransjen, sier Saltvedt.

- Sist gang det var streik i 2012 var bransjen fremdeles i medvind. Forhandlingsrommet var annerledes da. Nå er det helt andre utsikter i industrien.

I 2012 rammet en to uker lang streik tolv rigger og plattformer på norsk sokkel. Produksjonen og leteaktiviteten ble rammet. Den gang regnet Norsk olje og gass ut at streiken kostet 30 millioner kroner dagen.

- Ripe i lakken

I 2012 skrev Saltvedt om streiken:

"Norsk gasseksport dekker nesten 20 prosent av europeisk gasskonsum (..) en lockout vil dermed ha alvorlige konsekvenser for europeiske olje- og gassmarkeder. (...) En stop i olje- og gassproduksjonen kunne ha kostet oljeselskapene på norsk kontinentalsokkel rundt 300 millioner dollar".

I dag er det mye olje i markedet, men en produksjonsstans over tid kan gjøre det vanskelig å levere til det europeiske markedet, tror Saltvedt.

- Norge er kjent som en stabil leverandør av olje og gass. En brems i produksjonen og en eventuell stopp i leveransene, vil være en ripe i lakken, sier oljeanalytikeren.

Rasler med sablene

- Streikeviljen er større enn noen gang, har Safe-leder Hilde-Marit Rysst sagt tidligere. Industri Energi har varslet at 525 medlemmer somjobber i Statoil kan bli tatt ut i streik i første omgang. Lederne vil ta ut 75 medlemmer og Safe varsler uttak av 156 medlemmeri streik.

- Streiken varer nok ikke lenge, sier oljeforsker Helge Ryggvik til DN.

Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, sier til E24 at regjeringen nok vil gå til tvungen lønnsnemd ganske raskt ved en streik.

Les mer på DN.no:

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema ­taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.