Sony har for alvor funnet formen. Etter at de kjøpte ut Ericsson fra Sony Ericsson har Sony rendyrket sin strategi med å hente inn ekspertise fra andre steder i konsernet til Sony Mobile. Tv-ekspertene hjelper til med skjermen, kameraingeniørene lager egne komponenter til mobilkameraene, hi-fi-folkene bidrar med lydfilter og høyttalerteknologi. I tillegg har de gjort det til en vane å gjøre telefonene sine vanntette. Xperia Z1 har fått enda mer av alt.

Design
Sony har sitt eget designuttrykk. Xperia Z1 er gjort over samme lest som andre nylige Xperia-produkter. Designen er mer firkantet og med skarpere kanter enn de fleste konkurrentene. Dette merkes spesielt godt på såpass store telefoner som Xperia Z1.

Her er skjermen på fem tommer, og selv om det ikke er så langt ned til Samsung Galaxy S4 og HTC One, så føles Xperia Z1 større.

Heldigvis har Sony plassert knappene slik at den kan betjenes med én hånd, trass i størrelsen.

Sony har også lagt til en egen kameraknapp på siden. Dette er smart av flere årsaker. Man får startet kameraet raskere, man kan holde kameraet rolig med begge hendene, og man kan bruke kameraet selv om skjermen er våt. Da slutter nemlig berøringsskjermen å fungere i stor grad.

Den helt flate baksiden er lekker, men ikke spesielt ergonomisk.
Den helt flate baksiden er lekker, men ikke spesielt ergonomisk. (Foto: Magnus Eidem)

Brukeropplevelse
Sony legger mye i design og spesifikasjoner i sine telefoner. Men de stopper ikke der. De har også gjort mye for å gjøre det avanserte Android-systemet så enkelt i bruk som mulig. Blant annet har de innført en rekke hurtig-apper som legger seg oppå de andre vinduene hvis du trenger rask tilgang til kalkulator eller et notat.

De har også en hurtigmeny for innstillinger man kan tilpasse selv. Denne er alltid tilgjengelig. En egen strømsp#229smodus kan faktisk gi nesten en hel dag ekstra batteritid, men også uten strømstyring er batteriet bra.

En stor høyttaler i bunnen av telefonen gir god lyd.
En stor høyttaler i bunnen av telefonen gir god lyd. (Foto: Magnus Eidem)

Multimedia
Kameraet er et av de sterkeste kortene på denne telefonen. Det er basert på samme teknologi som Sonys kompaktkamera, men i en tilpasset utgave. Kameraet har veldig bra automatikk, og det er sjelden nødvendig å overstyre med manuelle innstillinger. Bildene, som er på inntil 20 megapiksler, blir skarpe og fargesterke. De kunne kanskje vært litt mer naturlig i fargemetningen, men stort sett er resultatet veldig bra.

For å vise frem sin nye knallsterke prosessor har Sony også lagt til ulike nye måter å bruke kameraet på. Man kan publisere live video til Facebook eller legge på digitale effekter som gjør stuen din om til et virtuelt diskotek eller et digitalt akvarium hvor det svømmer digitale fisker omkring. Ikke veldig nyttig, men gøy å leke med.

En egen bildeforbedringsmotor skal gjøre video og film enda bedre, men etter min mening endrer den ofte bildet så mye at det blir unaturlig skarpt.

Det er også både automatisk og manuell equalizer tilgjengelig for å tilpasse lyden til musikken og de høyttalerne man bruker.

Samtalelyden kan også justeres for å fjerne støy og lignende.

Det er litt ekstra bry når alle pluggene er beskyttet av deksler, men det oppveies lett av fordelene med en vanntett telefon.
Det er litt ekstra bry når alle pluggene er beskyttet av deksler, men det oppveies lett av fordelene med en vanntett telefon. (Foto: Magnus Eidem)

Konklusjon
Sony Xperia Z1 er en fryd å bruke. Det er den absolutt beste telefonen på markedet, i denne størrelsen. Prisen er dessverre litt stiv, men man får også veldig mye for pengene.

Blir du ikke skremt av størrelsen bør dette være telefonen for deg.

Følg vår anmelder på Twitter:








Se også disse testene: