Samsungs mantra om å lage nok produkter til at alle kan finne noe som passer dem begynner å bli utdatert. Galaxy S4 Active er den fjerde telefonen som bærer S4-navnet. Men er den spesiell nok til at den fortjener å stå som eget produkt?

Design
S4 Active har som sin mest definerende egenskap at den er delvis vanntett. Den har også ekstra beskyttelse som inntrenging av partikler. Rent teknisk har den klassifiseringen IP67 som betyr at den er helt støvtett og at den kan ligge på inntil én meters dyp i en halv time uten å ta skade.

Det er viktig å merke seg at den derimot ikke har ekstra beskyttelse mot støt og fallskader.

S4 Active er veldig lik S4 på mange måter, men i mine øyne har den en bedre design. Det er ikke sikkert alle vil like det litt tøffere uttrykket i forhold til S4, men det er ubestridt at den ligger mye bedre i hånden og ikke er like utsatt for synlige fingermerker på dekslene.

For at vannbeskyttelsen skal fungere må man passe på å lukke luken til ladepluggen, men hvem vil vel ha denne hengende og dingle uansett.

Samsung har klart å gjøre lydpluggen vanntett uten deksel, noe som er en stor fordel om man vil høre på musikk mens man trener eller er ute i dårlig vær.

Ganske fremtredende er også de tre funksjonsknappene nederst på fronten. De er fysiske knapper i stedet for optiske, slik det har blitt vanlig å ha på toppmodeller. Jeg synes de fysiske fungerer veldig bra, og de er et must for bruk med hansker eller i vått vær.

Berøringsskjermen kan brukes med hansker, men er i overkant følsom når denne funksjonen er aktivert.

 

Multimedia
S4 Active har en annen type skjerm enn S4. På papiret er AMOLED-skjermen i S4 mer fargemettet og skarpere enn S-LCD-skjermen i S4 Active, men i realiteten er det lite som skiller de to telefonenes skjermkvalitet.

Det som er mer merkbart er forskjellen på kameraene. S4 Active har et åtte megapiksel kamera, mens S4 har 13 megapiksler. På S4 kan man bruke begge kamera samtidig for å sette seg selv inn i motivet til hovedkameraet. Denne funksjonen er borte på S4 Active.

S4 Active kan ta bilder under vann, men dette forutsetter at man bruker volumknappen som utløserknapp. Hvorfor Samsung ikke har laget en egen kameraknapp er mer enn jeg klarer å fatte. For når man bruker volumknappen som utløser mister man muligheten til å zoome.

Bildekvaliteten er i stor grad sammenlignbar mellom de to utgavene. Bildene har en tendens til å bli litt undereksponerte, men de er gode på detaljer.

Lydkvaliteten er den samme på de to telefonene. Et stort pluss er støyreduksjonen i den innebygde mikrofonen. Den fungerer veldig bra og er til hjelp for de man snakker med. Man kan også tilpasse den innebygde høyttaleren til egen hørsel.

 

Brukeropplevelse
Det er ingen voldsom forskjell i brukeropplevelsen på S4 Active og S4. Begge har de samme appene og stort sett de samme funksjonene. Litt paradoksalt er det at Active har færre treningsfunksjoner enn S4, men teknisk skyldes dette at ikke alle sensorer, som temperatur- og fuktmåling, fungerer i et vanntett kabinett.

S4 Active har de samme sensorene som S4, og de fleste fancy funksjonene for øyestyring og lignende fungerer like dårlig på begge telefonene.

Jeg synes både Sony og HTC lager bedre brukeropplevelser enn Samsung, men Samsung har en funksjon som heter «Enkel modus» som gjør brukerterskelen litt lavere for de brukerne som ønsker det.

 

Konklusjon
Samsung Galaxy S4 Active er en svært bra telefon. Den står ikke tilbake for S4 på noe vesentlig område, og kunne lett hatt akkurat samme spesifikasjoner. Så hvorfor lager egentlig Samsung en ikke-vanntett telefon som er 90 prosent lik den vanntette?

Både Samsung og Sony har vist oss at vanntett ikke trenger å gå på bekostning av design, så hva er egentlig vitsen med å lage ikke-vanntette telefoner i det hele tatt? Og hvorfor tar Samsung 200 kroner mer for en telefon som ikke tåler fukt?

Vurderer du S4 eller S4 Active bør du også sjekke ut HTC One og Sony Xperia Z før du bestemmer deg, men S4 Active er slett ikke noe dårlig valg i dagens marked.

Følg vår anmelder på Twitter:



Her er produsentens spesifikasjoner.

Se også disse testene: