Ifølge HTC er HTC One Mini samme telefon som HTC One, bare mindre og billigere. En forlokkende tanke, ettersom HTC One er den beste smarttelefonen vi har testet hittil. Men HTC One er stor og dyr, så mange kan nok tenke seg en mindre variant, som ikke er så langt unna Iphone i størrelse.

Utseendemessig er de to telefonene også veldig like. Samme pene, eksklusive og solide design. God skjerm og store stereohøyttalere i front. Men der slutter også likhetene. Nesten.

 

Vesentlig forskjellig
Samme telefon, sier HTC. Men om man kikker på spesifikasjonene ser man mange forskjeller. Skjermen har samme paneltype, men Mini har en generasjon eldre teknologi. Mini fås kun med 16 GB lagring, mens storebror One kommer med 32 eller 64 GB. Mer viktig er det at Mini bare har halvparten så mye arbeidsminne tilgjengelig for åpne programmer å benytte.

Kameraet skal være det samme, men de to telefonene behandler bildene ulikt så resultatet blir forskjellig. Heldigvis tar begge to bra bilder, men Mini bevarer vesentlig færre detaljer enn One. Mini har heller ikke optisk bildestabilisering.

Mini har heller ikke NFC, en nærfeltssensor som er mye brukt til å koble sammen ulike trådløse enheter og som vil bli brukt til kontaktløs betaling.

HTC One har en firekjerners prosessor på 1,7 GHz, mens Mini har en tokjerneprosessor på 1,4 GHz. Ytelsen til Mini er halvparten av ytelsen til One, ofte enda lavere også. Det eneste positive med dette er at Mini ikke blir like varm. Spesielt i mange spill kommer Minis ytelse til kort.

Å kalle disse telefonene «samme» blir svært misvisende.

Visse ting skal være forskjellig. Mini er fem millimeter lavere og 5,5 millimeter smalere. Vekten er redusert med 20 gram. Mindre, men ikke mye mindre.

 

Brukeropplevelse
For å ta HTC litt i forsvar må jeg nevne at brukeropplevelsen på de to telefonene er den samme. HTCs brukeroppelvelse Sense fungerer like godt på begge to, det samme gjør standardapper for e-post, kalender, notater og lignende. Stort sett føles det som om man bruker den samme telefonen, sett bort fra størrelsen. For mange brukere, og i de fleste situasjoner er dette det aller viktigste.

Konklusjon
HTC One Mini er svært forskjellig fra sin storebror HTC One. Størrelsen er faktisk en av de mindre forskjellene. Det er en super telefon for de som vil ha god brukeropplevelse i et hendig format, men det er ikke en telefon for dem som vil ha topp ytelse. Her er det kuttet mange steder for å få ned prisen, og det burde HTC kommunisert tydeligere.

Følg vår anmelder på Twitter:


Se også disse testene: