Zuma «unnlot å opprettholde, forsvare og respektere grunnloven», heter det i høyesterettskjennelsen som dommer Mogoeng Mogoeng leste opp torsdag.

Det er anslått at totalbeløpet på oppgradering av privatboligen, blant annet med svømmebasseng og amfiteater, inngjerding for storfe og en hønsegård, beløp seg til 216 millioner rand i 2014, om lag 200 millioner kroner. Zuma brukte delvis egne midler på oppussingen, men 133 millioner kroner av beløpet anslås å ha vært statlige midler.

Størrelsen på de statlige midlene som ble benyttet skal fastsettes innen 60 dager, heter det videre i kjennelsen. Retten gir deretter Zuma 45 dager på seg til å betale tilbake pengene.

Riksrett

Zuma sier han konstaterer og respekterer kjennelsen, og at han skal fatte riktig beslutning.

– Presidenten skal tenke gjennom dommen og dens påvirkning på stat og regjering, og skal i samtaler med berørte statlige institusjoner fatte en riktig beslutning, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Opposisjonen varslet umiddelbart etter domsavsigelsen at den kommer til å arbeide for å stille Zuma for riksrett.

– President Jacob Zumas handlinger utgjør alvorlige brudd på grunnloven og danner grunnlag for riksrett, heter det i en uttalelse fra det største opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA).

Zuma fikk i forkant av domsavsigelsen støtte fra sitt eget parti African National Congress (ANC). I en uttalelse torsdag opplyser partiet at det respekterer kjennelsen og at det skal sette seg inn i detaljene.

Ifølge AP er det imidlertid små sjanser for at opposisjonen skulle klare å få gjennomslag for sitt krav om å stille Zuma for riksrett. Byrået peker på at ANC-lederen har utstrakt støtte blant medlemmene i nasjonalforsamlingen.

Flere skandaler

I 2014 konkluderte en uavhengig gransking med at Zuma urettmessig hadde beriket seg via bruk av statlige midler til å pusse opp privatboligen. Først i februar i år godtok han å ta deler av regningen selv. Nå må han vente i opptil to måneder for å få vite hvor mye av den resterende regningen han må betale tilbake til statskassen.

Zuma har vært involvert i flere skandaler, blant dem en sak som knyttes til de tre indiske brødrene Ajay, Atul og Rajesh Gupta, som kom til Sør-Afrika på 1990-tallet der de har bygget opp et stort forretningsimperium. Gupta-familien har knyttet tette bånd til ANC og Zuma. Den siste tiden har flere politikere og ministre stått fram og sagt at Gupta-familien har tilbudt dem regjeringsposter i bytte mot forretningsfortrinn

Les også:
Delingskamp om båtutleie
Disse gruppene bør lese selvangivelsen grundig
Statoil deler ut milliardkontrakter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.