Spania nedgraderes igjen og kan ikke lenger håndtere krisen, mener kredittvurderingsselskapet Standard & Poors (S&P).

Begrunnelsen er at resesjonen i Spania er blitt forverret de siste månedene, skriver epn.dk.

Nedgraderingen av den langsiktige ratingen to hakk til BBB-, som er bare ett nivå over "søppel-nivået", kan gjøre det vanskeligere for Spania i kampen for å unngå å måtte søke krisehjelp fra EU.

Mange eksperter mener imidlertid det bare er et spørsmål om tid før Spania som neste land i rekken må be eurosonen om en økonomisk redningspakke.

Vanskelig fremtid
Den nye statusen BBB- vil gjøre det enda dyrere og vanskeligere for Spania å oppta lån i markedet. S&P mener de langsiktige utsiktene for den spanske økonomien er negative, som betyr at det kan komme enda en nedgradering.

Spania kjemper allerede med stor gjeld, høy arbeidsløshet og lave investeringer, og S&P mener at landet går en svært vanskelig tid i møte.

- Etter vår vurdering har Spanias politiske institusjoner både nasjonalt og multilateralt ikke kapasitet til å håndtere de alvorlige utfordringer som den aktuelle økonomiske og finansielle krisen medfører", skriver S&P i en pressemelding ifølge epn.dk.

De spanske bankene alene trenger 60 milliarder euro for å tette hullene etter eiendomsboblen som har sprukket. Eurosonens finansministre ble i juni enige om lån til spanske banker på opp til 100 milliarder euro, men S&P sier ifølge CNN Money at det er uklart hvorvidt disse lånene skal inkluderes i Spanias voksende gjeldsbyrde.

Frykt for sosial uro
Nødvendige spareplaner kan ifølge S&P også forverre de sosiale konfliktene i landet og forholdet mellom regjeringen i Madrid og regionene.

Stadig flere av de 17 regionene i Spania har bedt om krisehjelp, mens den rikeste regionen i Spania, Catalonia, har truet med løsrivelse.

En talsmann for Spanias økonomiminister sier til nyhetsbyrået Reuters at regeringen ikke har noen kommentar til nedgraderingen.

De andre store kredittvurderingsselskapene Moody’s og Fitch Ratings har per nå gitt Spania henholdsvis karakteren Baa3 og BBB, men Moody’s har tidligere truet med ytterligere nedgradering.

Les også: - Spanias økonomiske mirakel var science fiction

- Gjeldskrisen i eurosonen er forverret


Over en million fattige spanjoler trenger hjelp


- Hvetebrødsdagene for markedene er over
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.