Hellas vil misligholde gjelden, problemene vil spre seg i Europa, pundet vil bli like mye verdt som en dollar - og Europa vil få en ny bankkrise.

Det er scenarier den skotske historikeren og professoren ved Harvard og Oxford, Niall Ferguson ser for seg, skriver Dagens Næringsliv.

Igår var Ferguson for første gang i Norge på en konferanse i regi av Sparebank 1 SR-Bank. Innlegget hans var ikke særlig egnet til å berolige næringslivslederne i salen. Han spår et nytt ragnarok.

Bankkrise som i USA
Europa vil få en bankkrise lignende den USA opplevde i kjølvannet av kollapsen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers høsten 2008. Og det er problemene i Hellas som vil lede krisen, tror han.

- Situasjonen er svært alvorlig. Dette handler ikke bare om Hellas. Hadde det handlet om Hellas, hadde det vært et problem en kunne løst. Det er tre eller fire andre europeiske land med store finansielle problemer. Portugal og Spania, men også Italia og Belgia, har stor gjeld. Hvis det blir en forverring i Hellas, vil dette spre seg voldsomt. Jeg tror ikke Hellas vil klare å levere det landet lovet om å redusere underskuddet til tre prosent av bruttonasjonalproduktet innen tre til fire år. De vil ikke klare det. Det betyr at de vil misligholde gjelden sin snart.

- Når det skjer, vil det ikke bare bli store spørsmål knyttet til gresk statsgjeld, men også til spansk og portugisisk gjeld. Effekten av dette vil ikke bare merkes i obligasjonsmarkedet, men også i banksektoren. Min store bekymring er at dette vil føre til en europeisk bankkrise sammenlignbar med den amerikanske bankkrisen i 2008, sier Ferguson til DN.

Les også:
Krakkuke på Børsen

<b>Godkjenner kriselån til Hellas</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.