Sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebank 1 SMN venter et betydelig fall i markedet for japanske statsobligasjoner allerede i første halvår neste år, og han har vanskelig for å se hvordan Japan kan unngå en krise, skriver Finansavisen.

- Vi kan oppleve alt fra en smertefull korreksjon til et fullstendig sammenbrudd, sier han til avisen.

Det er den ekspansive finanspolitikken som bekymrer, og de Lange påpeker at Japan har det desidert største gjeldsproblemet av alle OECD-landene, med en statsgjeld som nærmer seg 200 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

Ser ikke bedre ut
Problemet i Japan er ifølge sjeføkonomen særlig alvorlig da landet er verdens nest største økonomi.

- Et krakk i det japanske statsobligasjonsmarkedet vil vise resten av verdens myndigheter at det er grenser for hvor ekspansiv deres finanspolitikk kan være. I tillegg vil investorene kreve høyere renter, noe som trolig vil føre til fall også i andre markeder, sier de Lange til Finansavisen, og legger til at den underliggende situasjonen i verden ikke ser så veldig mye bedre ut enn den var før vi gikk inn i finanskrisen.

Les også: Frykter "katastrofal kollaps"

Japan kjemper mot deflasjon

Tror verden ender i krig og total finanskollaps



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.