Kapasiteten øker langt mer enn etterspørselen etter solenergi. Prisen på solpaneler er i fritt fall, og Rec-aksjen falt til nytt historisk bunnivå onsdag.

SEB Enskilda-analytiker Truls Engene tror Recs norske virksomheter med over 1200 ansatte neppe klarer å kutte tilstrekkelig for å overleve, skriver Dagens Næringsliv.

1. juli permitterer Rec 300 ansatte ved waferproduksjonen på Herøya, og alle ansatte i Narvik, hvor Rec produserer solceller.

Rec-sjef Ole Enger har varslet at kostnadene må ned 20 prosent innen årets utgang ved waferfabrikkene i Glomfjord og Herøya, ellers er det kroken på døren.

- Vil likevel ikke tjene penger
- Selv om Rec når kostnadsmålet for virksomhetene i Norge ved utgangen av året, vil de likevel ikke tjene penger med dagens spotpriser på wafere. Vi tror de varslede midlertidige nedstengningene på Herøya og i Narvik kan bli permanente. Med dagens spotpriser er det ingen i markedet som har en lønnsom margin på waferproduksjon, og de norske virksomhetene er ikke blant de laveste på kostkurven, sier Engene til DN.

Han mener likevel at Rec-aksjen er verd nesten det dobbelte av gårsdagens kurs på i overkant av 11 kroner.

SEB Enskilda-analytikeren er ikke den eneste som mener det blir tøft for Rec i Norge.

- Tyske Q-Cells var blant de beste i verden i 2007. I dag er de marginalisert. De brukte et år på å kutte 500 ansatte, mens kinesiske konkurrenter brukte en uke på å sparke 1500 ansatte. Det sier noe om konkurransen. I dagens marked er Rec nødt til å øke målene de har satt om kostnadskutt, sier Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen til Dagens Næringsliv.

Les også: Stor usikkerhet for Rec

<b>500 ansatte i Rec permitteres</b>

<b>Oppgraderer Rec</b>

<b>Rec hentet seg litt inn</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.