Norsk fastlandsøkonomi vil vokse med over tre prosent i året de kommende to årene, spår OECD.

Organisasjonen for økonomisk utvikling og samarbeid la i dag frem årets andre utgave av rapporten «OECD Economic Outlook» med analyser av den økonomiske utviklingen i alle de 34 medlemslandene.

For Norges del tegnes det et bilde av en fastlandsøkonomi med høy forbruksvekst og fortsatt god etterspørsel etter arbeidskraft.

- Den sterke veksten vil fortsette inn i 2013 og 2014, skriver OECD i rapporten.

Vedvarende vekst over tre prosent
Organisasjonen tror aktiviteten i fastlandsøkonomien, målt ved brutto nasjonalproduktet, vil øke betydelig i år. Ifølge prognosene vil årets bnp-vekst være på 3,7 prosent. Det vil i så fall være den høyeste veksten siden 2007.

Samtidig ser OECD for seg at veksten vil holde seg over tre prosent også i de to kommende årene.

- Undersøkelser viser at veksten i oljeinvesteringene trolig vil falle i 2013, og bremse ytterligere i 2014. Med liten overskuddskapasitet i enkelte sektorer og sterk etterspørsel etter boliger vil imidlertid den samlede investeringsetterspørselen forbli ganske sterk, heter det i rapporten.

Sikrer boligetterspørselen
Både reallønnsvekst og oppgang i sysselsettingen bidra til videre vekst i husholdningenes samlede inntekter og forbruksveksten vil derfor ta seg opp til rundt 4,5 prosent i 2013 og 2014.

- Mye av etterspørselen etter arbeidskraft er ventet å bli dekket av ytterligere innvandring, noe som trolig vil bli en betydelig kilde for etterspørselen etter boliger, skriver organisasjonen.

Samtidig advarer OECD mot utviklingen i norske boligpriser, som fortsetter å stige fra et rekordhøyt nivå.

- Til tross for nye retningslinjer for boliglån, har boligprisveksten akselerert. Husholdningenes sårbarhet overfor kredittsjokk bør overvåkes, anbefaler organisasjonen.

Store forskjeller
Kontrasten til resten av Europa er fortsatt stor.

Euroområdet er i resesjon, drevet av fallende tillit. Det kommer til å vare ut i 2013, spår OECD.

Veksten kommer til å ta seg opp sakte i 2013 og 2014, men stramme budsjetter kommer til å holde aktiviteten nede. Likevel kommer privat etterspørsel til å ta seg opp, men høy arbeidsledighet kommer til å kjennetegne regionen også fremover.

- Den største risikofaktoren er dersom politikerne ikke lykkes med å løse krisen, skriver OECD.

OECD mener at den europeiske sentralbanken ECB bør kutte styringsrenten ytterligere for å stimulere etterspørselen. I tillegg må strukturelle reformer på plass både i landene som låner penger og landene som låner ut penger.

LES OGSÅ:

<b>Varsel om kraftig omslag: - Verste måned siden midten av 2009</b>

- God fart i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.