Spectrum har inngått en avtale for kjøp av Fugros multiklient-bibliotek for 115 millioner dollar på kontant- og gjeldfribasis. Transaksjonen er finansiert gjennom en kombinasjon av bankgjeld og en garantert emisjon.

Det opplyste selskapet i en melding mandag ettermiddag.

Spectrum vil etter transaksjonen øke sitt 2D-bibliotek med 115 prosent målt i kilometer samtidig som de vil øke sin markedsandel innen 3D-multiklientmarkedet.

Selskapet har inngått en ny bankfasilitet på 50 millioner dollar med Danske Bank som en del av transaksjonen. I tillegg har Spectrum restrukturert lånefasiliteten på 60 millioner kroner og kredittfasiliteten på 120 millioner kroner til en kredittfasilitet på 195 millioner kroner.

Totalt har selskapet tilgjengelig bankfasiliteter på rundt 75 millioner dollar. Avtalene for kredittfasilitetene vil bli inngått før gjennomføringen av transaksjonen.

Ekstraordinær generalforsamling

Styret i Spectrum planlegger å foreslå overfor en ekstraordinær generalforsamling at resterende kontantbetaling blir finansiert av en rettet emisjon på inntil 10 millioner ny aksjer, som vil være rettet mot institusjonelle og andre profesjonelle investorer.

ABG Sundal Collier og Danske Bank er hyret som tilretteleggere.

Den rettede emisjonen er garantert av store aksjonærer, ABG Sundal Collier og Danske Bank.

De følgende aksjonærene har forhåndstegnet og garantert for deres pro rata-eierandel i den rettede emisjonen: Altor Invest 1 AS og Altor Invest 2 AS, Corona Maritime Holding AS, Spencer Trading Inc, Nordea, Folketrygdfondet og enkelte andre aksjonærer.

Den resterende delen av emisjonen er garantert av ABG Sundal Collier og Danske Bank.

Ifølge presentasjonsmaterialet er tegningskursen i den rettede emisjonen fastsatt til 32 kroner pr aksje. Til sammenligning sluttet Spectrum-aksjen mandag opp 0,3 prosent til 36,10 kroner.

I tillegg vises det til en reparasjonsemisjon på 1,5 millioner aksjer også til kurs 32 kroner.

- En «Game changer»

I meldingen opplyses det at Spectrums seismikkbibliotek vil etter transaksjonen overstige tre millioner kilometer med 2D-multiklientseismikk. Spectrum vil ha sterkere posisjoner i Brasil og Norge og inneha 2D-seismikkdata i nesten alle olje- og gassregioner.

Oppkjøpet gir også Spectrum en attraktiv posisjon innen 3D-multiklientdata i Australia, Norge og Nederland, opplyses det.

Transaksjonen øker Spectrums globale fotavtrykk og bredde både med hensyn til geografi og produkttilbud.

Spectrum-konsernsjef Rune Eng viser til at transaksjonen utgjør en strategisk «game changer» for selskapet, og styrker dets posisjon både innenfor 2D- og 3D-multiklient-seismikk. Han viser videre til at Fugros biblioteket utfyller Spectrums bibliotek med minimal overlapping og viser til at økt skala vil gi vesentlige synergier.

I henhold til avtalen kjøper Spectrum tre datterselskaper av Fugro, som eier Fugros multiklient-databibliotek. I tillegg Spectrum vil overta visse multiklient-bibliotekeiendeler i USA. Omfanget av transaksjonen inkluderer hele Fugros multiklientbiblioteket, med unntak av visse ikke-overførbare elementer.

Spectrum viser til at gjennomføring av transaksjonen og den rettede emisjonen forutsetter godkjenning fra aksjonærene på en ekstraordinær generalforsamling, som skal avholdes rundt den 23. juni 2015. Det opplyses at et flertall av aksjonærene, som representerer 59,0 prosent av aksjekapitalen i Spectrum, allerede har forpliktet seg til å stemme for transaksjonen.

 

Les også: Frykter en «perfekt storm»

Espresso House selges - nye eiere vil danke ut Starbucks

Svenskene stanser hurtigtog mellom Stockholm og Oslo

Slik rammer oljesmellen: - Skal godt gjøres ikke å merke nedturen i dag(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.