– Vi har tapt mange millioner i Norge og i utlandet fordi vi har måttet stenge, sier Steinar Husby.

55-åringen fra Levanger er den norske talspersonen for den internasjonale reiseklubben World Ventures. Lotteri- og stiftelsestilsynet mener World Ventures driver et ulovlig pyramidespill og krevde ifjor stans i virksomheten.

World Ventures klaget inn avgjørelsen for Lotterinemnda uten hell. Det nyttet heller ikke å gå rettens vei: Oslo byfogdembete avviste i januar et krav om midlertidig forføyning, og retten sa seg enig med tilsynet i at World Ventures er et ulovlig pyramidespill.

Steinar Husby varsler nå at selskapet går til søksmål mot den norske stat.

– Hva er påstanden i søksmålet?

– At lovanvendelsen til Lotteritilsynet ikke er gyldig.

«Overpriset»

Hvis et selskap har mer enn 50 prosent av inntektene sine fra verving av nye medlemmer, og ikke fra salg av produkter eller tjenester, regnes det som et ulovlig pyramidespill etter Lotteriloven og dens forarbeider. I en tilsynsrapport fra ifjor, beregnet Lotteri- og stiftelsestilsynet at mer enn 95 prosent av World Ventures inntekter i Norge kom fra verving av nye medlemmer og selgere, og under fem prosent fra salg av reiser.

«Det er ved å være salgsrepresentant og kunne tjene penger på at andre blir vervet til WV, at inntjeningsmulighetene ligger», skrev tilsynet.

Da tilsynet undersøkte selskapet i 2013 og 2014, var et overveldende flertall av norske World Ventures-deltagere både «medlem» og «salgsrepresentant». Dette betalte de rundt 6200 kroner for de første 12 månedene av medlemskapet.

Slik DN forstår det, vil det sentrale temaet i søksmålet bli om inntektene fra avgifter betalt av medlemmer og salgsrepresentanter, skal regnes som «inntekt for verving».

– Vi tjener ingenting på å rekruttere nye salgsrepresentanter, kun på salg av vårt medlemskapsprodukt, sier Husby til DN.

– Hvis vi vinner denne saken, vil det komme et stort erstatningssøksmål etterpå.

Amerikanske advokater

World Ventures får juridisk bistand fra advokat Håkon Juell Hassel, partner i Elden & Co, og har nylig styrket teamet ved å hente inn Schjødt-partner Halvor Manshaus. De norske advokatene skal nå samarbeide med advokater fra USA med å utarbeide en stevning av staten, forteller Husby.

Han forsikrer at World Ventures internasjonalt har muskler til å ta kampen mot staten i rettsvesenet.

– Vi ligger an til å få en omsetning på 600 millioner dollar i år, og vi vokser med 25.000 medlemmer i uken. Selskapet er dessuten gjeldfritt, sier han.

Selskapet offentliggjør ikke regnskapstall på konsernnivå, men selskapets kommunikasjonssjef i USA, Laura Wards, viser til et nettsted der 2014-omsetningen oppgis å være 352 millioner dollar, som tilsvarer rundt 2,2 milliarder kroner med snittkurs for fjoråret.

Seniorrådgiver i Lotteri- og stiftelsestilsynet Silje Sægrov Amble kommenterer saken slik:

– Vi har ikke mottatt opplysninger om at World Ventures vil anlegge søksmål mot staten nå.

Les også:

Her er de beste pappvinene

Karakterene stupte da BI-studentene tok eksamen med nasjonal sensur

Kjemperegning venter på den norske sokkelen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.