Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Norges største test av pappvin

Tekst

Vi har testet 263 pappviner for å gi deg den beste oversikten til sommerens innkjøp.

Søk på din favoritt og finn de beste kjøpene

Rett under 60 prosent av all vin som blir omsatt i Norge, er i kartong. Dette er et nærmest et særnorsk fenomen, bare våre svenske naboer drikker mer pappvin, noe vi nordmenn delvis kan påta oss skylden for.

På grunn av nordmenns higen etter pappvin bugner det av bag-in-box-er på Vinmonopolet, i alt rundt 500. Flere av dem er laget kun for det norske markedet. Men det er langt mellom godbitene. Her er mange søtlige, intetsigende og kvalmende viner som selger godt, men som minner mer om husholdningssaft enn vin.

 

Sliten stil

Vi har smakt oss igjennom 263 av Vinmonopolets kartongviner.

En god vinboks bør ha frisk fruktkarakter og karaktertrekk fra voksestedet. Blant vinene vi testet, bærer mange preg av sliten frukt og oksidasjon. Spesielt gjelder det rødvinene.

Jo ferskere, jo bedre, er en god regel å huske på. Posetappet vin oksiderer vesentlig raskere enn tilsvarende vin på glassflaske, også før posen åpnes. For å øke holdbarheten tilsettes boksevinen mer svovel.

Sjekk derfor boksen grundig for informasjon om når den er tappet. Tappedato skal stå på boksen. Er det over fire måneder siden, bør du se etter en annen. Selv om flere er datomerket, finnes det i dag ikke krav til merking av tappedato, og informasjonen kan ligge skjult i et kryptisk lot-nummer. Spør i så fall de ansatte om hjelp.

 

Riesling og barbera er årets beste pappvin

Blant hvitvinene finner vi høyest gjennomgående kvalitet i dem som er laget på aromatiske druer med god fruktkonsentrasjon og syrestruktur. Tørre rieslinger fra produsenter i Tyskland viser både druens aromatiske karakter og gir samtidig god friskhet, spesielt om de er fersktappede. Blant rødvinene kommer de beste fra druen barbera. De leskende, norditalienske barbera-variantene fungerer godt som allround-rødvin, gjerne servert lettere avkjølt til sommerens grillmat. 

Når boksen er åpnet, synker holdbarheten betraktelig, og etter to til tre uker kan vinen allerede være fallert. Pass på å ha kjølig oppbevaring, det gjør at vinene holder seg bedre og lengre.

Her kan du lese om de 263 pappvinene.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Mesterkokkenes oppskrifter til jul: Hellstrøms ribbe og Skeies juletorsk ...og mye, mye mer