Åpner (ovns)døren til en helt ny matopplevelse på kjøkkenet

Centropa-kokk Christofer Bengtsson tilbereder digg mat i den innebygde airfryeren i den nyeste stekeovnen fra Bosch accent line. Video: Jan Morten Bjørnsen

Ved hjelp av innovativ teknologi kan du få knasende retter uten bruk av unødvendig matolje, samtidig som kunsten å dampe fisk til perfeksjon blir enkel. Utforsk en verden av smakfull mestring, og løft rettene til et nytt nivå hver eneste gang du lager mat.

– For å løfte maten du lager hjemme til restaurantkvalitet, trenger du en god ovn, sier kokk Christofer Bengtsson.

Han har testet den aller nyeste toppmodellen til Bosch accent line, som er tilgjengelig hos Elkjøp.

Bengtsson vet hva han snakker om. Helt siden han kom til Norge for første gang i 1998 har han jobbet med å tilberede utallige retter sultne restaurantgjester har satt til livs.

Siden januar har han jobbet som sjefskokk på restauranten Centropa på Deichmanske hovedbibliotek i hovedstaden, og lager mat fra en variert meny hvor sesongens råvarer står i høysetet.

– Hos oss er kvalitet og dyrevelferd viktig når vi plukker råvarene til restauranten. Vi ønsker at hver rett skal fremheve smakene i råvarene, forteller han.

Kitchen appliance, Watch, Plant, Cabinetry, Cooking

Toppmodellen til Bosch accent line er en stekeovn med mikrobølgefunksjon, airfryer og damptilførsel. Kjøkkenet er fra Epoq, tilgjengelig hos Elkjøp. Foto: Gry Traaen

Åpnet bistro i Sverige

Bengtsson er opprinnelig fra Halmstad i Sverige – en liten by omtrent på størrelse med Drammen, midt mellom Gøteborg og Malmø.

– Utenom å jobbe i Norge, har jeg også vært kjøkkensjef på et lite luksushotell i Lucca utenfor Pisa i Italia, forteller han.

Bengtsson har også erfaring som kokk og matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi og sjefskokk på Grand Hotel i Oslo.

For fem år siden valgte han å pakke sakene og flytte tilbake til hjembyen hvor han åpnet en bistro. Da pandemien kom, ble bistroen rammet av høye strøm- og råvarerpriser, og Bengtsson ble nødt til å legge ned.

– Kort tid etter dukket det opp en ny mulighet. Eieren av Centropa ringte meg, og spurte om jeg ville komme tilbake til Oslo.

Nå kaller Bengtsson Oslo hjem. Etter en lang arbeidskarriere i hovedstaden, med noen avbrudd til både Italia og tilbake til Sverige, er det i Tigerstaden han har funnet roen – og arbeidsgleden.

Dishware, Recipe, Rectangle, Ingredient, Serveware

Centropa-kokk Christofer Bengtsson tipser om å gjøre klart så mye som mulig dagen i forveien. – Da sparer man mest tid, sier han. Foto: Gry Traaen

Imponer gjestene med restaurantkvalitet

Bengtsson deler gjerne sine beste tips til hvordan du på eget kjøkken kan løfte maten du lager til restaurantkvalitet. Enten du er hobby-kokk, matentusiast eller uerfaren.

– Mitt aller beste tips er å forberede så mye som mulig dagen i forveien, om det lar seg gjøre. Da sparer man mest tid, forteller han, før han legger til:

– Når jeg lager mat hjemme blir det mye asiatisk hvor råvarene står i fokus. Det er lett, friskt og variert.

Bengtsson trekker frem et av de viktigste verktøyene han bruker for å heve kvaliteten på maten han tilbereder hjemme til restaurant-kvalitet: stekeovnen.

Han har testet den aller nyeste toppmodellen til Bosch accent line. Serien består av et bredt spekter stekeovner til kjøkkenet, samt kaffemaskiner. Toppmodellene har blant annet dampfunksjon, innebygget airfryer og mikrobølgeovn-funksjon, som kan kjøpes hos Elkjøp. Disse ovnene har alt du trenger for å gjøre det enda enklere å lage mat med perfekt resultat.

Går du med ny stekeovn i tankene? Elkjøp har Cashback-kampanje på Bosch accent line. Klikk deg inn på produktene for mer info.

– En god ovn gjør det lettere å stille inn akkurat den temperaturen du ønsker. Bruk gjerne en lavere temperatur for å få et saftigere resultat når du lager mat. Jeg bruker alltid steketermometer i ovnen når jeg lager mat hjemme, råder kokken.

I tillegg til steketermometeret som følger med, har den nye toppmodellen til Bosch også innebygget kamera – som hjelper deg å holde kontroll på brunhetsgraden på maten du tilbereder. På skjermen vil du kunne velge en brunhetsgrad som vises med en illustrasjon, og ovnen gir deg beskjed når maten er stekt akkurat slik du ønsker.

– I denne ovnen finnes det mange funksjoner som gjør det enklere å lykkes hjemme på kjøkkenet. Ulike programmer som bakeprogram, dampprogram og airfryer bidrar med å gi deg akkurat det resultatet du ønsker. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

Plant, Tableware, Table, Countertop, Chef, Kitchen, Recipe, Dishware, Houseplant, Cooking

Bengtsson forteller at både damp og airfryer er to funksjoner som gjør det lettere å lykkes på kjøkkenet og heve nivået på maten du lager hjemme til restaurant-kvalitet. Kjøkkenet er fra Epoq, tilgjengelig hos Elkjøp. Foto: Gry Traaen

Både airfryer og damp i ovnen

Bengtsson trekker spesielt frem to funksjoner i ovnen som gjør det enklere å lykkes med å lage skikkelig god mat hjemme.

– Med airfryer-funksjonen slipper man det unødvendige frityrfettet, i tillegg til at du får et crispy resultat hver gang. Airfryer-funksjonen gjør det også enkelt å lage mat til mange med topp resultat.

Ved hjelp av det perforerte brettet som følger med, strømmer varmluften gjennom ovnen på en annen måte. Resultatet er crispy tilberedt mat.

Bengtsson trekker også frem damp som en nyttig funksjon i ovnen hjemme.

– Fordelen med å bruke damp er at man behandler råvarene mer skånsomt. I stedet for å kjøre grønnsakene og fisken på 200 grader som tørker ut, bruker vi heller damp for å bevare fuktigheten, næringsinnholdet og smaken.

– I restaurantbransjen har vi brukt damp i 10 til 15 år allerede. Cirka 80 grader damptilførsel gir perfekt fisk. Det er veldig kult at det er så enkelt å bruke damp hjemme med denne ovnen, forteller kokken.

For å illustrere disse funksjonene har Bengtsson tilberedt fire retter – to ved hjelp av damp, og to med airfryer-funksjonen.

Retter med dampfunksjon:

Hvit fisk med knutekål, kaviar, portulakk og tomatbuljong

  1. Begynn dagen før: Fres sjalottløk, ingefær og hvitløk lett i en kjele.
  2. Forvell tomatene i kokende vann i cirka fem minutter, og hell av vannet.
  3. Kjør løkblandingen og de forvellede tomatene sammen i en blender eller stavmikser og kjør det sammen til en fin buljong.
  4. Helles over i et klede i en sil over natten. Settes i kjøleskapet med en beholder under.
  5. Knutekålen høveles i tynne strimler med mandolin og syltes. For sylting trenger du én del sukker, to deler eddik og to deler vann. Kok opp sukker, eddik og vann, og kjøl det ned. Sett det deretter gjerne i kjøleskapet.
  6. Dagen etter: Salt fisken og plasser den på innsiden av lokket til en plastboks i passende størrelse. Alternativt kan du også bruke en vakumpose. Sett den i ovnen på full damp til fisken har en kjernetemperatur på 43 grader (48 grader for breiflabb). Ta fisken ut av ovnen og hell over litt sitronsaft.
  7. Varm opp tomatbuljongen og smak til ved oppvarming. Bruk olivenolje, salt og pepper. Tomatene som ligger igjen i silen kan brukes til tomatsuppe eller pizzasaus.
  8. Server den hvite fisken med syltet knutekål og tomatbuljong. Du kan gjerne bruke kaviar og urter til topping ved servering. Smak til med salt og pepper.

Ingredienser (fire personer)
150 g hvit fiskefilet av eget valg delt i to passe størrelser per person
1 – 2 knutekål avhengig av størrelsen
12 gode modne tomater
1 fedd hvitløk
2 ts finhakket ingefær
1 ss frisk koriander
1 ss olivenolje
1 sitron
Sukker
Klar eddik
Vann
Kaviar av eget ønske eller av løyrom
Urter til topping (portulakk, dill, kjørvel)
Eventuelt ramsløk etter smak, men kan også bruke estragon eller persille
Salt
Pepper

Asparges med ramsløkmajones og ramsløkblomster

  1. Skjær bort den nederste delen av aspargesen, legg dem i en dampform og damp dem på full damp (100 grader) i cirka seks minutter. Ta de deretter ut og smak til med sitron, salt og olivenolje, og vend dem inn dressingen.
  2. Lag hurtigmajones: Ha eggeplomme, egg, sennep, salt, vann, hvitvinseddik, solsikkeolje og olivenolje i en høy og smal beholder. Her er det viktig at alle ingrediensene har lik temperatur og at de ligger lagvis i beholderen.
  3. For å lykkes må du bruke stavmikser. Sett stavmikseren i bunnen av beholderen, start stavmikseren og løft staven oppover etter hvert som emulsjonen bindes sammen.
  4. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  5. Serveres straks eller lagres kjølig.
  6. Du kan gjerne ha majonesen i en pose. Klipp av det ene hjørnet og bruk den til å lage små dråper på aspargesen.
  7. Smak til med urter du liker. Bruk gjerne urter som vokser vilt i sesong. For eksempel ramsløk eller gressløk. Eller andre spiselige blomster eller urter.

Ingredienser
4 – 6 asparges per person avhengig av størrelse
1 eggeplomme
1 egg
1 ts sennep
8 g salt
2 ss vann
1 ss hvitvinseddik
4 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
Salt
Pepper
Sitronsaft

Retter med airfryer:

Kyllingklubber med glaze og koriander

  1. Sett ovnen på airfryer-programet på 180 grader.
  2. Salt kyllingen og plasser den på airfryer-brettet som følger med ovnen. Stek den i cirka 20 minutter, avhengig av mengde kyllingklubber og størrelsen på klubbene.
  3. Lag glazen: Smelt smør, og når det er smeltet tilsetter du de øvrige ingrediensene og lar dette frese på middels varme i cirka tre minutter.
  4. Tilsett vin og kok inn under omrøring til sausen tykner noe. Tar cirka to til tre minutter på middels varme.
  5. Dette kan brukes som en base og kan enkelt utvikles i mange ulike retninger.
  6. PS: Rist sort pepper, noe som fremmer aromaen i pepperen, mens styrken blir svakere. Pepperen ristes i tørr panne på medium varme til pepperen popper. Rist på pannen av og til. Prosessen tar cirka fem minutter avhengig av temperaturen på koketoppen.
  7. Mal pepperet og kok det inn med resten av glazen. Tilsett sukker, sambal oelek, og sesamolje. La det koke i et par minutter til du får passe konsistens på glazen.
  8. Vend den ferdig stekte kyllingen inn i glazen og server gjerne toppet med noe som gir litt sprøhet til retten, og pynt med koriander.

Ingredienser
6 – 8 kyllingklubber per person
100 g usaltet smør
6 stk hvitløksfedd (skrelt og finhakket)
3 ss hel, sort pepper (ristet og grovmalt)
1 ts sukker
1 ts sambal oelek, chili paste
1 ts sesamolje
1 ss gjærede sorte bønner(finhakket)
1/2 dl hvitvin
Koriander etter eget ønske

Blomkål med jalapeñomayo, aioli, wrångebäck-ost og karse

  1. Sett ovnen på airfryer-programmet på 180 grader, del blomkålen i store buketter og plasser bukettene på airfryer-brettet som følger med ovnen. Stek i cirka ti minutter avhengig av størrelsen på blomkålen. Sjekk gjerne med en gaffel for å påse at bukettene er gjennomstekt.
  2. Lag deretter hurtigmajonesen: Ha eggeplomme, egg, sennep, salt, vann, hvitvinseddik, solsikkeolje, olivenolje og hvitløksfedd i en høy og smal beholder. Her er det viktig at alle ingrediensene har lik temperatur og at de ligger lagvis i beholderen.
  3. For å lykkes må du bruke stavmikser. Sett stavmikseren i bunnen av beholderen, start stavmikseren og løft staven oppover etter hvert som emulsjonen bindes sammen.
  4. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  5. Serveres straks eller lagres kjølig.
  6. Lag også jalapeño-majonesen på samme måten som aiolien. Ta bare bort hvitløken og bruk jalapeño etter ønske i stedet for.
  7. Server gjerne blomkålen på et fat, ha over aioli og jalapeñomayo, og riv osten på toppen. Topp retten med litt karse. Finner du ikke wrångebäck-ost, kan du gjerne bruke en annen hard ost som du liker – for eksempel parmesan eller pecorino.

Ingredienser
1 blomkålhode til 2-4 personer avhengig om det er hovedrett eller tilbehør
1 eggeplomme
1egg
1 ts sennep
8 g salt
2ss vann
1 ss hvitvinseddik
4 dlsolsikkeolje
1 dlolivenolje
1-2feddhvitløk
Salt
Pepper 
Sitronsaft
jalapeño
wrångebäck-ost
karse

Font
Font

Stekeovn med mikrobølge-funksjon og damptilførsel (HNG978QB1)

  • Digital kontrollring: den enkle og innovative måten å velge ovnsinnstillinger på.
  • TFT Touch Display Pro: perfekt kontroll takket være en innovativ digital kontrollring og full-size TFT-berøringsskjerm.
  • PerfectSteam: grønnsaker, fisk og kjøtt dampet til perfeksjon.
  • Maks. effekt: 800 W; 5 mikrobølgeeffekter (90 W,180 W,360 W,600 W, boost) med Inverter.
  • Intelligent inverter teknologi: den maksimale effekten reguleres til 600 watt under lengre drift.
  • Temperaturintervall 30 °C - 300 °C.
  • Volum: 67 l.

Integrert kompakt dampovn (CSG958DB1)

  • 4D-varmluft: jevn varmedistribusjon for perfekte resultater.
  • Air Fry-funksjon: for perfekt fritert mat, som grønnsaker og chips.
  • Added Steam-funksjon: damptilførsel med valgfri intensitet, som kan legges til ulike stekeprogram, for ekstra saftig resultat.
  • Temperaturområde 30 °C - 250 °C.
  • Volum: 47 l.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.