ANNONSØRINNHOLD  

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio. Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.

IDA FALDBAKKEN

CTRL+ALT+IDA

ALLE FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Ida er cocktail-nerden som ble frelst på tech.
Nå vil hun bruke ny teknologi for å gjøre verden til et bedre sted.

Skille: SAS-fly

– Jeg ansetter heller en gammel bartender enn en striglet konsulent i dress…

Ida Adiela Faldbakken fyker inn på Le Comptoir du Relais i Paris og bestiller kortreiste muslinger med ristede mandelflak.

– Alle som har jobbet i restaurant vet at man må «danse», jobbe sammen som én stor organisme for å få det til å funke. Alle Silicon Valley-folka er opptatt av dette.

Hun kommer rett fra Singularity University Summit i København, der karismatiske CEO-er, sci-fi-forfattere og andre teknologer har messet om eksponentiell teknologi som verdens redning.

– Det var nok litt halleluja-stemning der altså, men egentlig er det som å se et moteshow. Man får se trendene før de kommer i butikken.

Har du lyst å reise verden rundt? Søk på SAS Scholarship og få realisert drømmen din. Les hvordan her!

Årets talerliste bød på en skjeggemann som lefler med evig liv, en tidligere spesialagent som utvikler droner, og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Selv om det føles litt «halleluja» nå, så er tankene og idéene verdt å reflektere over — for de er fremtiden.

Hvilken fremtid? En polert sci-fi-verden hvor alle de store utfordringene — energi, helse, romfart, forvaltning, læring og hva har du — løses med ny teknologi og mye styr. Gründere, journalister og futurister er alle med på dansen.

IMPACT INVESTING

Uttrykket oppstod i The Rockefeller Foundations villa ved Comosjøen i Italia i 2007

Brukes om investeringer som både er ment å gi finansiell gevinst, samtidig som de kan bidra til et sosialt gode

I kulissene lurer også pengesterke investorer, og det er her Ida kommer inn. Som partner i Nordic Impact investerer hun i startups som kan dytte verden i en positiv retning: Roboter som gjør langtidssyke barn mindre isolert? Blockchain-basert ID for papirløse flyktninger? Slike ting, under merkelappen «impact investment». Uttrykket ble skapt på The Rockefeller Foundations italienske villa for ti år siden, og brukes i dag om investeringer som kan gi både finansiell og samfunnsmessig gevinst.

– Akkurat nå foregår en demokratiseringen av teknologi som de færreste forstår. Det er mye spennende å investere i, men hva slags samfunn vil vi skape?

Tommy Sandløkk: Når byer kollapser og millioner er på flukt, reiser den norske arkitekten ut for å bidra

Ida Adiela Faldbakken

Tidligere bartender, rådgiver og konsertarrangør, nå partner i investeringsselskapet Nordic Impact
Utdannet innen idéhistorie, humaniora og pedagogikk
Står blant annet bak Katapult Future Fest og Jenter Koder

Cocktail-nerding

På midten av 2000-tallet dukket Ida opp i baren på Parkteatret i Oslo og fablet om en møteplass for mennesker med et sunt forhold til avanserte drinker. Løsningen ble å arrangere Oslo Cocktail Conference, starten på en lang rekke energiske krumspring i hovedstadens kultur- og uteliv.

– Så begynte jeg å nerde på brygging…

Ida hentes inn for å drive Grünerløkka Brygghus. Samtidig startet hun konsertserien Sunday Digestives.

– Artistene fikk en kasse øl, en børek og inntektene fra «døra», mens jeg fikk smaken på å skape opplevelser.

Så følger en rekke prosjekter innen musikk og kulturnæring. Flere skaper oppstyr. En kort periode stakk hun hodet innom en offentlig bedrift:

– Jeg regnet ut at de tilsammen brukte halvannet årsverk på å arrangere bursdager for sine femogtyve ansatte, sier Ida og huker tak i en servitør.

Et sted på veien vekkes interessen for endringspotensialet som ligger i teknologien vi omgir oss med.

– For meg er det slik: Skal jeg forstå samfunnet rundt meg, må jeg også forstå teknologien som driver utviklingen.

Truls Blaamo: Forvalter kunst for en halv milliard

– Jeg har alltid tenkt «det må da gå an å gjøre dette bedre». Noen kaller meg sta. Andre mener at personligheten min er «grunnleggende disruptiv», sier Ida Adiela Faldbakken.

DISRUPTIV AV NATUR

Det går en masete rød tråd gjennom Idas bevegelser fra kulturinnovasjon til tech-fascinasjon.

– Jeg har alltid tenkt «det må da gå an å gjøre dette bedre». Noen kaller meg sta.

Andre mener at personligheten hennes i natur er «grunnleggende disruptiv».

– Det er idéene som fascinerer meg. Det kan godt hende det er noe fra oppveksten min.

Det er litt komplisert, men kort oppsummert vokste Ida opp på Hedmarken med pappa, forfatter Knut Faldbakken.

– Vi kaller stedet for «Hedemarkens svar på Toscana» og stirrer ofte ut over jordene sammen.

Resten av kunstnerfamilien inkluderer fraskilt mamma og keramiker Gro Honoré Skåltveit, bror og billedkunstner Matias Faldbakken, filmregissør Stefan Faldbakken, lillebror Kristian og søster Mathilde Faldbakken.

– Pappa er en type som setter seg til rette og tenker. Liker å prate, er ikke en belærende type, men vet mye og har ofte rett. En fin person å spørre til råds. Da jeg var tenåring satt han med spedbarna fra halv seks til jeg dro på skolen klokken ni. Ga aldri noen grenser for hva vi fikk se av film og sånn. For ham var «A Clockwork Orange» og «Gudfaren» bare narrativer og storytelling. Alt i alt et veldig normalt hjem, ikke noe crazy, men veldig mye folk. På et tidspunkt kjøpte vi 15 liter melk i uka, sier Ida og sjekker klokka på mobilen.

Thor Hansen: Solgte huset for å bli vinbonde

Ida Adiela Faldbakken på «Station F» i Paris. Her samles tech-folk, tidligere flyktninger og investorer for sammen å dytte verden et hakk i riktig retning under arrangementet Techfugees.

FLYKNING-TECH

Om noen timer skal Ida Faldbakken på scenen under arrangementet Techfugees som avholdes på en nedlagt togstasjon i Paris. Her skal hun, sammen med blant annet Hellas’ tidligere statsminister George Papandreou, en drøss tech-folk, tidligere flyktninger og investorer — sammen forsøke å dytte verden et hakk i riktig retning.

– Spørsmålet er om impact-investorer vil disrupte den humanitære sektoren. Jeg tror heller det er snakk om en komplementering. Hvis vi hadde klart å investere en brøkdel av det norske humanitære budsjettet i impact-relatert tech, tror jeg vi kan hjelpe flere på en bedre måte. Alt dreier seg om å stoppe unødvendige byråkratiske flaskehalser som ikke evner å se hvor innovasjonen kommer fra.

Ifjor arrangerte Ida et prosjekt med Innovasjon Norge og UNWomen for å takle et konkret problem: Flyktninger uten identitetspapirer.

– Vi gjorde et hackathon med superflinke teknologer gjennom 36 timer. En av vinnerløsningene er faktisk her i Paris for å pitche på Techfugees.

En annen som merket seg initiativet er Norges kommende dronning.

– Kronprinsesse Mette Marit kom bort til meg og sa «dette med identitet er så viktig, og blockchain-teknologien er veldig spennende». Jeg må berømme henne for engasjementet hun viser, både for norske startups og for det humanitære aspektet. Det står det respekt av.

Lignende arrangementer, der teknologer møtes for å bidra til endring, popper opp over hele verden. Ida er på plass, enten blant publikum eller på podiet.

– Grunnen til at jeg reiser så mye, er at dette er en slags dugnad, en bevissthet, ønske om at vi må ha en total endring som bidrar til å gjøre verden til et bedre sted.

«Always on» og mye reising kan være en påkjenning, men følelsen av å jobbe for noe større enn seg selv veier opp.

– Jeg må lage små «lommer». På flyplasser hører jeg på klassisk. Elsker klarinetter, takler ikke horn og sånn sveitsisk ræl. De siste flightene har jeg hørt mye på Mozarts «Serenade No. 10, Gran Partita», med en herlig, førende obo.

Tiril Hartved: Proffseileren som styrer OL-sirkusets raskeste båt

– Spørsmålet er om impact-investorer vil disrupte den humanitære sektoren. Jeg tror heller det er snakk om en komplementering, sier Ida Adiela Faldbakken, partner i investeringsselskapet Nordic Impact.

Hippier og utelivsfolk

Blant to av Idas største inspirasjoner finnes mange ytterpunkter. En av dem viser seg å være en restaurant-entreprenør i Oslo.

– Da jeg jobbet med Jan Vardøen, fikk jeg stor respekt for hans evne til å gjennomføre idéer. Det kan ta to år, tre år, men du kan alltid tracke det han gjør til noe han har sagt. Hele flowen hans er interessant. Han sier «Hei, vi åpner en diner» eller «Vi lager en film» og så skjer det.

En annen inspirator er Lawrence «Larry» Brilliant. Legen, forskeren, forfatteren og teknologen som endte opp som direktør for Googles avdeling for veldedighet.

– Han gikk fra å være vill hippie til å bli et av de mest innflytelsesrike menneskene innen tech. Han og Steve Jobs dro til det samme ashramet i Himalaya på 70-tallet. I sommer besøkte jeg ham i San Francisco. Vi dro ut til Napa Valley og så solformørkelsen sammen.

Første møte var i forbindelse med arrangementet Katapult Future Fest, et årlig non profit-arrangement med paneldebatter og yogatimer om hverandre. Alt sentrert rundt impact investing, eksponentiell teknologi og fremtidens samfunn.

– Jeg ville gjerne ha med Larry til å snakke, og spurte ham «hvor er filosofene i dag?»

Temaet interesserte ham, og han ville gjerne komme. Senere har de blitt venner.

– Jeg besøkte ham i San Fransisco i august. Han invitert meg ut i vinåkeren for å solformørkelsen sammen med kona si. Vi kjørte rundt i tåka for å finne et høydedrag med utsikt, fant det perfekte stedet og så formørkelsen sammen.

– Det var magisk. Han hvisket bare et lite «this is strange» da fuglene ble stille. Etterpå dro vi på drueslang.

Har du lyst å reise verden rundt? Søk på SAS Scholarship og få realisert drømmen din. Les hvordan her!

Slik fungerer SAS scholarship

SAS scholarship gir mennesker med innovative ideer muligheten til å reise jorden rundt for å utvikle ideen/prosjektet.

Alle over 18 år kan søke åpent via Instagram, Facebook
eller sende lukket søknad på www.sasscholarship.com

1. Søk på nett

Last opp video eller bilde + text (maks 200 ord) som beskriver ideen og hvorfor du bør få reise

2. Tilleggs-
informasjon

Utvalgte søkere blir bedt om å gi mer informasjon.

3. Mentormatching

Vinneren får sparre med en innflytelserik og relevant mentor, som bistår med å utvikle ideen.

4. Planlegge reiserute

Mentoren hjelper til med å planlegge reisen. Målet med turen er å utvikle prosjektet videre

5. Reis og lær!

Vinneren av #sasscholarship gjennomfører den skreddersydde turen i første kvartal 2018

6. Gi tilbake!

Når scholarshipet er over er målet at vinneren skal dele ny kunnskap ut til samfunnet.