Ansatte i Statoil tør ikke si fra om kritikkverdige forhold i selskapet. De frykter at det kan sette en stopper for karrierene deres, skriver Dagens Næringsliv.

Samtidig opplever enkelte at småkonger og uformelle nettverk har makt til å stanse kritikk i oljeselskapet.

Det går frem i en omfattende forskningsrapport fra forskningsstiftelsen Iris ved Universitetet i Stavanger, bestilt av Statoil etter den dramatiske nestenulykken på Gullfaks-plattformen våren 2010.

– Den som leser rapporten vil se at det er ganske så alvorlige ting vi har avdekket, sier prosjektleder Kåre Hansen ved Iris.

Forskerne mener Statoil har «grunnleggende utfordringer» med å håndtere kritikk, binde makt og finne effektive styringssystemer i organisasjonen.

Forskerne har dybdeintervjuet over 50 ansatte og deres viktigste leverandører.

Rapporten ble lagt frem 19. desember ifjor og ble omtalt av DN.no da: Statoil slaktes i egen rapport

Omplassert til ’uriasposter’
Flere av informantene peker på at det generelt er begrensninger i hvilke tema som tas opp i Statoil, og hvordan man reiser kritiske spørsmål i organisasjonen.

«En informant hevder at man ikke får sparken, men blir omplassert til steder som gir dårlig utfall karrieremessig. Informanten betegner dette som ’uriasposter’», heter det i rapporten.

Ansatte vegret seg for å snakke om temaet med forskerne.

Bildet som avtegner seg, er at relasjonen mellom ledelse og fagforeninger preges av en dels åpen og dels underliggende kamp om ressurser og makt i selskapet og at dette er spesielt fremtredende på Gullfaks», ifølge rapporten.

– Dette er reelt
Ledere i de ansattes fagforeninger på sokkelen er av samme oppfatning.

– Mange har følt en hemsko for å komme med negativ kritikk. Det gjelder både for lønn, karriere, arbeidsforhold og sikkerhet. Det har vært opplevd for enkelte manglende manglet takhøyde. Risikoen da er at en ikke evner å lære og kan få nye hendelser og ulykker, sier Per Steinar Stamnes, leder for sokkelavdelingen i Industri & Energi Statoil.

Bjørn Asle Teige i sokkelavdelingen i SAFE er enig.

– Dette er reelt. Vi er kjent med at ansatte har varslet om kritikkverdige forhold anonymt til myndighetene. Det er en veldig forsiktig holdning med å sende kritikk oppover i organisasjonen, sier Teige.

"Vet best selv"
Det såkalte bore- og brønnmiljøet har en helt spesiell stilling i Statoil. Gullfaks-feltet omtales som Statoils «stjernegris», hvor de ansatte visste best selv.

«Ulempen kan være at miljøet blir vanskelig å komme innpå, og desto vanskeligere å styre. Informanter snakker om et miljø som består av personer som ’vet best selv’, og det har blant annet blitt sammenlignet med legestanden, i den forstand at det ser på seg selv som i en opphøyet og selvstendig posisjon.»

Les også: Statoil slaktes i egen rapport

- Gullfaks-hendelse svært nær dødsulykke

Statoil mistet kontrollen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.