Kinesiske myndigheter stikker kjepper i hjulene for Statoil etter at Norge ifjor ga Nobels fredspris til menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo.

Da fredsprisen ble annonsert var den umiddelbare reaksjonen fra Kinas utenriksminister at denne tildelingen ville kunne svekke forholdet mellom Kina og Norge. Og flere norske selskaper sliter nå tungt i Kina.

Statoil sier at samtalene om å kjøpe kinesiske skifergass-eiendeler har stagnert etter at Xiaobo fikk fredsprisen.

- Avtalen må gjennom det politiske systemet i Kina, og vi kan håpe at dette er grunnen til at det trekker ut i tid, men vi frykter at dette ikke er årsaken, sier Peter Mellbye, konserndirektør for internasjonal utforskning og produksjon i Statoil, til Bloomberg.

- Håper vi ikke blir skvist
- Holdningen til norske myndigheter er at Nobels fredspris blir delt ut av en uavhengig komité, og for norske myndigheter vil det være veldig vanskelig, om ikke umulig, å gripe inn i dette. Jeg håper vi ikke blir skvist mellom kinesiske myndigheters ønske om en ren unnskyldning - en unnskyldning som de norske myndighetene ikke kan gi, sier han.

Statoil-sjef Helge Lund har sagt at Statoil har vært i forhandlinger om å kjøpe kinesiske skiftergass-eiendeler i lenger tid, og sist måned sa han at Statoil var i diskusjoner med et kinesisk selskap - uten å røpe hvilket.

Forholdet mellom Norge og Kina forverret seg etter fredspristildelingen. Kina kalte tildelingen en "farse" og avlyste et møte med Norge om en frihandelsavtale. Siden har samtalene om en frihandelsavtale strandet og norske selskaper har klaget på vanskeligheter med å gjøre business i Kina.

Vurderer å snakke med kineserne
For noen få uker siden sa næringsminister Trond Giske (Ap) at han vurderer å gi etter for krav fra næringslivet om å snakke med kineserne.

- Det kan ikke stikkes under en stol at noen mener de opplever problemer. Om det da skyldes fredsprisen, det vet vi ikke, for det blir sjelden sagt. At flere opplever vansker, må vi ta på alvor, sier Giske til Aftenposten.

Giske ser ikke noe umiddelbart behov for krisemøter og sier han har kontinuerlig kontakt med næringslivet og norske selskaper som er i Kina. Men han lufter muligheten for å se på saken.

Les også: Ingen Kina-skvis for Statoil

Giske vurderer å åpne døren for Kina-dialog

Kina boikotter Norge og Stoltenberg

- Nobelkomiteen har forårsaket fryktelig kaos (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.