Strømmen av friske oljepenger i 2016 kan bli mindre enn det Jensen trenger til statsbudsjettet, skriver Aftenposten. Dermed ligger det an til at hun må ta gamle penger ut av Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, for å få nok.

Siden oppstarten av fondet i 1996 har finansministrene brukt stadig flere oljepenger. Men felles for alle har vært at årets inntekter alltid har vært mer enn store nok. Dermed har et overskudd på flere milliarder kroner blitt satt inn i oljefondet hvert år.

Større usikkerhet

Blant årsakene til at inntektene trolig vil minke er at oljeprisen er mer enn halvert siden i fjor sommer. Usikkerheten i den norske økonomien er større enn på lenge.

Allerede i august spådde DNB Markets at Jensen som første finansminister kan komme til å bruke mer penger enn det oljefondet får tilført fra petroleumsnæringen.

– Et par år tilbake i tid trodde vi dette ville skje først en gang etter 2020. Oljeprisfall og lavkonjunkturen gjør at vi framskynder tidspunktet der bruken av oljepenger overstiger de løpende inntektene, sa senioranalytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

Forslag til statsbudsjett legges fram onsdag formiddag.

 

Les også: Støre om Solberg: - Permanent på etterskudd


Frykter regjeringen ikke søker bredt forlik

Åpner for nye skattekutt - også for vanlige folk  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.