Taxfreeordningen koster fellesskapet 5,6 milliarder kroner i året.

 Det kommer først og fremst urbane folk med lang utdanning og høy lønn til gode, viser en undersøkelse.

Det er Den nasjonale reisevaneundersøkelsen som viser at personer med høy lønn og lang utdannelse er taxfreeordningens desiderte vinnere, skriver Klassekampen.

Solberg-regjeringen anslår i statsbudsjettet for 2015 at staten går glipp av 5,6 milliarder kroner som følge av at utenlandsreisende kan kjøpe alkohol og tobakk avgiftsfritt på norske flyplasser og ferjer.

Til Vinmonopolet?

Reisevaneundersøkelsen fra Transportøkonomisk institutt viser at dét er en gavepakke til lønns- og utdanningseliten i byene: Folk med husholdningsinntekt på over en million kroner har nesten dobbelt så mange utenlandsreiser som personer med under 800.000 kroner i husholdingsinntekt.

Samtidig tar byfolk mer enn dobbelt så mange utenlandsturer som folk i distriktene i løpet av et år.

Både Venstre, KrF, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne har ivret for å endre eller avvikle taxfreesystemet. Også i Arbeiderpartiet er skepsisen mot ordningen økende.

Mandag 20. november behandler Stortinget et forslag fra Sp og KrF om å la Vinmonopolet overta driften av taxfreebutikkene på norske flyplasser.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Stopp «spritslusingen»

 
- Begynnelsen på slutten for duty free-ordningen  

  Taxfree = mer i lommen til butikken
 

Spriten skal «gjemmes bort» i taxfreebutikkene