Oslo Børs fulgte utviklingen europeiske og amerikanske børser oppover og endte i positivt terreng for sjette handelsdag på rad tirsdag. Blant aksjene som fikk mest oppmerksomhet var Norwegian og Rec.

Flyselskapet Norwegian falt markert etter at selskapet blant annet la frem kvartalstall tirsdag. Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. steg etter flere positive nyheter.

I Europa endte de store børsene solid i pluss. Og da Oslo Børs avsluttet handelen var også de amerikanske indeksene opp mer enn 1,6 prosent.

Sterk oljepris
I tillegg fikk vårt hjemlige aksjemarked hjelp av en solid oppgang i oljeprisen. Nordsjøolje med levering i august var opp 2,5 dollar fatet da Oslo Børs avsluttet handelen. Tilsvarende kontrakt for den amerikanske wti-oljen var opp 2,26 dollar til 77,21 dollar fatet.

Oljeselskapet Statoil STL endte opp 1,0 prosent til 130,80 kroner.

Et annet av oljeselskapene på børsen, DNO International, fikk også et solid løft tirsdag. Rykter om at Rak Petroleum skal ha gjort en henvendelse om bud til kurs elleve kroner per aksje førte til at Oslo Børs innførte pause i aksjen fredag ettermiddag. Pausen ble opphevet etter litt under en time.

Til slutt endte DNO opp 4,9 prosent til 8,74 kroner.

Les mer: Rak vil kjøpe DNO

Nedtur for Norwegian
Flyselskapet Norwegian falt markert etter selskapet tirsdag presenterte tall for andre kvartal. Samtidig har SAS har meldt at de vil øke antall flyvninger i Skandinavia, noe som ifølge analytikere kan føre til fortsatt prispress.

Analytiker Per Haagensen i Fondsfinans mener at man ikke skal se for mye på kvartalet isolert sett, da det ble påvirket av både askeproblematikken og en vekterstreik.

- Resultatet var noe svakere enn ventet, men det var store sprik i analytikernes forventninger. Avviket skyldes større enn ventet følgeeffekter av askeskyen som gjorde det vanskeligere å oppnå god billettpris samt økte kostnader. I tillegg har streiken blant vektere bidratt til å trekke opp kostnadene. Disse to enkelthendelsene har ødelagt en del for selskapet, og en skal være forsiktig med å legge for mye vekt på disse tallene, sier Haagensen til TDN Finans.

Han viser også til at meldingen fra SAS, om at de skal øke antall flyvninger, kan føre til fortsatt prispress.

- Vi ser at SAS nå skal øke flyflåten sin og går ganske hardt ut. Det er ikke noe tvil om at konkurransen fortsatt vil være hard fremover, og det er vanskelig å se for seg noe stor bedring i billettprisene. De skal nok stige litt i andre halvår, men fra et lavt nivå. Utover det er det vanskelig å se for seg at billettprisene skal veldig mye opp, sier Haagensen.

Haagensen er videre positiv til at Norwegian faser ut sine Boeing 737-300- fly til fordel for Boeing 737-800-fly, som vil bidra til lavere enhetskostnader.

Analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities mener at meldingen fra SAS muligens veier tyngre på Norwegian-kursen enn selve rapporten.   -Markedet oppfatter det som at det fortsatt vil være prispress i Norden, sier Sivertsen til TDN Finans.   Han mener at selskapet rapporterte "på linje med forventningene" gitt utfordringene med askeskyen og vekterstreiken i andre kvartal.

Les mer: Trippelsmell for Norwegian

Norwegian NAS falt 3,7 prosent til 103,0 kroner, omsatt for 703 millioner kroner.

SAS på sin side steg markert, og aksjen SASNOK endte opp 5,26 prosent til 22,00 kroner.

Soloppgang
Renewable Energy Corp. steg rundt seks prosent tirsdag. Q-Cells og SolarWorld er henholdsvis lite endret og noe ned. SolarWorld-aksjen ble nedgradert fra hold til salg av Independent Research.

Mens IMS Research bekrefter den sterke etterspørselen i markedet tirsdag ved å vise til at etterspørselen i andre kvartal var på rekordhøye 3,7 gigawatt, ser det ut som Italia vil gjennomføre et subsidiekutt på 18 prosent i 2011 samt sette et tak på installeringer som kan bli subsidiert på tre gigawatt årlig.

Det italienske lovforslaget for subsidiekutt er bedre enn ventet for solbransjen, som hadde fryktet dypere kutt. Ifølge analytiker Fransesco D'Avack i Bloomberg New Energy Finance vil tariffene være de mest attraktive i Europa og kan trigge et rush med nye utviklere for å bygge solparker i Italia fremover.

-Det italienske markedet risikerer et farlig "boom & bust"-marked. Alt dette kan lede til lite bærekraftig sterk vekst. Det kommer til å bli et par gode år for utviklerne, sier han.

- På linje eller bedre
Credit Suisse skriver i en oppdatering tirsdag at Rec er først ute i solsektoren til å rapportere tall for andre kvartal og at "i lys av god utvikling i markedet" venter selskapet et resultat som er på linje eller noe bedre enn ventet.

Meglerhuset venter også at Rec vil opprettholde guidingen for andre halvår, noe som vil være positivt ettersom investorer er skeptiske til at inntjeningen vil bedre seg sterkt i andre halvår.

Paneler i Singapore
Rec har vunnet et anbud fra myndigheter i Singapore om å levere solcellepaneler på en megawatt til tak på bygninger tilhørende styret for boligutvikling i Singapore.

Avtalen er den største enkelte solcellepanelordren i Singapore. 25 blokker vil få taket dekket av solcellepaneler, en overflate som dekker 1,5 fotballbaner.

Rec vil levere den nye panelserien de produserer på fabrikken i Singapore.

Rec steg 5,9 prosent til 18,13 kroner, omsatt for 178 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,84 prosent til 357,19 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for tilsammen 5,3 milliarder kroner.

Les også: Nedgang i Asia

USA-trio høyner kursmål på DnB Nor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.