Tirsdagens salg av mobildelen av Nokia til Microsoft for 5,44 milliarder euro fikk mange Nokia-aksjonærer til å juble. Kursen spratt opp 34 prosent etter meldingen.

En som neppe jublet var den norske hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen, som styrer et av verdens mest lønnsomme hedgefond – Viking Global Investors LP.

Hedgefondforvalter Halvorsen kan alene ha fått en regning på inntil 850 millioner kroner på tirsdagens hopp i Nokia-kursen, skriver Dagens Næringsliv.

Årsaken er at Viking Global Investors LP det siste året har hatt en betydelig shortposisjon i Nokia. Fondet har siden november ifjor veddet på at Nokia-kursen skulle falle.

Det er ifølge DN mulig at fondet har redusert eksponeringen sin noe de siste dagene, da det ikke finnes ikke offentlig tilgjengelig informasjon om når aksjene ble lånt og videresolgt.

Dagens Næringsliv var igår ettermiddag i kontakt med Viking Globals investors hovedkontor i Greenwich i USA, men fikk bare beskjed om at selskapets standardpolicy er at det ikke uttaler seg i mediene.

Norske fond tjente
Totalt kan spekulanter ifølge Reuters ha tapt inntil 5,1 milliarder kroner på gårsdagens Nokia-salg. Før gårsdagens kunngjøring var nær 15 prosent av Nokia-aksjene lånt ut av selskapets faste aksjonærer til andre hedgefond.

Mens noen har tapt, har andre hatt troen på Nokia og tatt gevinst.

DnBs fond er sammen med Statens Pensjonsfond Utland de største norske investorene i den finske teknologigiganten. DNBs fond har alene tjent 100 millioner kroner på Nokia-aksjen det siste året.

Pensjonsfondet hadde ved utgangen av fjoråret en aksjebeholdning i Nokia på 1,7 milliarder kroner – tilsvarende 2,2 prosent av selskapets utestående aksjer.

– Vi har trodd at patentene har vært mye mer verd enn markedet har trodd. Vi har også sett verdier i kartbiten og nettverksbiten. Telefonbiten har vi sett på som en opsjon på at det virkelig kunne gå bra, sier porteføljeforvalter Anders Tandberg-Johansen i DNB til DN.

Les også: - Microsoft fikk Nokia til røverpris


Nokia vil selge mobilvirksomheten til Microsoft (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.