Goldman Sachs nedgraderer Statoil-aksjen til salgsanbefaling fra nøytralanbefaling, men høyner samtidig sitt tolvmåneders kursmål til 147 kroner fra 135 kroner. Meglerhuset mener selskapet vil komme i en utfordret kontantposisjon grunnet fortsatt lav oljepris og høyere gjeldsgrad.

Det fremgår av en sektoroppdatering søndag.

Goldman Sachs skriver at Statoil har vist en god evne til gjennomføring, men frykter selskapet har for høy eksponering mot modne eiendeler. Dette tilsier raskere fall i produksjonsraten og høye vedlikeholdskostnader.

Meglerhuset venter en gjeldsgrad på 40 prosent i 2016 og 2017 og mener selskapet med det ikke har mye fleksibilitet i en situasjon med lav oljepris over tid, noe som igjen fører til risiko for direkteavkastningen på 4,5 prosent.

«Videre mener vi at selskapets fortsatt høye letekostnader er tvilsomme i en verden hvor skifer ressurser har marginalisert noen dypvann og eldre funn», skriver analytikerne.

Meglerhuset viser til at kostnadsdeflasjon og effektivisering har ført til at marginal skifer er lønnsom selv på 60 dollar per fat fra tidligere 80 dollar.

«Statoils mangel på betydelige planlagte prosjekter og lite tiltrekkende portefølje sammen med betydelig sensitivitet til oljeprisen plasserer selskapet i betydelig risiko i tilfelle korreksjon ned i oljeprisen på kort sikt fra dagens nivå», heter det.

Goldman Sachs venter at en vedvarende lav oljepris vil føre til at investorer heller «belønner» selskaper med evne til å opprettholde utbytte og fortsette å generere produksjon og vekst i kontantstrøm.

Statoil er svakt ned på en positiv Oslo Børs mandag. Aksjen handles ned 0,2 prosent til 154,20 kroner.

Les også:
Goldman nedjusterer oljeprisforventningene
JP Morgan oppgraderer Hydro  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.