OPERAHUSET I OSLO. - Jeg sitter så lenge det trengs, sier konstituert Statoil-sjef Eldar Sætre til DN.

Sætre, som har sagt han ikke er aktuell for toppjobben, legger riktignok ikke skjul på  at han trives i sjefstolen i Statoil.

- Det er et fantastisk selskap og energi er utrolig spennende. Å håndtere sykluser og den type svigninger vi nå er inne i er utrolig fascinerende, sier Sætre, som torsdag deltar på NHOs årskonferanse i Oslo.

Det er ikke tvil om at Sætre har hatt nok å bryne seg på etter at Helge Lund i midten av oktober valgte å forlate selskapet.

Etter at prisen på nordsjøolje var oppe i 115 dollar fatet i sommer, er prisen denne uken nede mot 50 dollar fatet.

Få - og ingen i Statoil - hadde sett for seg en så kraftig svekkelse. Aksjen har siden Lunds avgang svekket seg med 35 prosent. Sætre velger å kalle det «spennende tider».

- Går man til en jobb som leder av Statoil, må man være forberedt på store avvik, sier han og legger til:

- At oljeprisen kom til å falle, visste vi. Det har vi jobbet med gjennom lang tid.

- Stor usikkerhet

De varslede stillingskuttene i oljebransjen har steget fra 4.000 i begynnelsen av september til over 9.000, melder NTB.

Økonomer peker på at lavere oljepris er en fordel for verdensøkonomien. For Statoil er situasjonen utvilsomt svært krevende.

- Våre inntekter er i veldig stor grad direkte koblet til olje og gass. Det er klart at vi er sterkt påvirket av oljeprisene, sier Sætre og fortsetter:

- Vi forbereder oss på at dette er en situasjon som kan vare i noe tid. Da må vi innrette oss deretter. Vi vil prioritere hardt i våre investeringsplaner og fortsetter ikke minst med fult trykk forbedringsprogrammet vi satte i gang lenge før prisfallet skjedde, sier han.

- Hva tenker du om oljeprisen fremover?

- På kort sikt vil jeg understreke veldig stor usikkerhet. Det kan falle enda mer, men jeg er ganske trygg på at det nivået vi har nå ikke er vedvarende, svarer Sætre.

- Etter hvert vil vi se at tilbud og etterspørsel vil drive frem et høyere prisnivå. Hvor raskt og i hvilke form det vil skje, er veldig usikkert, utdyper han.

Han er tydelig på at en oljepris på 50 dollar fatet ikke er bærekraftig.

- Hva er ønskelig nivå?

- Ikke for høyt, ikke for lavt. Svaret er mye avhengig av tilbud og etterspørsel. Kostnadsnivå og andre faktorer vil definere hva som er ønsket nivå, svarer Statoil-sjefen.

Den siste tiden har analytikere, økonomer og andre presentert prognoser som viser svært ulik utvikling.

- Vi hører på alle - i alle fall de seriøse prognosemakerne. Så gjør vi egne vurderinger og lener oss mest på egne folk, sier Sætre.

Spekuleres

Statoils styreleder Svein Rennemo har gjentatt at rekrutteringsprosessen kan ta tid, og ofte tar lengre tid enn man ideelt kunne ønske.

Ryktene om hvem som får toppjobben har den siste tiden svermet.

- Det er ikke uventet at det spekuleres. Heldigvis trenger jeg ikke å forholde meg så mye til det, sier Sætre.

Alt fra NHO-konferansen:
Helge Lund advarer mot kutt «drevet av desperasjon»
- Skal vi leve til vi er 100 år, er vi nødt til å være i arbeid lenger
Erna Solberg: Fire utfordringer for Norge i dag
Nå samles næringslivstoppene i Operaen  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.