– Få saker skaper så mange følelser i dette landet som EU-medlemskapet vårt, sa utenriksminister Philip Hammond da britiske folkevalgte diskuterte regjeringens lovforslag tirsdag.

– Men uansett om man er for eller mot, bør vi alle være enige om at avgjørelsen må tas av det britiske folket.

Mange taletrengte

Det er ventet at loven vil bli vedtatt i Underhuset, der det konservative partiet til statsminister David Cameron har flertall.

Lovforslaget har fortsatt en lang vei å gå gjennom Parlamentet før avstemningen er et faktum. Men den konservative regjeringen ønsker at britene innen utgangen av 2017 skal ta stilling til om landet skal bli i EU etter at regjeringen har reforhandlet avtalen med Unionen om å hente mer makt hjem igjen.

– Britene er blitt nektet å si sin mening altfor lenge, mener Hammond.

Debatt

EU-spørsmålet vekker stor debatt, og talerlisten var lang i Underhuset. Mange hadde mye å si om saken, og debatten trakk derfor ut i tid. Ved 19-tiden norsk tid var den fortsatt ikke ferdig.

Opposisjonspartiet Labour frykter at Storbritannia utenfor EU vil tape både penger og innflytelse.

– Vi kan klare oss utenfor EU, men sannheten er at det kommer med en økonomisk pris. For partnerskapet vårt med Europa hjelper oss skape arbeidsplasser, sikre vekst, oppmuntre investeringer og sørge for sikkerheten og innflytelsen vår i verden, sa Hilary Benn i Labour.

Det skotske uavhengighetspartiet SNP er nervøse for at et flertall for utmeldelse også skal tvinge mer EU-vennlige skotter ut.

Statsminister Cameron har sagt at han er trygg på å få til en ny avtale med EU som gjør at han kan anbefale videre EU-medlemskap.

Avviser norsk modell

Under debatten avviste Hammond en norsk eller sveitsisk tilknytningsform til Unionen.

– Jeg har hørt mange snakke om en norsk modell eller sveitsisk modell, at det er mulig å ha full deltakelse i EUs indre marked uten å følge reglene for markedet. Det er ikke erfaringene nordmenn eller sveitsere har hatt, understrekte Hammond.

– Tilgang til det indre markedet har en pris. Prisen er å følge EUs regler og ikke ha noen innvirkning på hvordan reglene utformes.

Knebles?

Det har skapt harme at Cameron blir oppfattet å ville kneble EU-motstanderne i egen regjering.

Men en talsperson sier uttalelsene er blitt feiltolket, og at Cameron ikke har bestemt seg for hvilke regler som vil gjelde for statsrådene under folkeavstemningen.

Problemet for Cameron er at over 50 av hans egne parlamentsmedlemmer støtter nyetablerte Conservatives for Britain, som varsler at de vil kjempe for utmelding dersom Cameron ikke klarer å forhandle seg fram til radikalt bedre vilkår.

Les også:
- Den enes død, den andres brød
Ulvøya-perle til salgs - igjen: - Luksusmarkedet er veldig sprekt nå
- Vi sitter fjetret foran skjermen og tror knapt det vi ser. Nok en gang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.