Det store oljefunnet på Avaldsnes/Aldous Major Sør er allerede blitt omtalt som "det største siden 1980-tallet" og som "et av de ti største oljefunnene på norsk sokkel noensinne".

Men det kan være mer olje i området.

Flytter riggen
Samlet inneholder de to funnene som hittil er bekreftet mellom 500 og 1.200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, ifølge Statoils oppdaterte estimater som ble lagt frem tirsdag.

Statoil er operatør på Aldous Major South og har en eierandel på 40 prosent i både Aldous Major South og i Avaldsnes.

Nå flyttes boreriggen Transocean Leader til brønnen på Aldous North for å avklare om det er ytterligere potensial i storfunnet.

- Om en måned kan vi vente med spenning på ny oppside i dette funnet, sier Tim Dodson, konserndirektør for leting i Statoil på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Statoils estimater kan Aldous North inneholde mellom 100 og 300 millioner fat. Dermed kan de tre brønnene samlet inneholde inntil 1.500 millioner fat oljeekvivalenter.

- Funnsannsynligheten på Aldous North er naturligvis økt, sier Dodson.

Anslagene for alle de tre brønnene er på en utvinningsgrad på 50 prosent.

Årets største oljefunn
Ifølge Statoil er storfunnet i Nordsjøen også betydelig i internasjonal sammenheng.

- Det er sannsynligvis det største oljefunnet på verdensbasis i 2011, sier Dodson.

- Det gir ny optimisme, ikke bare hos oss, men i hele industrien, sier han.

- Et stort, stort funn
Dodson at bekrefter overfor DN.no at norsk leverandørindustri nå kan se frem til et nytt, stort og selvstendig utbyggingsprosjekt.

- Det er såpass store volumer at dette feltet vil produsere mye over lang tid. Det vil typisk ta seks til åtte år fra funnet til produksjonsstart, sier Dodson til DN.no.

- Det er en fantastisk vitamininnsprøyting for Statoil og for hele oljeindustrien, og for oljenasjonen Norge. Det er et stort, stort funn, sier Dodson.

Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap, som har en eierandel på 20 prosent i Aldous Major South, mener også gigantfunnet kan gi store ringvirkninger for norsk oljeindustri.

- Det er interessant for videre leting, det viser at man kan finne - kanskje ikke milliardfunn - men ting på 200-300 millioner fat flere steder på norsk sokkel, sier Haugane til DN.no.

Les mer:

- Det er fantastisk

- Kan være blant ti største oljefunn på norsk sokkel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.