Streiken i flyselskapet Norwegian er inne i sitt tiende døgn, og partene har gjennom helgen forhandlet i timevis om en ny avtale - uten å komme til enighet.

Norwegian har mandag ettermiddag bedt om frivillig lønnsnemnd, noe Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud blankt avviser at pilotene vil gå med på.

Å få saken opp i en lønnsnemnd betyr at partene overlater til en tredjepart å avgjøre interessetvisten som har oppstått mellom dem.

Det forklarer partner og advokat Arvid R. Ødegaard i Storeng, Beck og Duelund.

Lite å gå på

Fordelen med en slik løsning er at man får en uavhengig tredjepart til å fastsette hva som oppgjøret vil være, mener han.

- Slik jeg bedømmer dette ut fra mediene, er dette et signal fra Norwegian om at de ikke har noe mer å gå på i forhandlinger. Når Parat har takket nei til tilbudet blir spørsmålet hva som skjer. Da fortsetter vel konflikten da, sier han.

- Det er i hvert fall et signal fra Norwegian sin side om at her er det ikke så mye mer å forhandle om, legger Ødegaard til.

- Dersom dette er Norwegians siste mulighet, hvordan kan denne konflikten da bli løst?

- Ved at én av partene gir seg. Jeg tror nok man skal oppfatte dette om et signal fra Norwegian om at de ikke har mer å gi i forhandlinger. Da får man enten fortsette konflikten med de konsekvensene det får, gjentar Ødegaard.

Han understreker at konsekvensene er store for begge partene.

- Nå blør begge parter. Dem som er i streik får ikke lønn. Og streikerammede Norwegian har kun i begrenset utstrekning kapasitet til å levere flytrafikk. det må bety at én av partene må gi deg før vi får slutt på konlikten.

Kritikk

Tradisjonelt har lønnsnemnd i Norge konsentrert seg om lønnsspørsmål og ikke nødvendigvis om andre prinsippspørsmål, mener advokaten.

Dermed er det vanskelig å se for seg at pilotene får gjennomslag for sine krav om ansettelse i moderselskapet, mener Ødegaard.

- Det er kanskje også derfor de har sagt nei.

- Mest praktisk skjer lønnsmenmnd i tvungen regi, altså ikke frivillig, hvis alvorlige samfunnsinteresser trues av en pågående streik. For eksempel liv og helse. I Norge har det vært nokså vanlig at regjeringen griper inn ved lov om tvungen lønnsnemnd, sier han.

Det er da Rikslønnsnemnda som normalt behandler tvistene, opplyser advokaten.

- Det har skjedd såpass ofte i Norge at vi har fått kritikk av den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen (ILO) for bruken av lønnsnemnd i lønnsopggjør.

Advokaten kan heller ikke se for seg at partene kan komme til å møtes i tvungen lønnsnemnd.

- Det er en kjennsgjerning at dersom det er liv og helse som blir truet av en streik, for eksempel i sykehussektoren, er det nærliggende å se for seg. På innenlands og utenlands flytrafikk har jeg vansker med å se for meg at det kan begrunne en tvungen lønnsnemnd.

 

Les også: - Det er ikke noe svart hull, dette her

Aksjen stiger under Norwegian-streiken

- Det er hylende morsomt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.