Tirsdag ettermiddag melder Norwegian og fagforeningen Parat at streiken mellom pilotene og flyselskapet er over etter elleve døgn.

Partene har flere ganger vært i forhandlinger, både sammen med Riksmekleren og alene på et hemmelig sted før en løsning ble et faktum.

Dette har partene blitt enige om i den nye avtalen, ifølge en pressemelding fra Norwegian:

  • Stillingsgaranti fra morselskapet i tre år for samtlige piloter i Skandinavia (dvs. en garanti mot nedbemanning i pilotselskapene)
  • Felles konsernansiennitet for alle piloter med baser i Europa (en pilot tilsatt ved en base kan ikke skyves ut av hensyn til ansiennitet)
  • Ingen lønnsøkning i 2015 (utover opprykk på en fast lønnsstige på 2-5%)
  • Minimum 184 fridager i året, dvs. minimal endring
  • Helt marginale endringer i arbeidstid og fleksibilitet
  • Overgang til innskuddspensjonsordning, samt en lukket ytelsespensjon for de som har 15 år eller mindre igjen til pensjonsalder (65 år)
  • Skattefri utbetaling på 2,65 millioner kroner  (30G) ved tap av flysertifikat (Loss of License-forsikring) + en engangsutbetaling på 1,65 x årslønn
  • Felles forhandlingsrett for Norge, Sverige og Danmark

Pilotene har ifølge Vatnar gått fra ytelse- til en innskuddspensjon, de har akseptert en rimeligere forsikringsordning, i tillegg til at de har bidratt til mer fleksibel arbeidstid.

– Vi har oppnådd en klar binding til morselskapet Norwegian Air Shuttle i form av juridiske og økonomiske garantier uavhengig av hvilket datterselskap pilotene er ansatt i, sier Vatnar.

Ikke til hinder

– Allerede tidlig i forhandlingene la vi pensjon, forsikring og arbeidstid i potten. Dagens pensjonsordning beholdes for ansatte som er nærmest en pensjonsalder, mens alle andre går inn i en innskuddsbasert pensjonsordning. På forsikring, eller Loss of License, og på arbeidstidsordninger har vi spart selskapet for mye penger, sier Vatnar i en pressemelding fra Parat.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud er godt fornøyd.

- Jeg tror vi kan konstatere at den norske og nordiske modellen har vunnet over Norwegians forretningsmodell, eller enda bedre – forretningsmodellen til Bjørn Kjos kan leve hånd i hånd med ryddige tariffavtaler på tvers av selskapsstrukturen som er valgt, sier Skjæggerud.

Han mener avtalen de nå har inngått ikke hindrer Bjørn Kjos å ekspandere ut i verden.

– Avtalen som nå er signert sikrer de ansatte nødvendig tarifflojalitet gjennom en klar konserntilknytning. Det er også slik at Norwegian gjennom denne avtalen anerkjenner den frie organisasjons- og forhandlingsretten og gir garantier for faste ansettelser også på baser utenfor Skandinavia, sier Skjæggerud.

- Lettet

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier han er svært lettet over at streiken er over.

- Jeg er svært lettet over at pilotstreiken nå er avblåst og at passasjerene våre endelig kan føle seg trygge på at flyene snart vil gå som normalt. Selskapet er påført store økonomiske kostnader, sier han i en pressemelding.

De siste elleve dagene har ifølge Kjos vært meget krevende for både passasjerer og medarbeidere.

- Jeg er også veldig takknemlig for den tålmodigheten og støtten vi har fått fra publikum, legger han til.

 

Les også: Jussprofessor: – Totalhavari for pilotene og Parat

Bjørn Kjos: - Flyr ikke av seg selv

YS takker internasjonal fagbevegelse for støtte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.