Den økonomiske uroen i Europa og resten verden påvirker ikke bare de voksne, også ungdommen har fått et mørkere syn på norsk økonomi, viser undersøkelsen Synovate nylig gjennomførte for Fokus bank, om hva ungdom mellom 15 og 25 år tenker om dagens økonomi.

- Jeg tror den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke neste år, derfor bør vi være forberedt på å kjenne finanskrisen på kroppen, sier BI-student Christian Holmås Haave (20).

Bare fem prosent av de spurte ungdommene trodde det ville bli lettere å få jobb de neste 12 månedene, det er en nedgang på fire prosent på et halvt år.

- Jeg synes det er positivt at ungdom får med seg at det ligger en dyster sky over Europa, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus bank.

Hun tror ungdommer nå vil få mer fokus på å opprette gode spareordninger, og bli mer oppmerksomme på eget forbruk.

Mediene er årsaken
- Ungdom blir selvfølgelig påvirket når alle mediene presenterer så mange negative økonomiske nyheter på en gang, sier professor i markedsføring Ellen K. Nyhus ved Handelshøyskolen i Kristiansand.

Hun tror ungdommers forventninger til økonomien i stor grad blir styrt av det de hører og leser i massemedia.

For et halvt år siden mente 25 prosent av ungdommene at norsk økonomi ville bli bedre neste år, nå mener 23 prosent at den økonomiske situasjonen vil bli vanskeligere.

- Disse forventningene vil antagelig svinge i takt med de økonomiske nyhetene. Vi pleier ikke å huske så langt tilbake når vi danner forventninger til fremtiden, sier Nyhus.

 

Kan inspirere til høyere utdanning
De med høyere utdannelse er mest skeptiske til den økonomiske situasjonen i året som kommer. Over halvparten av de med høyere utdanning tror situasjonen i Norge vil forverre seg.

- De som tar høyere utdannelse er nok kanskje i større grad enn andre klar over hvordan økonomien ser ut, sier Setsaas.

Blant de lavere utdannede var optimismen litt større, men den økonomiske situasjonen vil nok inspirere flere til å ta høyere utdanning, mener hun.

- Jeg tror absolutt det vil bli viktigere for oss unge å ta høyere utdannelse, spesielt nå da det kommer mange unge fra andre steder i Europa kommer hit for å jobbe, sier student Eirin Øystese Hansen (20).

Hun tror krav om høyere utdannelse vil gjøre seg mer gjeldene i fremtiden.

Hele 41 prosent av de høyere utdannede tror det vil bli vanskeligere å få jobb i årene fremover, ifølge den nye undersøkelsen.

Les også: Studenter i oljeskvis

Unge ledere minst opptatt av samfunnsansvar

Tidenes laveste fastrente

Syv av ti synes det er unødvendig å være på jobb hver dag

- Tar ut penger for å slippe skatt

Slik blir renten din de neste tre årene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.