I takt med det økende utdannelsesnivået satser flere unge på flere studier samtidig.

Jusstudent Sundeep Singh (22) fra Oslo tar denne høsten fatt på en bachelorgrad i samfunnsøkonomi ved siden av sitt siste år på jusstudiene.

– For meg er det avgjørende å ha en bredere forståelse for de problemene en advokat skal drøfte, sier han.

Kom til kort i OL-søknad
En casekonkurranse i Athen gjorde at Singh virkelig fikk øynene opp for å fylle på med flere grader.

– Jusstudenter læres til å bli gode problemløsere, men for å ha de beste løsningene trenger man også innsikt i andre fagfelt. Da vi skulle planlegge en OL-søknad, kom jeg til kort med kun en strengt juridisk tilnærming, sier han.

Singh kom til Norge fra India da han var fem år. Han forteller at utdannelse er svært viktig i India.

– I India har utdannelse førsteprioritet, men blant unge indere i Norge er ikke jussutdanningen vanlig. Jeg liker problemløsning, og juridisk tenkning er en tilnærming som appelerer til meg. Man kan ikke sette to streker under svaret. Den som er best forberedt vinner, sier han.

Flere studier
Karriereveileder Trude Kvammen Ekker i Emmali & Ekker Studie- og karreierevalg mener Singhs valg er klokt.

– Det er en veldig god idé å kombinere ulike studier. Vi ser også at det har kommet en del nye studier som er en kombinasjon av flere fagfelt, sier Ekker og viser til studier som kultur og ledelse, «sport management» og grader som inkluderer både juss og økonomi.

– Dette er en erkjennelse av at det er større fleksibilitet i arbeidsoppgavene i norsk arbeidsliv, sier hun.

Hun mener også at det å ha flere utdannelser kan komme godt med når man er etablert i arbeidslivet.

– Man har muligheten til å gjøre mye forskjellig gjennom en karriere og blir langt mer omstillingsdyktig som voksen arbeidstaker. I kampen om de beste jobbene gjelder det også å skille seg ut blant mange gode kandidater, sier Ekker.

Gradstung redaktør
Sjefredaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende synes heller ikke ett studium var nok.

Hun er siviløkonom fra NHH og tok hovedfag i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen midt på nittitallet.

– Det er en stor fordel å ha bakgrunn fra forskjellige fagmiljøer. På den måten utvikler man en naturlig skepsis til sitt eget fagmiljø. Alle har sine svakheter, sier Eilertsen.

Hun mener det var enklere å kombinere flere utdanninger tidligere. I tillegg hadde utdanningsinstitusjonene forskjellige eksamensdatoer som gjorde kombinasjonen mulig.

– Det var helt strålende å kunne kombinere studier i økonomi og politikk. Jeg lærte mer og kunne bruke lærdommen fra det ene i det andre. Bakgrunn fra flere fagmiljøer gir kjennskap til tankemåter, nettverk, miljøer og mennesker, sier hun.

Full timeplan
Allerede før påbegynte studier har Singh en hektisk hverdag med flere tunge verv. Han er blant annet engasjert i organisasjonen Unge Sikher, turbandagen i Oslo og studentorganisasjonen Mino.jur som jobber for å fremme minoriteters interesser.

– Timeplanen er allerede tett, og jeg må trappe ned på vervene for å få tid til et studium til. Jeg har brukt veldig mye tid på organisasjonsarbeid, så det er overkommelig å ta et studium til, sier han.

Les også: Vil roe ned jobbjaget

Enere får studere gratis på BI

- Det vil de angre på (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.