DN.no skrev forrige uke om Malene Hagebakken Johansen (18), som punget ut nærmere 5000 kroner hos en privat rådgiver for å finne ut hva hun skal bli. Hun mente hun ikke fikk den veiledningen hun trengte gjennom skolen.

Les: Elever lopper seg for riktig studievalg

NHO mener det i dag legges for lite ressurser i veiledningstjenesten i utdanningssystemet, og at veilederne må gjennom en betydelig kompetansehevingsprosess for å kunne kvalifiseres som veiledere.

- Det er et stort behov for at dagens yrkesveiledning blir bedre og mer profesjonell; dette har NHO vært en pådriver for lenge, først og fremst fordi vi mener det er et viktig tiltak for å redusere feilvalg og drop-out, men også fordi vi mener at en profesjonalisering er helt avgjørende for at de unge skal ta valg som oppfyller næringslivets behov for kompetanse, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO.

Ønsker bredere perspektiv
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener dette feltet blir prioritert i videreutdanning for lærere.

- For å styrke kompetansen til rådgivere har videreutdanning i rådgiving fått en prioritert plass i Kompetanse for kvalitet (videreutdanningsstrategien for lærere). I tillegg er fagene utdanningsvalg og arbeidslivsfag opprettet for å gi elevene bedre grunnlag for valg av utdanning og yrke, sa hun til DN.no tidligere denne uken.

Les: - Man skal ikke behøve å ha rike foreldre

Turmo ønsker et bredere perspektiv enn det kunnskapsministeren skisserer.

- Det er vel og bra med etterutdanning av lærere, men vi trenger folk med bredere bakgrunn, sier Turmo.

Inspirert av Danmark
Derfor ønsker NHO et landsdekkende system for profesjonell karriereveiledning for alle; både barn, unge og voksne.

- Vi er inspirert av et system som brukes i Danmark, hvor de rekrutterer veiledere fra ulike yrker. Da dannes det et bredt spekter fra næringslivet som har kvalifikasjoner og kunnskapen det er behov for, sier Turmo.

- Det er et enormt informasjonsbehov der ute, og unges valg av utdanningsvei er i stor grad motepregede og impulsive, sier han.

- Vil føre til riktigere valg
Andelen som ikke fullfører videregående opplæring i dag er for stor, og flere riktige valg for elvene vil uten tvil gi en økt gjennomføringsgrad, mener kompetansedirektøren.

- Det store frafallet og de mange feilvalgene er samfunnsøkonomisk lite gunstig, sier Turmo.

- NHOs egne undersøkelser viser at mange unge savner god informasjon om yrkesfag, og vi mener at bedre karriereveiledning kan føre til at det gjøres riktigere valg og at flere dermed velger yrkesfag, real- og ingeniørfag, samt relevante språk- og kulturfag, som for eksempel tysk og kinesisk. Dette er fagområder hvor næringslivet trenger økt rekruttering for at Norge skal være konkurransedyktig også i fremtiden, sier han.

Les også:
Sier nei til drama, dans og musikk
Elever lopper seg for riktig studievalg
- Gammelsovjetiske virkemidler
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.