- Norsk næringsliv må slutte å sutre og true seg til å få rekruttert flere studenter, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til DN.no.

Det var i fredagens DN at Ståle Kyllingstad kom med utspill om at flere kreative yrkesretninger er ”lureri”.

Les: Sier nei til drama, dans og musikk

- Du rett og slett lurer ungdommen. Du kan ikke utdanne folk til musikk, dans og drama i Norges oljehovedstad når en samlet industri skriker etter arbeidskraft. Nå er det mange ungdommer som får en utdannelse det rett og slett ikke er bruk for. Hva i all verden skal de gjøre? Nei, Norge skulle en hatt behovsprøvd utdannelse. En må spørre seg hvor mange folk en trenger til ulike yrker, sa han til Dagens Næringsliv.

Halvorsen mener Kyllingstad og andre i bransjen beskriver seg selv som lite attraktive, mens sannheten er motsatt.

- De beskriver en yrkeskarriere som ungdom ikke velger. Det er jo motsatt. Søkning til sivilingeniør og ingeniør har gått opp med 55 prosent siden 2005, og vi utdanner 1000 flere sivilingeniører og 1500 flere ingeniører i dag enn vi gjorde da, sier hun.

Stadig flere ingeniører
Halvorsen påpeker også at opptaket til ingeniørstudiet er økt, og at nettopp dette studiet havner på topplister over attraktive yrkesvalg. Hun er ikke bekymret over at for få velger denne studieretningen.

- Om vi ser utviklingen blant ungdom når de søker seg til videregående utdanning, så er min bekymring heller at færre velger estetiske fag nå enn tidligere.

Kunnskapsministeren mener norsk næringsliv må kjenne sin besøkelsestid.

- De må vite at ingeniøryrket er et attraktivt yrke, de må tiltrekke seg kreative folk i stedet for å sutre og prøve å true seg til dette med gammelsovjetiske virkemidler, sier Halvorsen.

Hun mener Kyllingstad karikerer ingeniøryrket.

- Det høres ut som om du velger musikk, dans og drama, kan du aldri bli ingeniør, og at det er det minst kreative yrket som finnes. Men han må tenke motsatt. Han må tenke hvordan kan vi få kreative ungdom til å velge realfag, sier kunnskapsministeren.

Halvorsen påpeker også mulighetene ungdommene har til å velge å kombinere realfagsmatte med kreative studieretninger.

- Det finnes store muligheter for musikalske ingeniører, og ingeniører som liker å danse. Og det vil være slik at vi trenger flere kreative sjeler innenfor realfagene som kan bidra til at man tenker litt utenfor boksen. Det er norsk næringsliv tjent med, sier hun.

Kunnskapsministeren mener næringslivet trenger folk som har ulike styrker også innefor realfagsområdet. Derfor mener hun det blir feil å gi inntrykk av at om du er musikalsk, så kan du ikke bli ingeniør, eller om du liker å danse så kan du ikke bli ingeniør.

- Da mener jeg man har bommet, og da tegner man en karikatur av hva en ingeniør er. Ingeniører kan ha mange ulike interesser, og næringslivet kan tiltrekke seg kreative mennesker. Det er en styrke for befolkningen å både ha folk som er gode i realfag og folk som er gode i estetiske fag, sier hun.

Vil ikke styre ungdommen
Kyllingstad ønsker en behovsprøvd utdannelse slik at man ikke utdanner ungdom til yrker det ikke er behov for.

Kunnskapsministeren mener ikke utdanningsløpet til de unge skal styres.

- Jeg vet ikke helt hva han sikter til med behovsprøvd utdannelse, men vi bygger opp kapasiteten på ingeniørstudiet både fordi det er et behov fremover, og fordi vi ser at vi lykkes med å få flere søkere. Og det som kjennetegner ungdoms yrkesvalg i de senere årene, er at de nettopp søker seg til ingeniørutdanningene og til lærerutdanningene der vi trenger mennesker. Ungdom gjør ganske opplyste valg. De vet hvor man trenger arbeidskraft og hvor det er gode muligheter, sier Halvorsen

Er det fare for at behovet ikke er det samme innen de unge er ferdige med utdannelsesløpet sitt?

- Vi ser til dette når vi bygger opp kapasitet på de forskjellige utdanningene, men her er det veldig vanskelig å treffe 100 prosent på det som er morgendagens kompetansebehov. Vi gjør undersøkelser over det, og dimensjonerer studieplasser ut fra det og ut fra hvor det er køer av ungdom som vil inn. Og det mener jeg er en god blanding av virkemidler som fungerer bra, sier Halvorsen.

Les også: Saumfarer Europa etter ingeniører


- Jeg har ikke behov for Norge på samme måte som Norge har behov for meg



Dette bør du ikke gjøre etter jobbintervjuet

Ugland ergrer seg over offentlig pengebruk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.